Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spolupráce mezi členy NSS a složkami IZS
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Přínosy dobrovolnictví v ochraně životního prostředí RNDr
Ekologická výchova v Zoo Ostrava
„Záchrana prírodného dedičstva v česko – slovenskom prihraničí“ Operační program přeshraniční spolupráce ČR -SR.
Základy projektu - rozvoj NNO ŽP Regionální centrum ČSOP Pověřenou organizací je ZO ČSOP Kněžice, celkem 18 základních organizací v kraji Koordinační.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Finanční nástroje pro podporu stanic Lenka Tomášková AOPK ČR, Sekce ochrany přírody a krajiny, odbor zvláštní ochrany přírody Praha,
Spolek pro Trvalý Rozvoj a Okrašlování Městské části Praha 21, neboli.
Organizace ochrany přírody v ČR
Národní park Podyjí Zdroje: Internet Wikipedie
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Zdravice OS „Veteráni JE CZ“ pro Mezinárodní fórum „DIALOG“ Dalibor Matějů Praha,
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Podpora nevládních a neziskových organizací v oblasti cestovního ruchu
Národní institut dětí a mládeže MŠMT Centrum ekologické výchovy DŘÍPATKA pracoviště pro školní i mimoškolní environmentální výchovu, vzdělávání a osvětu,
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Jiří Hradec. ŽP v Evropě i u nás Ještě v 90. letech všichni věděli, že základním zadáním je ochrana životního prostředí:  znečištění je zjevné -> zadání.
Organizace chránící přírodu a životní prostředí
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Environmentální Vzdělávání a výchova.
EVVO aktuální informace z MŽP Opava, Krajská konference k EVVO 22. dubna 2010 Mgr. Miroslav Novák, MŽP.
Indikátory pro hodnocení zastavení úbytku biodiverzity v Evropě
Místní akční skupiny a vzdělávání Horní Ředice
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Informace o možnostech EVVO a ekologického poradenství pro školy v Jihočeském kraji Ing. Lenka Smržová.
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Organizace zabývající se ochranou přírody
Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta v Pardubickém kraji v roce 2010.
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Podprogram Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2014 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI619 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
EVVO v Ústeckém kraji Odlřichov v Hájích 29. –
Chaloupky o.p.s. Štoky,
Ochrana přírody ČR.
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Mgr. Jana Slaninová (OŽP) Ing. Stanislava Bulantová (OLVHZ)
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Ochrana životního prostředí a ochrana přírody v ČR Tematická oblast:Ekologie.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Roman Zajíc Ekologické organizace v České Republice.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČESKÉ REPUBLIKY.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti VZDĚLÁVACÍ.
Český svaz ochránců přírody – Regionální sdružení Iris EVP Den Země Exkurze Semináře Besedy Den stromů Zlatý list Tvořivé dílny Vycházky Ukliďme si svět.
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová Jazyk : Čeština Očekávaný výstup : Poznávání přírodních.
Seminář Managementového centra. Program 17:30Otevření místnosti, přivítání 18:00Představení řečníků, program a úvod Mgr. Záboj Hrázský 18:15 Promítání.
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
Základní společenstva – vody, mokřady a prameniště
Program RP04-17 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2017
OPŽP PO 4 Specifický cíl 4.1 a 4.2
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Ochrana a péče o přírodu a krajinu Seminář MAS Sokolovsko o.p.s.
DENNÍ MOTÝLI.
Mapky přirozených ekosystémů z naší přírody
Transkript prezentace:

Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity

Neziskové organizace Ochrana biodiverzity ČSOP Národní programy a Ochrana biodiverzity

Základní cíle ČSOP Zachování druhové rozmanitosti. Ekologická stabilita krajiny. Uchování přirozených biotopů

Prostředky naplnění cíle Mapování situace. Aktivní ochrana. Zlepšování životních podmínek. Údržba biotopů. Vytváření nových biotopů. Spolupráce s veřejností. další činnosti

Národní program ochrany biodiverzity ČSOP Do roku 1995 regionální programy. Od roku 1995 jednotný program.

Národní program ochrany Členění na dílční programy. biodiverzity ČSOP Členění na dílční programy. 1. ochrana druhů 2. ochrana biotopů

Národní program ochrany biodiverzity ČSOP 1. ochrana druhů: - dřevin - rak - brodiví ptáci - orchidejí ohrožené druhy ryb - zpěvní ptáci - lesních bylin krajové odrůdy ovocných dřevin - formica - obojživelníci - včely - plazi - motýli - dravci a sovi - vážky - netopíři

Národní program ochrany biodiverzity ČSOP 2. ochrana biotopů: - mokřady lesů - květnaté louky - lesní vodní toky

Řízení a financování ČSOP Každý program má svého garanta. Každý program má poradní sbor. Koordinace prací. Upřesňování cílů. Vydávání publikací. Vydávání metodik Soustřeďování dat a vedení databází.

Řízení a financování ČSOP Popularizace prací. Získávání veřejnosti Finanční podpora: Ministerstvo zemědělství Ministerstvo životního prostředí Další státní i nadnárodní zdroje

Naleznete na webové adrese: Další informace o ČSOP Naleznete na webové adrese: www.csop.cz

O ČSOP Český svaz ochránců přírody (ČSOP) je občanské sdružení, jehož členy spojuje aktivní zájem o ochranu přírody a životního prostředí. Naším posláním je ochrana a obnova přírody, krajiny a životního prostředí, ekologická výchova a podpora trvale udržitelného života. V současné době máme téměř 9 000 členů, mezi nimiž naleznete profesionální odborníky, zkušené dobrovolníky i ty, kteří prostě "jen" mají rádi přírodu. V roce 2007 jsme oslavili již 28. výročí vzniku naší organizace. Naše činnost je velmi rozsáhlá a rozmanitá. Pečujeme o přírodně cenná území, provádíme přírodovědné průzkumy a mapování, prostřednictvím řady projektů se snažíme o zachování druhového bohatství živočichů a rostlin na území České republiky, pracujeme s dětmi a mládeží, provádíme vzdělávání a osvětu veřejnosti, pečujeme o zraněné a jinak handicapované živočichy, účastníme se rozhodování ve správních řízeních, podílíme se na ochraně kulturních památek a vyvíjíme řadu dalších aktivit. Specifikem, kterým se odlišujeme od většiny obdobně zaměřených organizací, je, že svoji činnost provádíme především v základních organizacích a prostřednictvím dobrovolníků.

Ochrana druhů

Záchrana zvířat

Záchrana zvířat Stanice pro handicapované živočichy ČSOP

Akce žába Cíle:

Akce čejka

Ochrana krajiny

Ekologická výchova

Ekocentra ČSOP

Práce s dětmi a mládeží

Práce s dětmi a mládeží

Další neziskové organizace Centrum enviromentálních studijí UK Hnutí duha Děti země Hnutí Brontosaurus Centrum enviromentálních studijí UK Další hlavně regionální organizace.

Data světové biodiverzity Počet žijících druhů na Zemi na počátku třetího tisíciletí je 1,4 – 1,7 mil. Evoluční biodiverzita 10 – 100 mil. Eroze biodiverzity = rozdíl

Data světové biodiverzity je ve 12 zemích. 54% nekrásnějších ptáků a motýlů žije v pěti zemích. (Jižní Amerika, (Brazilie, Čína, Indonezie, Madagaskar a Filipíny.) střední Amerika, jihovýchodní Asie.)

Data světové biodiverzity Země s nevyšší biodiverzitou: Nejnižší ochrana. Nejvyšší eroze. Chybějící legislativa. Nadnárodní projekty ochrany Nejvyšší tok světového kapitálu na ochranu biodiverzity