Světová náboženství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁBOŽENSTVÍ VE SVĚTĚ Klademe si otázky týkající se vzniku a podstaty světa. Lidé mají různý názor, zda svět stvořil Bůh či ne. Je jich více nebo jen.
Advertisements

Vypracovala Ludmila Kebzová
[Obr. 13, 14] Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
ASIE – OBYVATELSTVO A HOSPODÁŘSTVÍ
V současném světě – 2 názory na svět
• Náboženství, náboženské složení
Názor na svět: věřící, bez vyznání a ateisté
Křesťanství, islám, buddhismus, hinduismus, judaismus…
Hlavní světová náboženství a církve
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Křesťanství.
Islám Petr Machala.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.62 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Občanská výchova 7. ročník
Světová náboženství.
KŘESŤANSTVÍ.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.6
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_09.
Název Obyvatelstvo – pohlavní, věková a náboženská struktura
Islám Arabové.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - ISLÁM
Arabská říše Islám.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Religionistika Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
RISK Náboženství.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Vypracoval: Jakub Moravec
Islám Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_3D.7.05
Mohamen Jasenovský Jaroslav.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Náboženství - opakování
Rozšíření náboženství ve světě
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Náboženství autor VM:Ondřej Vojáček.
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Víra a náboženství Výchova k občanství – 6. ročník
Arabové a jejich výboje
ARABOVÉ A jejich výboje.
Náboženství - islám Název školy
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Západní náboženství.
Arabská říše 7. ročník.
Islámské umění.
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Náboženství v Asii Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-5 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Islám. Monoteistické náboženství Druhé největší náboženství světa Založené na učení proroka Muhammada Stoupenci Islámu: muslimové Prameny islámu: Korán,
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_SVĚTOVÉ JAZYKY A NÁBOŽENSTVÍ ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
Islám Štěpán Křenovský, Jakub Šťastný, Antonín Krejča, Jan Danda, Matyáš Danda V2A 2015.
VY_32_INOVACE_8_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_NÁBOŽENSTVÍ A JINÉ SEKTY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o Arabské říši a základech islámského náboženství. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
Světová náboženství. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Která náboženství znáš?
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
Judaismus (židovství)
Náboženství a fanatismus
STŘETÁVÁNÍ KŘESŤANSTVÍ
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Křesťanství Jedno z nejrozšířenějších světových náboženství Prorokem je Ježíš Kristus Abrahámovské náboženství Monoteistické náboženství Křesťanství vzniklo.
D ě jiny islámských zemí. Z Mekky do Medíny Prorokem islámu Muhammad Žil jako obchodník, než se mu začal zjevovat archanděl Gabriel Muslimové (vyznavači.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Arabská říše ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová. Arabská říše  vznik na Arabském poloostrově v 7. století  obyvatelé – kočovní pastevci (beduíni)
Transkript prezentace:

Světová náboženství

Světová náboženství Náboženství (víra v boha, životní filosofie) je individuální pro každou zemi. Každé náboženství má své bohoslužby, rituály, tradice. Západní náboženství – víra v 1 Boha Východní náboženství- více božstev, jiné vnímání smyslu života

Rozdělení světových náboženství Hlavní světová náboženství: Křesťanství Islám Buddhismus Významná světová náboženství Hinduismus Judaismus A další, méně známá náboženství…

KŘESŤANSTVÍ

Křesťanství Počet stoupenců – 2,1 mld. (nejrozšířenější) Vznik – počátek našeho letopočtu Rozšíření – Evropa, Amerika, Austrálie, stř. a j.Afrika Základem je učení Ježíše Krista z Nazarethu – hlásal lásku ke všem lidem, víru v jednoho Boha a Boží království Posvátná kniha – Bible (Starý a Nový Zákon) 3 směry – katolíci – hlavou Papež - protestanti - pravoslavní

Křesťanství K modlitbám a bohoslužbám slouží kostely

Křesťanství Symboly ICHTHYS zkr. pro obrat Ježíš Kristus, překl. ryba Způsob Kristova umučení

KŘESŤANSTVÍ – pojmy Bible – Papež – Ježíš Kristus – Posvátná kniha křesťanů Hlava katolické církve Ústřední postava křesťanství, křesťané jej považují za Spasitele, Božího syna

ISLÁM

Islám Počet stoupenců – 1,8 mld. (2.nejrozšířenější) Vznik – 7.st. našeho letopočtu Rozšíření – sev. Afrika, jz., j., jv.Asie Základem je učení proroka Muhammada o povinnosti každého muslima odevzdat se jedinému bohu Alláhu (Džihád) – 5 pilířů = Alláh, 5xdenně modlitba, půst o Ramadánu (od úsvitu do soumraku, ,pouť do Mekky, almužna pro chudé Posvátná kniha – korán 2 směry – sunnité (většina), šíité

Islám K modlitbám a bohoslužám slouží mešita, k svolávání k modlitbám minaret

Islám Poutní místo – Mekka (rodiště Muhammada) Saudská Arábie

ISLÁM – pojmy Alláh – Muslim – Ramadán – Mekka – Mešita – Džihád – Korán – Arabsky „bůh“ Někdo, kdo se odevzdává bohu prostřednictvím Islámu. Devátý /postní/ měsíc islámského kalendáře Město v Saúdské Arábii, je rodištěm Mohameda Místo pro provádění modlitby Povinnost muslimů bránit a šířit islám Posvátní kniha muslimů

BUDDHISMUS

Buddhismus Počet stoupenců – 380 mil. Vznik – 5.st. př.n.l. Rozšíření – stř., vých., jv.Asie Zakladatel Budha (osvícený,probuzený) – učení DHARMA klade důraz na toleranci, rozvinutí skrytých kvalit těla, duše a mysli (není to víra v Boha)

Buddhismus Chrámy

BUDDHISMUS – pojmy Dharma – Buddha – Dalajláma – Buddhistické učení Zakladatel Buddhismu Osobnost šířící v současnosti myšlenky buddhismu

HINDUISMUS

Hinduismus Počet stoupenců – 900 mil. Vznik – 1.tisíciletí př.n.l. Rozšíření – Indie, Nepál, Indonésie Nemá zakladatele, hlavní myšlenky – svět stvořil bůh Brahma, netrvá na věky, duše neumírá, ale po smrti se převtěluje do jiného těla, podle způsobu života na zemi (reinkarnace) Poutní místo – Váránásí (Indie)

Hinduismus Hinduistické chrámy

HINDUISMUS – pojmy Reinkarnace – Brahma – Váránasí – Posmrtné převtělování duše do jiného těla Hlavní bůh hinduismu Poutní místo hinduistů

JUDAISMUS

Judaismus Počet stoupenců – 14 mil. Vznik – 2.tisíciletí př.n.l.,nejstarší, základ křesť.a islámu Rozšíření – Izrael, USA Základem je víra v jednoho Boha Posvátná kniha – tora (5 knih Starého zákona) Náboženská autorita je rabín

Judaismus K modlení a bohoslužbám slouží synagoga

JUDAISMUS – pojmy Tóra – Rabín – Synagoga – Svatá kniha Náboženská autorita Místo určené k bohoslužbám

Přírodní náboženství Šamanismus, totemismus, animismus… Rozšíření – Afrika, Oceánie, sev.Amerika Víra v duchy zemřelých předků, v duchy stromů, zvířat, komunikace se zemřelými

Zdroje obrázků http://www.google.cz/imghp?hl=cs&tab=wi Autor prezentace. Mgr. Vlasta Bártová