CHEMICKÁ VAZBA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chemické reakce III. díl
Advertisements

Jak se atomy spojují.
Ionty Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Chemická vazba.
 A, A  B, Z  C, X  A, v matematicko-fyzikálních tabulkách  B, v tabulce PSP u každého prvku  C, musíme je znát zpaměti.
Chemická vazba, elektronegativita
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Chemická vazba v látkách II
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Chemická vazba Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Chemie anorganická a organická Chemická vazba
Chemická vazba.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Chemické vazby Chemické vazby jsou soudržné síly, neboli silové interakce, poutající navzájem sloučené atomy v molekulách a krystalech. Podle kvantově.
CHEMICKÁ VAZBA.
VZNIK CHEMICKÉ VAZBY atomy chtějí se slučovat vytváří vazebný elektronový pár: samotné atomy jsou nestálé, chtějí se slučovat (kromě vzácných plynů - ty.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
CHEMIE CHEMICKÁ VAZBA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Chemická vazba Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0118.
Chemická vazba a výpočty
Chemická vazba.
Typy chemické vazby Mgr. Helena Roubalová
PSP a periodicita vlastností
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH LÁTEK.
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
Kovalentní vazby H Atomy vodíku - chybí 1 elektron do plného zaplnění elektronové slupky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_28.
Chemická vazba.
Elektronegativita VY_32_INOVACE_G1 - 15
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
ŠablonaIII/2číslo materiálu391 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Ionty.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
PaedDr. Ivana Töpferová
Chemická vazba Vazebné síly působící mezi atomy
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
VY_32_INOVACE_15_IONTY Anotace Vznik iontů Autor Mgr. Květuše Horáková
Mezimolekulové síly.
Ionty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Molekula Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
CHEMICKÁ VAZBA Chemie 8. ročník
Výukový materiál:VY_32_INOVACE_Ionty Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 03 Typy chemické vazby TEMA:
CHEMICKÉ VAZBY. CHEMICKÁ VAZBA je to interakce, která k sobě navzájem poutá sloučené atomy prvků v molekule (nebo ionty v krystalu) prostřednictvím valenčních.
Atomy a molekuly.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
IONTY Co jsou ionty Co je elektronegativita a jak souvisí s ionty
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Chemická vazba 8.ročník.
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Typy vazeb.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
Vznik chemické vazby.
Název školy:. Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589-
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Chemická sloučenina, molekula, chemická vazba
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
4.3 Typy chemické vazby Elektronegativita - schopnost atomu přitahovat vazebný elektronový pár. (Značíme X, najdeme ji v periodické tabulce prvků) např.
Transkript prezentace:

CHEMICKÁ VAZBA

CHEMICKÁ VAZBA vzniká při slučování atomů do molekul na chemické vazbě se podílejí valenční elektrony → nepárové valenční elektrony dvou atomů vytváří společný elektronový pár chemická vazba

CHEMICKÁ VAZBA nepolární – stejné atomy (H ─ H) polární - atomy různých prvků (H ─ Br) ↓ hodně polární vazba se nazývá iontová vazba (Na ─ Cl)

elektronegativita každý prvek má svou elektronegativitu, tj. schopnost atomu přitahovat elektrony chemické vazby platí: Čím je rozdíl elektronegativit vázaných atomů větší, tím je vazba polárnější!

vazba iontová při vzniku vazby si jeden atom přitáhne elektron druhého atomu → vznikají tak ionty kationty + anionty - částice s kladným částice se záporným nábojem nábojem K+ , Na+ , Mg2+ , Ca2+ Cl-, Br-, I- - ztratily elektron(y) - přijaly elektron

Zdroje obrázků: http://www.buzzle.com/img/articleImages/5528-38.jpg http://home.tiscali.cz/chemie/images/chlorovodik.gif http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ3YetMZNfAPMtYg-WMJ0EslHAsdZrXpqiaXzF75EbqnMZ9GsnCd0JVsu8hng