INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Cesta ke kvalitě v praxi
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
ZŠ Dambořice příspěvková organizace
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Lidé kolem nás…….. Speciální mateřská škola Blanická 16 Olomouc
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Výstupy z Úvodního semináře
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
METODICKÁ DOPORUČENÍ K ZAČLEŇOVÁNÍ ŽÁKŮ-CIZINCŮ DO VÝUKY
Podpůrná a vyrovnávací opatření v inkluzivní škole
Základní škola a mateřská škola Třebíč, Na Kopcích 342
Masarykova základní škola
Základní škola a Mateřská škola Stařeč, okres Třebíč
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Hodnocení IVP.
Praktické zkušenosti ze ZŠ a MŠ ANGEL v Praze 12 Mgr. Petra Kohoutová
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Škola pro všechny EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA K DOLŮM V PRAZE 12.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
Problematika hodnocení výsledků vzdělávání v konkrétní škole Mgr.Jitka Topičová ZŠ a MŠ Regionu Karlovarský venkov.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
ZŠ Třebíč ŠKOLA OTEVŘENÝCH DVEŘÍ CHCEME ŽÍT S VÁMI ŠKOLA OTEVŘENÝCH
Od integrace k inkluzi Mgr. Ludmila Večerková
MAP – Místní akční plán ORP RK
9. Tvorba individuálního plánu
Šablony OP VVV a podpora nadání
Svazkové školy – možná záchrana venkovských škol. Mgr
Plán vzdělávacích aktivit
Praktické zkušenosti ze ZŠ a MŠ ANGEL v Praze 12 Mgr. Petra Kohoutová
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
9. Tvorba individuálního plánu
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Vítejte na třetí místní konferenci
Centrum kolegiální podpory CKP
Šablony I a jejich realizace Hradec Králové/Pardubice/Liberec
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Pedagog.
Digitální učební materiál
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAHA 7 Strossmayerovo nám. 4
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP Mgr.Jitka Topičová ŽŠ a MŠ Regionu Karlovarský venkov

ZŠ a MŠ Regionu Karlovarský venkov Školská právnická osoba působící ve třech obcích Sadov, Otovice, Hájek (okr.Karlovy Vary) Spojené zařízení mateřské a základní školy Komunitní škola s inkluzívním vzděláváním žáků se SVP Od r.2005 výuka podle ŠVP ZV „Naše cesta k úspěchu“

Žáci se SVP Žáci se zdravotním postižením Žáci se zdravotním znevýhodněním Žáci se sociálním znevýhodněním Žáci nadaní a s akcelerovaným vývojem

Současná situace školy Inkluzivní škola začleňuje: Žáky se SVP Žáky nadané nebo s akcelerovaným vývojem Žáky „průměrné“ Přidaná hodnota v klimatu školy a v důrazu na činnostní rozvoj dovedností (KK) Celkový počet žáků ZŠ 225, z toho: 46 žáků se SVP Žáci s tělesným handicapem Žáci s kombinovaným handicapem (zrak. + těles.) Žáci s LMP Žáci se sluchovým handicapem Žáci s SPU Žáci s SPCH PAS (autismus)

Běžné možnosti integrace v ZŠ Individuální přístup (součást IVP) Intenzivnější spolupráce s rodiči a spec.pracovišti Používání žákovských pomůcek a aktivizace žáků Osobní asistent nebo asistent pedagoga přímo ve výuce / náprava mimo třídu Speciální třída Přestup do vyššího ročníku

Další možnosti integrace v ZŠ Volitelné předměty na 1. a 2.stupni jako jedna z forem individuální péče (DYSkohrátky, Logik, Scio, Ateliér, Laboratoř, Kutil) Celoškolní projekty („Tak trochu jiný život“) Spojené ročníky na 1.stupni (málotřídní systém) Speciální studijní skupiny na 1. a 2.stupni

Volitelné předměty Dílny tvořivosti Spojují ročníky v rámci daného stupně Umožňují tzv.sourozenecké učení Zaměřené na rozvoj dovedností Integrují více předmětů Výstupy v PR školy

Speciální studijní skupina Spojuje žáky daného stupně Pro závažnější hendikepy Ve spec.učebně pouze na předměty, kde žák nejvíce selhává Na ostatní předměty v kmenové třídě Nevyčleňuje od vrstevníků Upravené učební plány dle IVP

Jak hodnotit?

Přínos Spokojenější a optimálněji a všestranněji se rozvíjející žáci Spokojenější a více spolupracující rodiče Vysoká naplněnost školy Lepší příprava žáků na přijímání odlišností a na soužití s různými typy lidí Méně přetížení pedagogové ve výuce „běžných“ předmětů Pestřejší a zajímavější školní aktivity Rozvíjení kreativity při řešení téměř neřešitelných problémů  Propracovanější systém hodnocení a sebehodnocení

Nevýhody Větší nároky na počet učeben ve škole Náročná organizace při zavádění novinek Komplikovanější sestavování rozvrhu Hlídání různých učebních a tematických plánů a k tím i zápisů v TK Velké nároky na vzájemnou profesionální komunikaci učitelů Žádná zkušenost, ze které bychom mohli vycházet  nutno 2 roky monitorovat a ladit Mírné obavy, co na to ČŠI

Výsledky „Mapy školy“ 2009