V. světový kongres behaviorálních a kognitivních terapií Barcelona, 11. – 14.7.2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EFT – na emoce zaměřená terapie
Advertisements

Péče o seniora trpícího depresí
Proč by se psychiatr měl zabývat alkoholiky?
INTEGRACE KBT S JINÝMI PSYCHOTERAPEUTICKÝMI SMĚRY
PRÁCE S EMOCEMI Mgr. Lucie Turská.
Postižení kognitivních funkcí u psychiatrických poruch
Oddělení vzdělávání trenérů FAČR. Motto Dovolte sobě i druhým se cítit dobře.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Praktické poznámky Pro obchod a život. KAŽDÉ OBCHODNÍ JEDNÁNÍ JE CITOVÁ ZÁLEŽITOST Lidský mozek je tvořen „nižšími“ oblasty, které zpracovávaji přicházejicí.
PSYCHICKÉ STAVY.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
13. Psychický vývoj, jeho zákonitosti, periodizace - 1. cast.
PSYCHICKÉ JEVY.
O.s.MOSTY vás vítá na závěrečné konferenci k projektu RADDAR naše téma: Alternativní způsoby podpory rodiny jako prevence institucionalizace.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Emoce (city).
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
Humanistická psychoterapie Carl R
Imaginace.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
KBT z pohledu integrativního psychoterapeuta
4. ročník Dlouhodobého výcviku v integrativní psychoterapii
Interrupce jako trauma
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Sebepoznání klientů KBT v porovnání s dalšími terapeutickými směry Mgr. David Kuneš Psychologický ústav FF MU v Brně.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
Humanistické a existenciální teorie v SP
Reminiscenční terapie
KRIZOVÁ INTERVENCE.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Deprese Diagnostika a léčba
Tělesné sebepojetí.
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
osob s mentálním postižením
(Presenium) Jiří Vítovec
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
Teorie vzdělávání dospělých
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Seminář Trauma.
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
Formy boje se životními těžkostmi. Strategie zvládání stresu Konfrontační způsob zvládání stresu Hledání sociální opory Plánované hledání řešení problému.
aneb Assessment Centre a Development Centre
Úvod do psychologie Kostovčíková Petra Cumminsová: Záhady experimentální psychologie.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
Poruchy nálad a afektivní poruchy Jaké symptomy se projevují při depresi ? Jaké symptomy jsou typické pro manický syndrom ? Setkali jste se již s případem.
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluAfektivní.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Vznik a průběh těžkého duševního onemocnění Tereza Slavíčková o.s. Baobab.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Teorie vzdělávání dospělých
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
MOTIVACE Zora Syslová.
Psychologie v obezitologii
Pozornost, diagnostika pozornosti
Reminiscenční terapie
Násilná osoba aneb co s ní
Diagnostika dítěte předškolního věku II.
Eva Smejkalová Klinická psychologie II.
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

V. světový kongres behaviorálních a kognitivních terapií Barcelona, 11. –

Několik čísel účastníků ze 72 států (všechny trvale obývané kontinenty) Z Česka 6 účastníků J.Praško vystoupil aktivně na 2 sympóziích J.Kosová a L.Hoffmanová prezentovaly 2 postery Každý den 22 paralelních programů – sympózií, workshopů, přednášek 26 celodenních workshopů, 60 půldenních workshopů 233 sympózií, na každém 4-5 příspěvků (tj. přes 1000 aktivních příspěvků) 18 panelových diskusí 39 „zvaných přednášek“ (90 minut) Více než 1000 posterů

Osobní dojmy Krásné prostředí Krásné počasí Krásné město – moře, parky, architektura (Gaudí) Bezchybná organizace Skvělá péče o účastníky (občerstvení, informace) Slušné ubytování, příjemná společnost Jediná výtka – „seznamovací večírek“

Prevence relapsu schizofrenie 5-letá multicentrická studie ve VB, (Garety et al.) Kontrolovaná dvojitě slepá studie Skupiny: Osaměle žijící pac.: Individuální KBT (N=106) vs. TAU (N=112) V rodině žijící pac.: Indiv. KBT (27) vs. Rodinná KBT (28) vs. TAU (28) KBT 9-12 měsíců, sezení, 6 měsíců 1x týdně, pak 1x měsíčně Všichni pacienti hospitalizovaní ve výzkumných centrech s dg. F 20 či F25, kteří souhlasili s účastí ve studii. Sledovány jak ukazatele psychického stavu, tak kvality života. Hodnocení – na konci terapie, katamnéza po 12 měsících. Zhodnotili 96% účastníků studie. Výsledky: Žádný významný rozdíl mezi skupinami léčenými KBT a TAU! Ani na konci terapie, ani po 12 měsících!

Kritéria NICE pro terapii schizofrenie ve Velké Britanii NICE = National Institute for Clinical Excelence

Behaviorální experimenty v KBT „Něco udělat je účinnější než o něčem mluvit“. Cíl BE - získat nové zkušenosti a zážitky. Paměť je verbální, motorická, emocionální; nejen explicitní, ale i implicitní. BE propojují „mysl“ a „srdce“ – tedy kognice a emoce. Při BE zkoumáme platnost hypotézy – předpovědi, porovnáváme platnost dvou alternativních předpovědí. Změna postoje – místo obav z negativního výsledku zvědavost co se stane. BE poskytují nové informace – ohledně chování, myšlenek, emocí i tělesných příznaků. Sebe-sledovat, zapisovat (!), reflektovat. Dodávají přesvědčivost alternativním myšlenkám, vytvořeným při kognitivní restrukturalizaci. Zvyšují sebevědomí, vědomí vlastní zdatnosti. Vyžadují pečlivou přípravu, vycházejí z formulace případu. Často je nutná osobní účast terapeuta – jako model i jako pozorovatel. Jsou účinnější než klasická expozice i než verbální metody.

Využití imaginace v KBT Představy vyvolávají silnější emoce než slova. Úzkostní i depresivní lidé mají kromě „ANM“ vždy i „ANP“. Je třeba se na ně ptát, protože spontánně je někdy nesdělují (kognitivní vyhýbání). Tyto představy se týkají jak minulosti (flashback), tak budoucnosti (flashforward). Mají svou dynamiku – zachycují nikoli momentky, ale děje. Obsahují více smyslových modalit – vizuální, sluchové, čichové, hmatové, chuťové. Představy využíváme v KBT jak při vyšetření a formulaci případu, tak v rámci terapie. Např. u deprese – představa vlastní sebevraždy; ale i představa dřívějších úspěchů. Sociální fobie, GAD, OCD – katastrofické představy budoucnosti, katastrofické scénáře. V terapii: Expozice vůči traumatické vzpomínce; přepis traumatické vzpomínky; změna dynamiky a obsahu představy. Nácvik v představě Představa budoucnosti Změna postoje vůči vtíravým nepříjemným představám

Využití plného uvědomování v KBT A) TERAPIE Tradiční indikace: - prevence relapsu deprese (po 3 a více epizodách) - součást komplexního programu terapie hraniční osobnosti (DBT) Nové indikace: - chronická deprese, nereagující na AD a tradiční KBT - generalizovaná úzkostná porucha: v rámci expozice vůči úzkostným představám - OCD: v rámci expozice a zábrany rituálům - sociální fobie: změna reakce na vlastní příznaky; - somatoformní poruchy: v rámci změn postoje vůči somatickým příznakům - chronický únavový syndrom - ADHD: pro rodiče i pro děti; změna postoje vůči „zlobení“; změna postoje vůči podnětům

Využití plného uvědomování v KBT B) ZKOUMÁNÍ PROCESŮ, kterým dochází při nácviku plného uvědomování: EEG změn sledování aktivity mozku po nácviku plného uvědomování - zvýšení levostranné prefrontální alfa-aktivity (spojené s příjemným prožíváním a zvědavostí) Dotazníky, sledující změny v kognitivních procesech při nácviku plného uvědomování, ukazují: - zvýšení schopnosti popsat současné vnitřní prožitky - zvýšení pocitu zvědavosti vůči budoucnosti - zvýšení schopnosti jednat s plným uvědomováním (uvědomovat si přítomné smyslové podněty) - snížení automatické reaktivity na vnitřní prožitky - snížení tendence automaticky intuitivně hodnotit vnitřní prožitky a vnější podněty

Terapeutický vztah v KBT Gilbert: Klienti mají negativní zkušenosti v mezilidských vztazích, mají špatné interpersonální dovednosti, budí v druhých negativní reakce. Terapeut jim musí poskytnout zážitek bezpodmínečného přijetí a laskavosti – tím jim dává příklad, jak mají být laskaví sami k sobě. Terapeut – laskavý rodič; shovívavý učitel; kompetentní terapeut. Newman – optimální průběh terapeutického vztahu. Vyvíjí se v čase. Zpočátku je vhodné, když je terapeut akceptující a vřelý, povzbuzující. Postupně může být náročnější a kritičtější. Najít „zlatou střední cestu“mezi přílišnou benevolencí a přílišnou náročností. Přizpůsobit osobnosti klienta i typu problému. Najít „zlatou střední cestu“mezi přílišnou benevolencí a přílišnou náročností. Přizpůsobit osobnosti klienta i typu problému. Obvyklý průběh úspěšné terapie – po počátečním zlepšení, kdy si klient terapeuta idealizuje (a někdy naopak), dojde ke krizi, zhoršení, vztah prochází „zatěžkávací zkouškou“. Pokud terapeut tuto etapu úspěšně zvládne, pak teprve dojde v terapii k „průlomu“ a zlepšení. Nutná je trpělivost, optimismus a připravenost otevřeně probrat s klientem jeho negativní pocity vůči terapeutovi, uznat jejich oprávněnost, motivovat k pokračování terapie.

„Třetí vlna“ KBT První vlna – behaviorální terapie, expozice, nácviky Druhá vlna – kognitivní terapie, kognitivní restrukturalizace, sokratický dialog; racionální vs. iracionální myšlenky, přesvědčení Třetí vlna – dosud ne zcela jasně definovaná; příklady: Hayes – ACT (Terapie smíření a odhodlání) Gilbert – Compassion Therapy („Laskavý postoj vůči sobě“) Segal a kol. - MBCT Důraz na emoce, prožívání, imaginaci a přijetí (smíření). „Moudrost spočívá v tom, snažit se změnit to, co změnit lze, smířit se s tím, co změnit nelze, a ve schopnosti rozpoznat, co je co.“ KBT se tradičně soustřeďovala na to, co změnit lze; třetí vlna rozvíjí schopnost smířit se s tím, co změnit nelze.

Některé další zajímavosti Terapie poruch osobnosti - Youngova „Na schéma zaměřená terapie“ (SFT) pro hraniční poruchu osobnosti; srovnání s „Na přenos zaměřenou terapií“ (TFT) (Kernberg). Prevence vzniku schizofrenie pomocí KBT (EDIT) – uplatnění KBT metod u jedinců s rizikem vzniku schizofrenie. Využití počítačových programů v diagnostice i terapii Využití virtuální reality v diagnostice i terapii