HISTORIE ZEMĚ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

Cyklus hvězd – jejich vznik, vývoj a zánik
VY_32_INOVACE_19 - SLUNEČNÍ SOUSTAVA
SLUNEČNÍ SOUSTAVA SOLAR SYSTEM Mgr Iva Lulayová.
Slunce.
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
Složení, vznik a vývoj hvězd Struktura vesmíru
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vesmír a Země ve vesmíru
Země ve vesmíru.
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
Přírodopis 9 3. hodina Vznik Země
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Vesmír.
VENUŠE ZAKLADNÍ INFORMACE:
HVĚZDY 1.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Sluneční soustava  .
Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
Šablony GEOLOGIE 2. Vznik sluneční soustavy Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov ZŠ Trávník, Přerov.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
ASTRONOMIE DEEP SKY.
Nela Bártová Opava,2010 Březen
SLUNCE A KOMETY. SLUNCE- nejbližší a pro nás nejdůležitější hvězda. -obrovská koule žhavých plynů -složení: především vodík a hélium.
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_358
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Hvězdy. Je nebeské těleso, které září vlastním světlem. Tím se liší od planet, komet, měsíců a mlhovin, které vidíme na obloze proto, že jsou osvětlovány.
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
Neptun.
Vesmír Autor: Mgr. Marian Solčanský
VESMÍR.
Předgeologické období a prahory
PLANETA ZEMĚ Martin Fišera.
Základní ekologické pojmy. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Eduard Šram Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_V.NP13 Vytvořeno:
Hvězdy a orientace na obloze Johana Onderková. HVĚZDA = kulovité plynné těleso ve vesmíru.
PLANETA ZEMĚ. ZEMĚ JE… …Malá planeta, která se otáčí - kolem své osy za ……..…..a v důsledku toho se střídá den a noc - kolem slunce za …………….a v důsledku.
Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Vesmír. MERKUR NEPTUN SATURN URAN JUPITERVENUŠE ZEMĚ MARS SLUNCE.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
MATFYZIN Samuel Brablenec.
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Země a život, vývoj života
HVĚZDY.
Základy astronomie, Slunce
Uran.
Saturn.
Energii „vyrábí“ slučováním vodíku na těžší prvky
Planetky – „malé planety“
Saturn.
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
PLANETA ZEMĚ.
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
VESMÍR.
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Sluneční soustava.
Transkript prezentace:

HISTORIE ZEMĚ

TEORIE VZNIKU VESMÍRU, ZEMĚ, ŽIVOTA IDEALISTICKÉ - STVOŘENÍM MATERIALISTICKÉ - HMOTNÉ

VZNIK VESMÍRU nejpravděpodobnější teorie: exploze obrovského množství koncentrované energie = VELKÝ TŘESK žhavá koule se po výbuchu postupně začala měnit v mlhovinu či „horký mrak“, který se rozpínal postupně vychládal a začaly se v něm tvořit sraženiny a „cucky“. z nich vznikly první hvězdy a později planety s chladných a pevným povrchem

VELKÝ TŘESK

VZNIK SLUNEČNÍ SOUSTAVY Sluneční soustava vznikla z obrovského mračna prachu a plynu - PRAMLHOVINY (tvar disku) Složení : 98%  vodík a helium  1,4 % zmrzlé látky (amoniak, metan, voda) + prachové částice vlivem gravitace začíná smršťovat a v centru se vytvořilo tzv. PROTOSLUNCE (hustější oblast)

PRAMLHOVINA

vnější část mlhoviny kolem se nazývá PROTOPLANETÁRNÍ DISK v disku docházelo v důsledku ochlazování vnějších částí ke kondenzaci plynu na prachových částečkách v důsledku neustálého gravitačního hroucení Protoslunce v jeho centru rostl tlak a teplota, až došlo k zažehnutí termojaderných reakcí vznikla zářící hvězda – SLUNCE.

PRASLUNCE A PROTOPLANETÁRNÍ DISK

Při smršťování pramlhoviny disk zrychloval svoji rotaci a v důsledku nestabilit se v něm začaly vytvářet shluky hmoty. Shluky se postupně srážely, a tím vznikala větší tělesa, až se z nich za desítky miliónů let vytvořily planetesimály (zárodečné planetky).

I planetesimály se neustále srážely I planetesimály se neustále srážely. Vzájemné srážky byly díky jejich velkému počtu velmi časté. Když se srazily velkou rychlostí, došlo k jejich rozlomení či rozbití. Častěji se však srazily malou rychlostí a vytvořily větší těleso. Tímto způsobem vznikly postupně skalnaté planety a planetární jádra plynných obrů, která však byla natolik hmotná, že začala přitahovat plyny z okolí a vytvořila si mohutné atmosféry. Mnoho zbylých planetesimál existuje dodnes jako komety nebo planetky.

Současné kosmogonické hypotézy odhadují stáří vesmíru na 12 až 20 Současné kosmogonické hypotézy odhadují stáří vesmíru na 12 až 20 . 109 let a stáří Sluneční soustavy asi na 4,7 . 109 let.