Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzácné plyny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzácné plyny."— Transkript prezentace:

1 Vzácné plyny

2 Herbert Nechce Armádní Krasavici Xenii Ranit

3 nízké teploty tání a varu
Vzácné plyny Prvek Konfigurace Teplota tání °C Teplota varu °C He 1s2 -271 -249 Ne 2s2 2p6 -246 Ar 3s2 3p6 -189 -186 Kr 4s2 4p6 -157 -153 Xe 5s2 5p6 -112 -108 Rn 6s2 6p6 -71 -62 (helium dokonce za normálního tlaku nelze převést do tuhého stavu). nízké teploty tání a varu

4 Vzácné plyny plynné látky, bez barvy a zápachu
vysoká ionizační energie vyskytují ve vzduchu. Nejzastoupenější je argon, který tvoří přibližně 0,93 % zemské atmosféry vyrábí se frakční destilací zkapalněného vzduchu Větší ionizační energie znamená obtížnější odtržení elektronu z atomu. Helium je druhým nejrozšířenějším prvkem vesmíru a jako takové se vyskytuje ve všech hvězdách. Radon v přírodě vzniká radioaktivním rozpadem radia, které je součástí hornin. Z těchto hornin se poté radon postupně uvolňuje, což může být problém pro obyvatele dané lokality, z hlediska zvýšeného množství radioaktivity.

5 Helium Vlastnosti kapalného helia supratekuté supravodivé Výskyt:
ve vzduchu v zemním plynu (až 25 %) ve všech svítících hvězdách Vlastnosti kapalného helia supratekuté supravodivé Helium je jediná látka, která při nízkých teplotách a normálním tlaku zůstává kapalná až k teplotě absolutní nuly. Pevné helium lze získat pouze za zvýšeného tlaku. Helium má také ze všech známých látek nejnižší bod varu. Je supratekuté, to znamená, že dokáže bez tření protékat libovolnými předměty a téct bez tření po libovolných předmětech. Je supravodivé, to znamená, že dokáže vést elektrický proud bez ztrát (má neměřitelný elektrický odpor). Tepelná vodivost helia je tři milionkrát větší než u mědi při pokojové teplotě.

6 Helium Využití: Vzhledem ke své extrémně nízké hustotě a inertnímu chování k plnění balónů a vzducholodí Směsí helia, kyslíku a dusíku se plní tlakové láhve s dýchací směsí K plnění reklamních osvětlovačů, obloukových lamp (žlutá barva) Vzhledem ke své extrémně nízké hustotě a inertnímu chování se helium používá k plnění balónů a vzducholodí jako náhrada hořlavého vodíku. Značnou nevýhodou je zde ovšem jeho poměrně vysoká cena. Navíc má atom helia velmi malý průměr, snadno difunduje i skrze pevné materiály a dochází tak ke ztrátám. Směsí helia, kyslíku a dusíku se plní tlakové láhve s dýchací směsí, určenou pro potápění do velkých hloubek. Na rozdíl od dusíku totiž ani pod velkým tlakem nezpůsobuje tzv. hloubkové opojení, takže potápěč je schopen pracovat ve velkých hloubkách i přes 300 metrů. Zároveň omezuje vznik otravy kyslíkem a současně zmenšuje riziko kesonové nemoci, která vzniká při rychlém výstupu potápěče na hladinu uvolněním bublinek plynného dusíku v krvi s možností mechanického poškození různých tkání.

7 Neon Využití: ve výbojkách má oranžově-červenou barvu

8 Argon Využití: ve výbojkách Argon září při větší koncentraci červeně, při nižších přechází přes fialovou a modrou až k bílé barvě ve směsi s dusíkem používá jako ochranná atmosféra žárovek jako prostředí pro uchovávání potravin jako prostředí pro uchovávání potravin. V této směsi se také používá k plnění sáčků (například brambůrek), které jsou takto ochráněny před zvlhnutím a před rozmačkáním.

9 Krypton Xenon Využití:
ve výbojkách zelenavě až světle fialovou až bílou barvu žárovky Xenon ve výbojkách světlo fialové až modré barvy

10 Radon Vzniká jako produkt radioaktivního rozpadu radia a uranu a díky své nestálosti postupně zaniká dalším radioaktivním rozpadem Využití: V lékařství jako alfa-zářič (nejznámější izotop 222Rn má poločas rozpadu 3,82 dne) Lázně ( Radonová voda ) Medicínské využití radonu je založeno na skutečnosti, že převážná většina jeho izotopů fungují jako alfa-zářiče s poměrně krátkým poločasem rozpadu (nejznámější izotop 222Rn má poločas rozpadu 3,82 dne, další izotopy už jen: 220Rn 54,5 s a 219Rn 3,92 s). Používají se proto někdy pro krátkodobé lokální ozařování vybraných tkání. radonové vody Tento přírodní léčebný zdroj s vysokým obsahem radioaktivního plynu radonu má celkový intenzivní účinek na lidský organismus. Samotná léčba formou celotělových vanových koupelí má značný protizánětlivý a analgetický efekt, a přináší tak pacientům dlouhodobou úlevu od bolestí. Radonové koupele výrazně zlepšují hybnost kloubů, zvyšují obranyschopnost organismu, pozitivně ovlivňují hodnoty krevního tlaku a zlepšují prokrvení. Typická délka pobytu pacienta ve vaně s radonovou vodou je dvacet minut.

11 Tvary sloučenin vzácných plynů
XeF2 XeF4 XeO64– XeF5– XeF6 XeF82–


Stáhnout ppt "Vzácné plyny."

Podobné prezentace


Reklamy Google