VZÁCNÉ PLYNY & HALOGENY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HALOGENY.
Advertisements

Vzácné plyny Adéla Benešová 1.A.
Nekovy DOPORUČENÁ STRÁNKA:
18. skupina prvků prvky VIII. A skupiny vzácné plyny p6 prvky
Jak se atomy spojují.
Halogeny. Zástupci: F – fluor F – fluor Cl – chlor Cl – chlor Br - brom Br - brom I – jod I – jod Skupina s podobnými chemickými vlastnostmi Skupina s.
Halogeny.
Halové prvky Halogeny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vzácné plyny Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 4
Chemie – kovy, nekovy, polokovy
HALOGENY.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vzácné plyny.
Vzácné plyny.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Vzácné plyny.
Dusík, N.
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_18 Tematická.
HALOGENY Prvky 17. (VII.A) skupiny.
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
Halogeny Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 5
Halové prvky /halogeny/
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_64.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Zástupci prvků skupin RZ
18. skupina.
14. skupina 15. skupina 16. skupina 17. skupina 18. skupina a vodík
H A L O G E N Y.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Vzácné plyny Inertní plyny
RZ Prvky 1. Halogeny. Zástupci: F – fluor F – fluor Cl – chlor Cl – chlor Br - brom Br - brom I – jod I – jod Skupina s podobnými chemickými.
Halogenidy a jejich chemické vlastnosti
Kyslík.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_01_OPAKOVÁNÍ ZNALOSTÍ 8. TŘÍDY (1.ČÁST) TÉMA: OPAKOVÁNÍ ZNALOSTÍ.
Halogeny. Jsou to prvky VII.A skupiny Patří k nim: fluor F, chlor Cl, brom Br, jod I Kolik mají valenčních elektronů?
HALOGENY FLUOR, CHLOR, BROM, JOD.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - plynné O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr halogeny.
HALOGENY. Prvky 17. skupiny periodické soustavy prvků (mají 7 valenčních elektronů) Mezi halogeny patří: FLUOR CHLOR BROM JOD Vlastnosti halogenů: Jsou.
NEKOVY - HALOGENY chemie 8. ročník HALOGENY – HALOVÉ PRVKY prvky VII.A skupiny (17) F, Cl, Br, I jsou velmi reaktivní - vyskytují se pouze ve sloučeninách.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - halogeny O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 8.ROČNÍK.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Halogeny Autor Melicharová Jana.
ANOTACE: MATERIÁL JE URČEN PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU A SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉHO UČIVA. VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt,
Halogeny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace
Zástupci prvků skupin RZ
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_18_ Vzácné plyny
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Alkalické kovy.
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_17
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Vzácné plyny, prvky VIII.A skupiny, 18. skupina
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
VZÁCNÉ PLYNY, PRVKY VIII.A SKUPINY, 18.SKUPINA
Rozdělení chemických prvků
Chemická sloučenina, molekula, chemická vazba
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogeny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
Halogeny VII. A fluor chlor brom jod.
18. skupina.
Transkript prezentace:

VZÁCNÉ PLYNY & HALOGENY NEKOVY VZÁCNÉ PLYNY & HALOGENY Laura Pajkanovičová Jana Ráčková

Co jsou to nekovy…? Nekovy jsou: jedna ze tří skupin chemických prvků mají vysokou elektronegativitu patří mezi ně Halogeny a Vzácné plyny nachází se v pravém horním rohu periodické tabulky + Vodík a také : H, C, N, O, F, S, Se

Dále… známe pouze 18 nekovů koncentrace nekovů na zemi je podstatně vyšší jak kovů organismy jsou tvořeny převážně nekovy

(Inertní) Vzácné plyny jsou členy 18. skupiny periodické tabulky prvků He, Ne, Ar, Kr, Xe, Rn všechny mají plnou valenční slupku (obal), která je příčinou jejich nízké reaktivity

Vlastnosti vzácných plynů… Jsou plynné bez barvy a zápachu jejich reaktivita je velmi malá mají vysokou ionizační energii vyskytují se v podobě jednoatomových částic mají nízké teploty tání a varu Nejunikátnější svými vlastnostmi je HELIUM

Výskyt vzácných plynů v přírodě… všechny se vyskytují ve vzduchu Argon 0,93% atmosféry Helium je druhým nejrozšířenějším prvkem ve vesmíru až 25% v zemním plynu Radon vzniká rozpadem radia, které je součástí hornin (radioaktivita)

Helena Nechtěla s Arogantním Králem Xenofonem Randit Získávání a výroba … všechny se získávají ze vzduchu a vyrábí se frakční destilací Radon → rozpadem radnatých solí Helium → v Severní Americe z podzemních vývěrů Použití : osvětlovací technika nafukování balónků, vzducholodí balónů atd.(He) Helena Nechtěla s Arogantním Králem Xenofonem Randit

Halogeny Halogen → je slovo odvozené z řečtiny a znamená solitvorný jsou to prvky 17. skupiny periodické tabulky prvků + další 2 (As, unuseptium) všechny halogeny mají ve své valenční vrstvě 7 elektronů Valenční elektron

Vlastnosti Halogenů… jsou velmi reaktivní proto se vyskytují pouze vázané ve sloučeninách tvoří dvouatomové molekuly ve všech skupenských stavech Jod je za normální teploty pevná látka Fluor a Chlor jsou za normální teploty plyny Brom je za normální teploty kapalina

Výskyt halogenů v přírodě… největší výskyt Halogenů je v mořské vodě ve formě aniontů Chlor → se vyskytuje ve formě nám všem známe soli kamenné (NaCl) Brom → je obsažen v mořských řasách a chaluhách Jod → je obsažen v mořských nerostech Fanda Cloumal Bratrem Iako Atlet

Použití Halogenů… Fluor se dříve využíval k přípravě těžko dostupných fluoridů a dnes se využívá jako velmi účinné oxidační činidlo roztok Jódu ve směsi alkohol-voda slouží v medicíně jako dezinfekční činidlo směs kyseliny chlorovodíkové a dusičné v poměru (3:1) se nazývá lučavka královská. Tato směs rozpouští i velmi odolné drahé kovy jako zlato nebo platinu

DĚKUJEME Za Vaši pozornost