3. Má náš život nějaký cíl? cíl jako motivace jednání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvodní konference projektu Úvodní konference projektu.
Advertisements

Vzdělávání seniorů není jen zájmové vzdělávání
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
Citáty O LÁSCE.
Více…. Modrá planeta Představuje ve vesmíru vysoce nepravděpodobný, ale jak se ukazuje, v zásadě možný stav: ve vesmíru zatím unikátní nastavení fyzikálních.
3. Co jsou to hodnoty? významný termín používaný zvláště v etice 20. století axiologie – disciplína zkoumající hodnoty hlavní představitelé: Max Scheler,
Vize, Strategie, Cíle.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Jednou, až budou moje děti dost velké na to, aby pochopili, co motivuje jejich rodiče, řeknu jim: „Milovala jsem tě tolik, že jsem se tě vždy ptala kam.
Morální teologie – etika následování. víra – hermeneutický klíč Bůh je zakoušen nikoliv v jevech mimo nás, nýbrž v událostech, tj. v porozumění a interpretaci.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Anotace: Objasnění etických pojmů se zaměřením na věcný a společenský význam Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor:
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Pro ty co mám ráda Lidé přicházejí do našich životů z nějakého DŮVODU, na určité OBDOBÍ anebo na CELÝ ŽIVOT. Když je budeme umět rozlišovat, tak budeme.
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Nikdy nesuď nikoho, podle toho, jak vypadá
KFI/NFILE 4 kredity Zkouška (písemná + ústní dozkoušení)
Emoce (city).
Etika Mgr. Blanka Chocová.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
OSOBNOST.
Řešení konfliktů. Vyjednávání.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
VY_32_INOVACE_28-16 Antická filosofie Epikureismus.
ZEMĚ výjimečná? ...nebo jen jedna z mnoha?.
7. Má přirozený zákon společensko-politické důsledky? Novověk představuje zlom v přirozenoprávní nauce Východiska: Voluntarismus pozdního středověku Novověká.
Výukový program:Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Jak psát texty ke kombinované formě studia Projekt Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji.
Životní plány a cíle Petr Machala.
Civilizace, kultura, instituce, sociální agregáty
Max Weber. Život – 1920 německý sociolog a ekonom absolvent práv na Heidelbergské univerzitě 1886 – profesor ekonomie v Heidelbergu 1904 – nervové.
Dopis od Boha.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Principy etiky v medicíně ● Medicína – aplikace poznatků přírodních věd ve světě lidských vztahů ● Objektivita x Subjektivita ● Fakta x Hodnoty ● Vědění.
Etika v práci s lidmi.
Společenskovědní seminář Mgr. Milan Šimek
Teorie motivace Adéla Furiková.
Epikurejská a stoická etika
Nákupní chování spotřebitele
Uvedení do etiky Zuzana Svobodová.
Pár vtípků.
Filosofie křesťanského středověku
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Je to trochu divné jak se to stalo. I když nejsi věřící, měl(a) by jsi se na to podívat.
H u m a n r e s o u r c e s OD a implikace do oblasti HR - řízení lidských zdrojů Michaela Vojtková.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Deník Malého Poseroutky STARÁ ŠKOLA Jeff Kinney. Úvod Toto je nejnovější kniha od Jeffa Kinneyho – desátá z této série Každá kniha bude světovým bestsellerem.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 5 Transcendentální idealismus a kriticismus.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Hudba: Floyd Cramer – Unchained melody Nepřítel zabírá v naší hlavě víc místa, než přítel v našem srdci.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Ekonomika – základní pojmy.
Třebaže nejsi věřící, podívej se a popřemýšlej.
Námitky proti filozofické reflexi či diskusi a odpovědi na ně
náboženství staré Číny a Japonska
MOTIVACE.
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Jen tak … Život se sestává z mnoha malých mincí,
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
Základní filozofické otázky
Naše zkuše nosti: #2 Pokoj především KDE A JAK NALÉZT POKOJ? POKOJE
Transkript prezentace:

3. Má náš život nějaký cíl? cíl jako motivace jednání eudaimonismus (blaženost) hédonismus (slast) evoluční etika

Dobro jako primární cíl cílem našeho jednání je vždy dobro dobra: – instrumentální – nejvyšší postupné odůvodňování – přes dobra instrumentální k dobru nejvyššímu

Eudaimonismus Aristotelés (Etika Nikomachova) všechno chceme v posledku kvůli blaženosti, ale pouze blaženost pro ni samotnou blaženost (eudaimonia) – situace, kdy člověk prožívá svůj život jako dobrý (tzn. že i dobře jedná)

Rozum schopnost specifická pro člověka nejdokonalejší činnost člověka Ergo: blaženost spočívá v činnosti vedené rozumem Předmět rozumu: nazřená pravda (theoria) Dobrý život ve společnosti (praxis)

Způsoby života uspokojení („život pasoucího se dobytka“) – poživačný člověk politický (polis = obec, tj. společenský, etický život) –společensky angažovaný člověk studijní (pro Aristotela nejvyšší ideál) – vědec

Blaženost podle Aristotela potřebný určitý životní standard křesťanská etika toto pojetí reviduje

Hédonismus cílem života je slast (hédoné) opakem slasti je strast – té je třeba se vyhnout člověk je motivován především smyslovou libostí a nelibostí Aristippos (4. stol. př. Kr.) Epikúros (3. stol. př. Kr.) utilitarismus (novověk)

Hierarchie motivací (Anzenbacher) víra láska k bližnímu osobní posvěcení humanita blaho druhých vlastní dokonalost animalita zprostředkovaný hédonismus nezprostředkovaný hédonismus

Hédonismus zprostředkovaný – zobecnění: smíření se s dočasnou nelibostí v zájmu dlouhodobé libosti nezprostředkovaný – bezprostřední motivace libostí: každá slast je pouze epizodická

Epikúros to, že mnoho věcí neděláme kvůli slasti, ale bereme ji jako příjemný vedlejší efekt je dáno odcizením dobro není ve věcech, ale v potěšení z nich umírněnost ve slasti – mnoho potřeb, mnoho slasti (ale obtížně dosažitelné)

Myšlenkové experimenty (Spaemann) člověk v narkóze napojený na přístroje s drogou euforie chceme žít věčně tento život, ale bez bolesti a stárnutí?

Evoluční etika Vychází z evoluční teorie Evoluční teorie: Přírodní výběr Ne-teleologický vývoj Schopnost přežít a pomnožit se De facto se nejedná o etiku (hledání správného jednání), ale o hledání důvodů pro pozorovaný altruismus Ontologický redukcionismus

Evoluční etika Evoluční tlak – co je úspěšné, to se pomnoží a geneticky přetrvá Klíč k úspěchu – sobectví nebo altruismus? Jak lze schématicky vyjádřit danou situaci? – Teorie her

Teorie her Teorie her (1944) Nash (1951) – Nobelova cena r. 1994 Hledání algoritmu pro ideální jednání, kdy výsledek závisí nejen na mně, ale i na okolí – snaha najít dlouhodobě stabilní úspěšnou strategii

Vězňovo dilema Vězeň 1 Vězeň 2 Oba mlčí 1 rok Oba se přiznají 5 let 1 práskač, 2 mlčí amnestie 10 let 2 práskač, 1 mlčí

Vlčí dilema 20 lidí, tlačítko před sebou Všichni vydrží 10 minut nezmáčknout – všichni 1000 $ Někdo zmáčkne dřív – on 100 $, ostatní nic Dilema: Čekat nebo rychle zmáčknout (neboť vždy se najde blbec, kdo nevydrží – a proto je lépe být první a mít aspoň 100 $)

Příklad ze života Rybáři loví v jedné oblasti. Kdyby všichni lovili přiměřeně, měli by všichni dlouhodobě dost. Kdyby všichni lovili moc, za chvíli nebude co lovit a všichni zchudnou. Pokud předpokládám, že všichni nehrají fér a pokud nechci být za hlupáka, lovím víc, než je únosné.

Evoluční etika Aplikace teorie her Je lépe pomáhat druhým, aby mi pomohli. Ale okolo jsi ti, kdo pomůžou, i ti, kdo se jen sobecky vezou. Hledání strategie – jak kooperovat, ale dlouhodobě udržitelně (nedělat ze sebe hlupáka).