Olivová hora je protáhlý kopcovitý hřeben ve východním Jeruzalémě se třemi vrcholky, táhne se od severu k jihu. Název „Olivová“ (v některých starších.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Advertisements

BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Ruční obracení snímků s hudebním doprovodem Jeruzalém v noci.
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
JERUZALÉM.
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
Památky UNESCO v ČR V České republice je do Seznamu
EGERIE 2 nový svět (jak se zachoval na starokřesťanských mozaikách) ji přivedl k rozhodnutí vydat se na cestu do Svaté země (pobývala zde v letech
1. Tmavým ránem kráčí žena k hrobu pod křížem, cítí se tak opuštěna mrtvým Ježíšem. Ale ještě dřív, stal se tenhle div: Boží sláva z hrobu vstává, Pán.
Křesťanství vznik a podstata.
Anotace Žák se seznámí s obsahem Bible …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Pojmenuje význam bible. Je schopen správně přiřadit významné.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Starověká Palestina.
Jeruzalém a Yad Vashem. Jeruzalém a Yad Vashem.
KŘESŤANSTVÍ V RANÉM STŘEDOVĚKU
Křesťanství.
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
Náboženská mapa současného světa
Náboženská literatura
Světová náboženství.
A tak bratři, modlete se za nás, aby se slovo Páně rychle šířilo Modlitby na únor 2015.
A TAK BRATŘI, MODLETE SE ZA NÁS, ABY SE SLOVO PÁNĚ RYCHLE ŠÍŘILO Modlitby na únor 2015.
Olivetská hora V Jeruzalémě
livingstone IZRAEL Aaron Vanhecke
Raně středověké umění.
2. ZDROJ JEŽÍŠOVY MODLITBY: LÁSKYPLNÝ VZTAH K OTCI. DVANÁCTILETÝ JEŽÍŠ V CHRÁMĚ.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_19.
Místa setkávání lidstva s Bohem podle Bible
Památky UNESCO v České republice
Věřím v Ducha.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Vypracoval: Jakub Moravec
Ikonostas Otevřená kniha o Božím díle spásy. Ikonostas je tvořen ikonami, které připomínají Boží dílo v dějinách spásy. Ukázky z tzv. svátkové řady:
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Křesťanství Petr Machala. Křesťanství Ježíš Kristus narodil se v Betlémě - rodiče Marie a Josef Židé čekali příchod Mesiáše.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_18.
Syropalestina.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
1. Marie má dítě, Pane, Marie má dítě, Pane můj, Marie má dítě, Pane, hle, průvod stále přichází a zas jde dál.
Opakování - náboženství
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
1. Já jdu tam do Boží země, kde vládne jas, já jdu tam do Boží země, kde vládne jas, kde je na věky mír.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
KŘESŤANSTVÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Ikonostas Otevřená kniha o Božím díle spásy. Ikonostas je tvořen ikonami, které připomínají Boží dílo v dějinách spásy.
Matoušovo evangelium.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Michnová Lenka CR 2.A.  Spolková republika Německo  Počet obyvatel mil.  Hustota obyvatel – 225 ob. / na km²  Rozloha – ,9 km².
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
KŘESŤANÉ V IZRAELI Tereza Sittová Matěj Svoboda Jan Vacíř.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
PATRISTIKA I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Judaismus (židovství)
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Digitální učební materiál
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Starověká Palestina.
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _6.ročník_09
Digitální učební materiál
Přípravný kurz na PŘ z KN 26. března 2019 v 15:00 hod. v učebně 204
Transkript prezentace:

Olivová hora je protáhlý kopcovitý hřeben ve východním Jeruzalémě se třemi vrcholky, táhne se od severu k jihu. Název „Olivová“ (v některých starších textech „Olivetská“) Hora je spojena s židovskými i křesťanskými dějinami. Toto místo je od biblických časů dodnes používáno jako posvátné pohřebiště. Odhaduje se, že je tu přibližně židovských hrobů. O. h. je (podle historických a biblických pramenů) uváděna v souvislosti s Davidovým útěkem z Avshalom (II.Samuel 15:30) Citace: „ David vyšel stoupání na h.O. a plakal“. „Stoupáním“ se pravděpodobně rozumí místo východně od vesnice Silwan, blízko Davidova města. Hora Olivová je často zmiňována v Novém Zákoně jako cesta z Jeruzaléma do Bethany a místo, kde Ježíš stál a plakal nad Jeruzalémem. Ježíš údajně strávil na hoře určitý čas učením svých žáků, přicházel sem i za účelem odpočinku. Pozemky O. h. jsou uvnitř „Zahrady Gethsemantské“. V Novém Zákoně je psáno: Ježíš se svými žáky přišli na h.O. v situaci, kdy dozpívali „hymny“ - tedy náboženské písně (podle Matoušova evangelia). Také je psáno: Ježíš vstoupil na nebesa právě z hory Olivové. Na Olivové hoře ještě najdeme „Chrám všech národů“, „Chrám Marie Magdaleny“, „Chrám Božího hrobu“, a „Hrob Panny Marie“.

Chrám všech národů

Zahrada Getsemanská

Chrám Marie Magdaleny

Chrám Utrpení Páně

Chrám „Pater noster“

Hrob Panny Marie