Dioxiny SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/03.0032.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Toxické látky v životním prostředí
Advertisements

Polycyklické aromatické uhlovodíky v potravinách
Jak se vám dýchá?.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Chemické vlastnosti vychází z polarity vazeb C-X vysoký rozdíl elektronegativit vazebných partnerů C X δ-δ- δ+δ+
Znečištění ovzduší Znečištění ovzduší může být chemický, fyzikální nebo biologický činitel, jenž mění přírodní vlastnosti zemské atmosféry. Atmosféra.
Biomonitoring volných vod Schrems Kvalita vody – mikrobiologická fyzikální chemická biologická nezávadnost barva chuť zápach.
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
PERSISTENTNÍ ORGANICKÉ POLUTANTY
Michaela Vlasáková Pesticidy.
ČISTICÍ PROSTŘEDKY (VÝSTRAŽNÉ SYMBOLY) hořlavé látky
Odstraňování dioxinů ze spalin
Mutageneze.
Nutriční toxikologie – endokrinní disruptory
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
Ekologické problémy Společenské problémy
Ekologické problémy Společenské problémy
Toxicita hasiv Toxicita je vlastnost chemických sloučenin, spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat, které látku požily, vdechly nebo absorbovaly.
AROMATICKÉ UHLOVODÍKY
SMOG SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Nejdůležitější produkty organické chemie
Oceánobiologie III. Moře a člověk. Co všechno člověk dokáže !  Technické zásahy do pobřeží a v šelfu  Znečištění –Eutrofizace –Ropa a ropné uhlovodíky.
Znečištění půdy a potravin
Evidence kontaminovaných míst s PCB
Ftaláty Hampejsová Zuzana 4.B.
PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
POLYVINYLCHLORID Tereza Vinklerová, 5.C.
Toxikologie – nauka o jedech
„EU peníze středním školám“
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
Vypracoval: Martin Kubeš 4.C
Halogenderiváty a dusíkaté deriváty uhlovodíků
ANEB PREZENTACE ZA ÚČELEM
ORGANICKÁ CHEMIE.
Kumulativní jedy DDT a POPs.
Vypracoval : Marek Voštinka
Cizorodé látky v potravinách
Matěj Stach.  Ochrana užitkových organismů, materiálů, potravin i lidského zdraví před organismy, které se přemnožily nebo se vyskytují v místech, kde.
JE PŘÍRODA LASKAVÁ MATKA?
HALOGENDERIVÁTY H halogenem (F, Cl, Br, I) alkylhalogenidy
Toxické látky ve výživě
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Alkany.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
GENETICKÁ EKOTOXIKOLOGIE Sledování genotoxických účinků faktorů prostředí (fyzikálních i chemických) a popis jejich biologických účinků na živé organismy.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Environmentální vzdělávání 2013
Tomáš Hrabal, Michael Dokoupil a Vladimír Krátký.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění ovzduší Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_334_Vlivy prostředí na zdraví člověka Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu Pracovní list slouží k zopakování a doplnění učiva. Vyhledávání informací motivuje žáky k zájmu o.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Uveďte charakteristiku halogenových derivátů uhlovodíků:  Halogenové deriváty uhlovodíků vznikají nahrazením jednoho nebo více atomů vodíku v molekule.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Organická chemie Název : Halogenderiváty – vlastnosti a použití.
TOXICKÉ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
Areny.
TOXIKOLOGIE SPECIÁLNÍ
CIZORODÉ LÁTKY TOXIKOLOGIE.
Nebezpečné chemické látky a přípravky
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Areny.
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Biopotraviny.
Transkript prezentace:

Dioxiny SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/03.0032

NA CO SE DNES ZAMĚŘÍME Vysvětlíme si co to znamená POPs – perzistentní organické polutanty vybrané POPs PAH, DDT, PCB, Dioxiny Genotoxicita

POPs Perzistentní organické polutanty Rozkládají se velmi pomalu a dlouhodobě přetrvávají v ŽP Kumulují se v biotických a abiotických složkách Neustálé přibývání těchto látek z lidské činnosti (průmysl) Toxické a genotoxické vlastnosti

POPs Perzistentní organické polutanty TOXICKÉ LÁTKY - jedovaté, mají schopnost vyvolat otravy (mohou vyvolávat poškození zdraví člověka)

POPs Perzistentní organické polutanty GENOTOXICKÉ LÁTKY - látky, které po vdechnutí, požití nebo proniknutí kůží mohou vyvolat nebo zvýšit četnost výskytu genetických poškození. Mohou vyvolat nádorové bujení, buněčné poškození genové nebo chromosomové mutace.

POPs PAH DDT PCB DIOXINY

PAH (PAU) POLYCYKLICKÉ AROMATICKÉ UHLOVODÍKY

PAH (PAU) POLYCYKLICKÉ AROMATICKÉ UHLOVODÍKY Zdroje: spalovací procesy (lokální topeniště, výfukové plyny, cigaretový kouř)

PAH (PAU) POLYCYKLICKÉ AROMATICKÉ UHLOVODÍKY Potravní zdroje: udící kouř, grilování a opékaní na otevřeném ohni, kontaminace spadem (obiloviny)

PAH (PAU) POLYCYKLICKÉ AROMATICKÉ UHLOVODÍKY Prokázány mutagenní a nebo karcinogenní účinky

DDT di-p-chlordifenyltrichlorethan -chlorovaný insekticid Používaný v zemědělství po 2. světové válce Povolen do roku 1974 Postupným odbouráváním vzniká DDE a DDD. Které zůstávají v půdě desetiletí DDE – pravděpodobně karcinogenní

PCB POLYCHLOROVANÉ BIFENYLY Od 30.let se používaly v USA V Československu se vyráběly se do r. 1984 Použití: výhodné fyzikální a chemické vlastnosti – přilnavost, odolnost vůči tepelnému namáhání, chemická stálost a nehořlavost Použití: do nátěrových hmot, transformátorových, hydraulických a jiných olejů

PCB POLYCHLOROVANÉ BIFENYLY Potravní zdroje: z antikorozních nátěrů sil a stájových zařízení, úniku hydraulických olejů – do krmiva zvířat – kumulace v tucích – kravské mléko Toxické účinky – snižují imunitu, ohrožují játra a reprodukční funkce, některé se řadí mezi karcinogeny

Dioxiny PCDD – polychlorované dibenzo-p-dioxiny PCDF – polychlorované dibenzofurany

Dioxiny Zdroj: nejzávažnější – spalování sloučenin obsahujících chlor (PVC, PCB, hnědé uhlí) -spalovny tuhých komunálních odpadů -nevyráběly se – vznikají jako nežádoucí vedlejší zplodiny Potravní zdroj: v tukové složce potravin živočišného původu Účinky na člověka: výraznější než PCB

POPs jsou perzistentní (stálé) organické polutanty (látky), které se rozkládají velmi pomalu a dlouhodobě přetrvávají v ŽP. Kumulují se v biotických a abiotických složkách. Mají toxické a genotoxické vlastnosti. Toxické látky mají schopnost vyvolat otravy (mohou vyvolávat poškození zdraví člověka) Genotoxické látky jsou takové látky, které po vdechnutí, požití nebo proniknutí kůží mohou vyvolat nebo zvýšit četnost výskytu genetických poškození. Mohou vyvolat nádorové bujení, buněčné poškození genové nebo chromosomové mutace.

Mezi POPs řadíme např. PAH, DDT, PCB, DIOXINY. PAH jsou polycyklické aromatické uhlovodíky (někdy označované PAU). Vznikají spalovacími procesy (lokální topeniště, výfukové plyny, cigaretový kouř) a do potravního řetězce se dostávají např. uzením, grilováním a opékáním potravin na otevřeném ohni a také kontaminací spadem (obiloviny). Jsou u nich prokázány mutagenní a nebo karcinogenní účinky.

DDT(di-p-chlordifenyltrichlorethan) je chlorovaný insekticid, používaný v zemědělství po 2. světové válce. Povolen do roku 1974. Postupným odbouráváním vzniká DDE a DDD, které zůstávají v půdě desetiletí. DDE je pravděpodobně karcinogenní. PCB jsou polychlorované bifenyly, které se od 30.let používaly v USA. V Československu se vyráběly se do r. 1984. Používaly se do nátěrových hmot, transformátorových, hydraulických a jiných olejů. Z antikorozních nátěrů sil a stájových zařízení se dostávaly do krmiva zvířat, kumulovaly se v tucích a uvolňovaly se do kravského mléka. Tím se dostávaly do potravního řetězce. Toxické účinky – snižují imunitu, ohrožují játra a reprodukční funkce, některé se řadí mezi karcinogeny.

Dioxiny je triviální název pro PCDD (polychlorované dibenzo-p-dioxiny) a PCDF (polychlorované dibenzofurany). Nejzávažnějším zdrojem je spalování sloučenin obsahujících chlor (PVC, PCB, hnědé uhlí). Nacházejí se také v tukové složce potravin živočišného původu. Účinky na člověka: výraznější než PCB