Charakteristika Hvězd

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

Cyklus hvězd – jejich vznik, vývoj a zánik
Hvězdy.
Sluneční soustava.
Slunce.
SOUČASNOST A BUDOUCNOST NAŠEHO SLUNCE
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 20.
Složení, vznik a vývoj hvězd Struktura vesmíru
Země ve vesmíru.
Nejsilnější jaderné zbraně představují obří ničivou hrozbu. Již testovací exploze první z nich měla podstatně větší sílu, nežli veškerá munice použitá.
Hvězdy Michal RODINA. Barva hvězdy Hvězdy mohou mít různé barvy, nejčastěji v závislosti na povrchové teplotě. Stejně jako při zahřívání kovů se barva.
HISTORIE ZEMĚ.
Hvězdy Zeměpis Nikola Malcová 6. A.
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Vesmír.
Slunce je hvězda, která je Zemi nejblíže…
Plný warp, pane Tuvoku!.
Galaxie Slovo galaxie je odvozeno z řeckého názvu naší vlastní Galaxie lidově zvané Mléčná dráha - galaktikos (mléčný)
HVĚZDY 1.
JUPITER Zuzana Al Haboubi.
Stavové veličiny hvězd
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Úvod do hvězdné astronomie
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Život hvězdy BIGY 2009.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
-je mezihvězdný oblak prachových částic a plynů Prachová složka je kombinací uhlíku a křemičitanů, které mohou být obaleny ledem nebo nečistotami. Prachové.
Vývoj hvězd, Supernovy, černé díry
Vesmír a sluneční soustava
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
Hvězdy Adam Aylsworth. -Obrovské, žhavé koule hořícího plynu o teplotě od miliónů po miliardy stupňů. -V naší Galaxii je přes jednu miliardu hvězd, ale.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
GRB – gama záblesky Michal Pelc. Co si dnes povíme úvod, historie co to vlastně je dosvit směrové vysílání teorie: obvyklý život hvězdy, supernovy, černé.
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Vznik bílého trpaslíka
Galaxie Mléčná dráha.
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Hvězdy. Je nebeské těleso, které září vlastním světlem. Tím se liší od planet, komet, měsíců a mlhovin, které vidíme na obloze proto, že jsou osvětlovány.
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Hvězdy a orientace na obloze Johana Onderková. HVĚZDA = kulovité plynné těleso ve vesmíru.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/5 Č. materiáluVY_52_INOVACE_55 Vzdělávací.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 20. Astrofyzika Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k zopakování naučeného učiva. Žák prohloubí znalosti získané v zeměpisu a ve fyzice. Hvězdné systémy.
úvod souhvězdí barva a teplota hvězd vznik a zánik hvězd červení obři supernova, bílý trpaslík kontrolní otázky.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Venuše
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Hvězdy I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_29_SLUNEČNÍ SOUSTAVA
HVĚZDY.
VY_32_INOVACE_10_32_SLUNCE – ZDROJ SVĚTLA A TEPLA
Základy astronomie, Slunce
Energii „vyrábí“ slučováním vodíku na těžší prvky
Šablona VY_52_INOVACE_Z
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
HVĚZDY- SOUHVĚZDÍ - GALAXIE
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Hmota Částice Interakce
SLUNCE.
Sluneční soustava.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2 Název výstupu: Slunce.
Transkript prezentace:

Charakteristika Hvězd Hvězdy Charakteristika Hvězd

Co jsou to hvězdy? Hvězdy jsou, podobně jako naše Slunce, obrovské plynné koule s vlastními zdroji záření. Na obloze se však jeví jako svítící body, neboť jsou od nás velmi vzdálené.

Naše nejbližší hvězda Nejbližší hvězda Proxima Centauri má paralaxu 0,763, její vzdálenost je tedy asi 1.3 pc (parseku). Pro větší názornost se také používá délková jednotka nazvaná světelný rok. Je to vzdálenost, kterou urazí světlo ve vakuu za jeden rok.

Hlavní znaky hvězd Barva Velikost

Barva a velikost Hvězdy lze rozdělit podle barvy do několika skupin. Barva závisí na povrchové teplotě hvězdy, stejně jako při postupném zahřívání kovu se jeho barva mění z oranžové na žlutou, bílou a modravou. Hvězdy se vyskytují v rozmezí od 3500°C (ty jsou červené) po 25000°C (ty jsou modré). Při svém zrodu se většina hvězd podobá rozměrem našemu Slunci. Největší modré hvězdy mají průměr jen asi 20krát větší než Slunce. Hvězdy těchto typů se nalézají v takzvané hlavní posloupnosti, v níž existuje přímá úměra mezi velikostí a barvou. Čím je hvězda větší, tím je žhavější a modřejší. U hvězd průměrné velikosti, které se nedávno zrodily, platí i úměra mezi barvou a svítivostí. Čím bělejší a žhavější je hvězda, tím je svítivější. Čím červenější a chladnější je hvězda, tím méně jasně svítí.

Umírající světlo Každá hvězda, tak jak se postupně vyčerpává jaderné palivo v jejím nitru, směřuje ke své smrti. Pro některé hvězdy přichází smrt rychle. Zatímco poklidné Slunce může zářit ještě pět miliard let, než se jeho zásoby vyčerpají, velmi jasné a hmotné hvězdy jsou u konce zásob během několika milionů let. Na druhé straně ubozí rudí trpaslíci mohou slabě svítit až 100 miliard let. Smrt hvězdy má do značné míry charakter jejího života. Masivní hvězdy končí svou existenci v podivuhodné explozi a zhroucení jako supernovy, avšak menší hvězdy jako Slunce se za nějakých pět miliard let promění v rudého obra, aby se po nějaké době zhrotilo a skončilo svůj život jako bílý trpaslík. Rudí trpaslíci na konci svého života prostě zhasnou.

Rudý Obr a Bílý Trpaslík Hvězdy jako Slunce stráví přibližně deset miliard let za stálého intenzivního záření. Když se zásoby jaderného paliva začnou zmenšovat, roztáhnou se vnější vrstvy Slunce do vysoce zředěné obrovské koule, takzvaného rudého obra, a jádro se smrští, přičemž jeho hmota degeneruje na velice hustou formu, v níž jsou atomové částice prudce stlačeny. Postupně uvolňuje hvězda další vnější vrstvy, aby se zmenšil tlak v jejím nitru. Takové „odlupování“ se odehraje přibližně každých tisíc let a při tom hvězda ztratí asi 10% své hmoty. Vnější vrstvy se promění v planetární mlhovinu, zatímco žhavý zbytek se stane bílým trpaslíkem velikosti přibližně naší Země. Tato žhavá stlačená hmota pak za postupného ochlazování dále září.

Veleobři Velká modrá hvězda se vyvíjí rychle a může se proměnit na rudého obra, kterému se říká veleobr, už během milionu let své existence. Ve fázi veleobra může mít v průměru až 1,6 miliardy kilometrů, což je desetinásobek průměru oběžné dráhy Země okolo Slunce. Tlak uvnitř veleobra je tak velký, že tam protony fúzují s elektrony za vzniku neutronů. Hvězda se pak brzy za gigantické exploze zhroutí, a tak vzniká supernova. Při této explozi vydává supernova několik hodin tolik energie jako všechny ostatní hvězdy v galaxii dohromady. Taková exploze je jediná fáze, při níž vznikají těžké prvky jako je zlato nebo olovo, a ty jsou pak rozptylovány do širokého prostoru, aby se později vtělily do nově vznikajících hvězd a planet. V poslední fázi svého života zbude z velké modré hvězdy nepatrná, ale nesmírně hmotná koule neutronů – rychle se otáčející hvězda neboli pulsar, vysílající do prostoru rádiové vlny, nebo konečně černá díra.

Závěr Na závěr děkuji za pozornost.Bylo mi potěšením provést vás a zestručnit vám svět hvězd,zajímavosti atd. í