Alternativní medicína

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EFT, Autopatie, Hypnóza, Reiki, Mentální léčba
Advertisements

DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Copyright © 2007 Tommy's Window. All Rights Reserved ♫ Zapněte reproduktory! ♫ Zapněte reproduktory! Klikněte na postupné vsunování snímků.
Návrat k přírodě.
Církev dnes Smysl a poslání církve.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Hodnotová orientace svobodné generace
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
Základní pojmy a souvislosti
Integrita bezúhonnost
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
Osvícenství.
Každý člověk se někdy v životě ocitne jakoby na pokraji propasti… K vrcholným dovednostem křesťanského života patří porozumění tomu, jak se kříž, na kterém.
Důstojnost člověka ve zdraví a v nemoci Viola Svobodová Hospic sv
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
ÚVOD: Čin, nikoliv životní styl ORIENTACE: Kinseyho studie ODPOVĚĎ NA MATOUCÍ PROBLÉM: V dnešní době se většina lidí nikdy nezamyslí nad otázkou změny.
Obstát na bitevním poli
Teologický rozměr majetkového vyrovnání. Co je církev Existuje mnoho pohledů na církev.  Instituce s hierarchickými i demokratickými prvky  Kristovo.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Místo modlitby Centrum pro katechezi Olomouc 2013.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Psychologie štíhlé postavy
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
Až na samý časový okraj vzniku vesmíru nahlédla americká sonda WMAP. Podle jejího měření se vesmír rozepnul do obrovských rozměrů v triliontině sekundy.
...přijď království Tvé... Ef : Odložte dřívější způsob života, staré lidství, které hyne klamnými vášněmi, obnovte se duchovním smýšlením, oblecte.
Hledání ztracené pravdy 1.Pravda Boží – zjevená v Písmu...já jsem cesta, PRAVDA i život. 2.Pravda jako skutečný stav věcí (pozemských)
Alternativní medicína
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
Duševní zdraví a psychohygiena
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Rozhodnout se musíš SÁM!!!. Dej pozor, co si přeješ Ukázka.
POVOLÁNÍ K MODLITBĚ Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Víra a náboženství Výchova k občanství – 6. ročník
Život podle Božího slova Jak si mladík udrží svou stezku čistou? Musí se vždy držet tvého slova. Žalm
Psychologické aspekty zdraví
Neviditelná realita – cesta k záchraně Vyškov, Viktor Baláž.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
AROMATERAPIE.
Spirituální teologie 5. DOBRÁ A ŠPATNÁ MOC. Úvodem  Celou Biblí prochází kritika moci  Dobrá moc je jen ta, která chrání slabé  Násilní lidé potřebují.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Definice, základní pojmy
Srdečně vás vítáme Kdo jsme a co nabízíme? Jsme křesťanský sbor církve adventistů sedmého dne v Karlových Varech Chceme naplnit potřeby lidí žijících v.
Křesťanství Adámková. Co křesťanská víra není? Velmi často se setkávám s představou, že křesťanská víra znamená dělat určité věci za účelem naklonění.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
INDICKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Filozofie ošetřovatelství
Námitky proti filozofické reflexi či diskusi a odpovědi na ně
Ježíš.
Homeopatické lékařské asociace
ČÍNSKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Náboženství a fanatismus
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
MŠE SVATÁ. Doxologie, obřady svatého přijímání
Kolikrát? Matouš 18,21-35.
Novoplatonismus.
Základní filozofické otázky
Sociologie medicíny Tomáš Doseděl
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Sociální práce a spiritualita
Naše zkuše nosti: #2 Pokoj především KDE A JAK NALÉZT POKOJ? POKOJE
Transkript prezentace:

Alternativní medicína

Alternativní medicína akupresura akupunktura aromaterapie arteterapie autogenní tréning biofeedback duchovní léčitelství energetické léčitelství homeopatie hypnóza chiropraktické postupy imaginace léčba bylinami lidové léčivé prostředky jóga magnetoterapie masáže muzikoterapie psychoterapie reflexní terapie relaxace specifické diety transcendentální meditace vysokodávkované vitamíny ...

Alternativní medicína akupresura akupunktura aromaterapie arteterapie autogenní tréning biofeedback duchovní léčitelství energetické léčitelství homeopatie hypnóza chiropraktické postupy imaginace léčba bylinami lidové léčivé prostředky jóga magnetoterapie masáže muzikoterapie psychoterapie reflexní terapie relaxace specifické diety transcendentální meditace vysokodávkované vitamíny ...

Definice alternativních terapií nejsou vědecky podloženy nejsou součástí základních osnov lékařských fakult pojišťovny je neproplácí ( JAMA, 1997, A nyní, alternativní medicína… č. 7-8, str. 542 )

Kritika alternativní medicíny nevědecká není přírodní neléčí podstatu nemoci je to životní filozofie předpokládá změnu myšlení

Kritika alternativní medicíny nevědecká není přírodní neléčí podstatu nemoci je to životní filozofie předpokládá změnu myšlení

Kritika alternativní medicíny nevědecká není přírodní neléčí podstatu nemoci je to životní filozofie předpokládá změnu myšlení POUŽITÁ LITERATURA: JAMA, Klasická homeopatie, Homeopatie A-Z, Etický kodex klasického homeopata, Homeopatie, Alternativní medicína, Bludné cesty ke zdraví, Remedia MedNet, Poznámky k okultnímu pozadí homeopatie…

Alternativní medicína je životní filozofie „Alternativní léčba je i životní filozofie, psychologie, zároveň i prevence chorob.“ ( Klasická homeopatie ) „Člověka považuji za duchovní bytost a chci se zabývat člověkem celým, nejenom jeho tělem.“ „Nikdy nemůžeme nemocného vyléčit, pokud se nezabýváme kromě jeho fyzického těla i jeho duševním a duchovním světem.“ ( Homeopatie A-Z ) „Klasická homeopatie hledá příčiny všech potíží člověka a vždy se zabývá celým člověkem. Považuje člověka za duchovní bytost.“ „Někdy může být důležité pouze rozebrat klientův stav, situaci v jeho rodině apod. a pomoci klientovi pochopit význam jeho nemoci a podpořit klienta v jeho orientaci.“ ( Etický kodex klasického homeopata )

Alternativní medicína je životní filozofie Proč pacienti využívají alternativní medicíny? ( výsledky celonárodní studie v USA ) „Společně s vyšším vzděláním a udávaným horším zdravotním stavem většina dotazovaných vyhledala alternativní péči nikoliv pro nespokojenost s konvenční medicínou, ale volí alternativní postupy léčení především proto, že tento přístup je bližší jejich pohledu na svět i jejich přesvědčení, hodnotovému žebříčku a filozofické orientaci v otázkách zdraví a nemoci.“ ( John A. Astin, Results of a National Study, JAMA 1998, č. 9, str. 585 )

Alternativní medicína je životní filozofie Předpovědní faktor využití alternativní medicíny ( výsledky celonárodní studie v USA ) vyšší vzdělání, horší zdravotní stav, holistická orientace na zdraví, transformační zážitek dříve v životě, který změnil pohled na svět, nejčastější potíže ( úzkost, vertebrogenní potíže, chronická bolest, močové potíže ), vztah k životnímu prostřední, feminismus, zájem o duchovní rozměr bytí a psychologii osobního růstu. ( John A. Astin, Results of a National Study, JAMA 1998, č. 9, str. 585 )

Alternativní medicína je životní filozofie FILOZOFIE ZDRAVÍ A NEMOCI ALT. MEDICÍNY Holistický přístup k životu, nemoci a zdraví. Zdraví je soulad fyzické, citové i duševní oblasti Nemoc vzniká při nerovnováze v citové a duševní oblasti Vzniká zablokováním toku energie – nemoc Léčit znamená odstranit skutečnost příčinu – klíčovou emoci, která způsobuje nemoc Léčba je tedy duchovní povahy Člověk je veden ke změně postoje v otázce zdraví a nemoci a ke změně duchovní orientace

Alternativní medicína a změna myšlení KLASICKÁ MEDICÍNA HOMEOPATIE 1. Změna významu pojmů příznak a nemoc příznak je bolesti v krku příznak je angína nemoc je angína co je nemoc? 2. Léčíme příznak nebo nemoc? léčí se zánět mandlí co léčíme? 3. Jaký je správný lék? chemické, přírodní léky minimální až nulová koncentrace 4. Jaký lék je nejúčinnější? závislost na velikosti dávky závislost na stupni ředění 5. Dávkování léků podle doby účinku vstřebané látky většinou jednorázová dávka 6. Jak účinkují léky? efekt účinné látky přenos informace, duchovní léčba 7. Jakou moc má lék? přirozenou nadpřirozenou

Jaká je pointa změny myšlení? Člověk se naladí na vlnu, která přijímá vše co je mystické, nadpřirozené, okultní … Většina alternativních metod má okultní, mystický základ. Člověk přijímá skutečnost, že za každou nemoc může prožitek z minulosti, trauma .. Když přijmu tuto skutečnost, je jen krůček k přijetí přesvědčení, že kořeny současných nemocí jsou i v prožitcích v minulých životech; tento názor je součástí východních filozofií, které tvoří základ většiny alternativních metod. Člověk je veden prožívat život více duchovně. To je jen doklad toho, že filozofie alternativní medicíny, je vlastně konkurent křesťanské filozofie. Ve filozofii alternativní medicíny není místa pro živého Boha stvořitele. Jsou tam prvky evoluce. Člověk je veden k tomu, že nemoc je špatně vnímaná realita, blud, nevyrovnání se se starou křivdou … a nikoli nerespektování zásad správného životního stylu tj. soulad mezi tělesným a duševních zdravím jak o tom hovoří např. program New Start. Člověk není veden ke změně životního stylu, ale spíše ke změně duchovní orientace. Je prakticky veden pryč od křesťanského myšlení k východnímu mysticismu, okultismu.

Co s homeopatií oproštěnou od všeho mystického a okultního? Jak účinkuje? Proč účinkuje? Účinkuje?

Co s homeopatií oproštěnou od všeho mystického a okultního? To není skutečná homeopatie, protože pravá homeopatie neléčí příznak, ale „duši“. Je to komerce, snaha farmaceutické firmy prodat svoje produkty. Hraje roli spontánní uzdravení, prvky sugesce nebo autosugesce, placebo efekt …

CH. F. Samuel Hahnemann (1755-1843)

Německý lékař, svobodný zednář. Ježíšovo spásné působení označoval za bajku a pověru. Proti Kristu stavěl jako pravého vykupitele Konfucia: „Konfucia…samotného brzy obejmu v říši šťastných duchů, jeho, dobrodince lidstva, který nám ukázal pravou cestu moudrosti již 650 let před tím blouznivcem - Kristem .“ Homeopatii prohlašoval za božskou metodu a označoval ji za spásnou pravdu: „Kdo ji používá, přímo navazuje na božství, na stvořitele světa.“ Homeopatii mu prý jevil samotný bůh, kterého nazýval velkým duchem, kterého uctívají všichni obyvatelé všech slunečních systémů. S. Hahnemann „Organon racionální léčby“

Alternativní medicína Metody alternativní medicíny jsou duchovní podstaty a není tam místa pro Boha Stvořitele. Alternativní metody přisuzují neživým věcem nadpřirozené schopnosti. Je to v podstatě snaha o duchovní čistotu, touha odstranit hřích, ale bez Krista, pomocí nějaké alternativy. Věřím v nadpřirozenou moc Kristovu a Božího slova.

ALTERNATIVNÍ MEDICÍNA JE V PODSTATĚ ALERNATIVOU KŘESŤANSTVÍ !!

Znak lékařství

Znak lékařství 4. Moj. 21,8-9: Hospodin Mojžíšovi řekl: "Udělej si hada Ohnivce a připevni ho na žerď. Když se na něj kterýkoli uštknutý podívá, zůstane naživu.„ Mojžíš tedy udělal bronzového hada a připevnil ho na žerď. Jestliže někoho uštkl had a on pohlédl na hada bronzového, zůstal naživu.

Alternativní znak lékařství Je to napodobenina. Používá ho i alternativní medicína. Dva hadi představují filozofický základ alternativních terapií - výchovní náboženský systém a jeho božské atributy ( protichůdné síly jin a jang, které jsou všeprostupující božskou silou ).

Alternativní znak lékařství 1. Janova 5,1: „A toto je zvěst, kterou jsme od něho slyšeli a vám ji oznamujeme: že Bůh je světlo a není v něm nejmenší tmy.“

Jedinou alternativou je Ježíš Kristus Je mnoho cest k Bohu. I ta východní nakonec dovede k cíli.

Jedinou alternativou je Ježíš Kristus Jan 14,6: “Já jsem ta cesta, pravda i život, nikdo nepřichází k Otci než skrze mne.”

Jedinou alternativou je Ježíš Kristus Jan 14,6: “Já jsem ta cesta, pravda i život, nikdo nepřichází k Otci než skrze mne.” Potřebujeme životní filozofii Potřebujeme změnu myšlení a orientace Potřebujeme duchovní lék

NAŠE JEDINÁ ALTERNATIVA JE JEŽÍŠ KRISTUS. Mt 11,28-29: „Pojďte ke mně všichni, kdo se namáháte a jste obtíženi břemeny, a já vám dám odpočinout. Vezměte na sebe mé jho a učte se ode mne, neboť jsem tichý a pokorného srdce: a naleznete odpočinutí svým duším.“

Alternativní medicína je životní filozofie FILOZOFIE ZDRAVÍ A NEMOCI ALT. MEDICÍNY Holistický přístup k životu, nemoci a zdraví. Nemoc je způsobena energetickou nerovnováhou. Nejmocnější léčivá síla je uvnitř našeho těla. Jediná osoba, která vám může opravdu pomoci jste vy sami. Pro ty, kteří nejsou duchovně nebo metafyzicky nakloněni, může být tento celostní globální pohled výzvou ke změně svého postoje.

Co s homeopatií oproštěnou od všeho mystického a okultního? To není skutečná homeopatie, protože pravá homeopatie neléčí příznak, ale „duši“. Je to komerce, snaha farmaceutické firmy prodat svoje produkty. Hraje roli spontánní uzdravení, prvky sugesce nebo autosugesce, placebo efekt … Současně platí již dříve uvedené: vstupuji v podstatě na protibožskou půdu, používám metodu, která má okultní kořeny. Někdo zůstane jen u tohoto prvního nevinného kroku, ale vstoupil na cestu, která má určitý směr. Žel, že mnozí udělají i další kroky, které již vedou zcela zřetelně k mysticismu a okultismu. Křesťan by měl být příkladem i v tom, že nedělá i ten první nevinný krůček. Jsou to první nevinné krůčky, ale jasným směrem.

Bible Ef. 6,12: „Nevedeme svůj boj proti lidským nepřátelům, ale proti mocnostem, silám a všemu, co ovládá tento svět tmy, proti nadzemským duchům zla.“ 1. Tim. 4,1: „Duch výslovně praví, že v posledních dobách někteří odpadnou od víry a přidrží se těch, kteří svádějí démonskými naukami.“ Kol. 2,8: „Dejte si pozor, aby vás někdo nesvedl prázdným a klamným filozofováním, založeným na lidských bájích, na vesmírných mocnostech, a ne na Kristu.“

Setkání zdravotníků 2000, Praha, Londýnská Trutnov Jaroměř Turnov Zbytky Liberec Víkendové setkání zdravotníků, Kroměříž, 2001 Olomouc Biblický týden 2001, Samopše Týden zdraví 2001, Kletečná Senioři, Rtyně – Karolína 2001 Třinec – listopad 2001 Vrchlabí – II 2002 ( veřejnost )