Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Základní škola Zlín, Komenského 78, příspěvková organizace Základní škola Zlín, Komenského.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Advertisements

Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Situace ve starověkém Římě ve 4. a 5. století n. l.
Byzantská církev a kultura
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
CÍRKEV VE STŘEDOVĚKU.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Arabové a jejich výboje
Opakování Středověk se dělil na tři období – napiš která.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
KŘESŤANSTVÍ V RANÉM STŘEDOVĚKU
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Byzantská kultura.
Raný středověk 5. – 11. století
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Byzantská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Období raného středověku
Opakovací otázky BARBAŘI GERMÁNi ŘÍMANÉ AVAŘI KELTOVÉ HUNOVÉ
Raně středověké umění.
Byzanc, arabská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o byzantské a arabské říši.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Byzantská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
KŘESŤANSTVÍ.
Základní rysy západoevropské, byzantské a islámské kultury
Byzantská říše 7. ročník.
BYZANTSKÁ ŘÍŠE Byzantská říše vznikla po rozdělení Římské říše na území Říše …………. Zahrnovala zejména Malou Asii a ……….. poloostrov.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Byzantská říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Byzantské umění.
Byzantská říše.
Byzantská říše Důležité pojmy
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): říjen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: První středověké.
Od dotace EU k proměně vyučovací hodiny registrační číslo projektu CZ 1.07/1.4.00/ Příjemce: Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.7 Opakování hlavních raněstředověkých kulturních oblastí.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.1.4 Byzantská říše
EU peníze středním školám
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Byzantská říše Byzantská říše
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_05
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Byzantská říše.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
BYZANTSKÁ ŘÍŠE.
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Druhé centrum křesťanství Konstantinopolis (Cařihrad, dnes Istanbul)
Římské císařství - dominát
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_05
Byzantská říše.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
VY_32_INOVACE_58 BYZANTSKÁ KULTURA. VY_32_INOVACE_58 BYZANTSKÁ KULTURA.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Význam křesťanství ve středověku
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Základní škola Zlín, Komenského 78, příspěvková organizace Základní škola Zlín, Komenského 78, příspěvková organizace Komenského 78, Zlín – Malenovice, / /2012 Určení: 7. ročník ZŠ Určení: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vyučovací předmět: Dějepis Vyučovací předmět: Dějepis Téma: Byzantská říše Téma: Byzantská říše Anotace: mapy, vysvětlení rozsahu, vysvětlení pojmů, obrázky a texty k nejdůležitějším vládcům, vysvětlení křesťanství, hledání souvislostí s evropskou kulturou, obrázky k pojmům, zobrazení církevní hierarchie, vysvětlení odlišností mezi západořímskou a východořeckou církví Anotace: mapy, vysvětlení rozsahu, vysvětlení pojmů, obrázky a texty k nejdůležitějším vládcům, vysvětlení křesťanství, hledání souvislostí s evropskou kulturou, obrázky k pojmům, zobrazení církevní hierarchie, vysvětlení odlišností mezi západořímskou a východořeckou církví Datum zpracování: Datum zpracování:

Byzantská říše Nástupce říše východořímské

Byzantská říše Udržela se téměř 1000 let – do r Udržela se téměř 1000 let – do r Nacházela se v Egyptě, Sýrii, Malé Asii a Řecku Nacházela se v Egyptě, Sýrii, Malé Asii a Řecku Název podle osady Byzantion – hl. město říše Konstantinopolis (= Cařihrad=Istanbul) Název podle osady Byzantion – hl. město říše Konstantinopolis (= Cařihrad=Istanbul)

Východořímská říše v roce 476

Odkaz římské říše Vláda patriarchy – císař + nejvyšší představitel církve Vláda patriarchy – císař + nejvyšší představitel církve Snaha o obnovu římské říše – velikost a sláva Snaha o obnovu římské říše – velikost a sláva Výstavnost paláců a budov Výstavnost paláců a budov Udržování vzdělanosti Udržování vzdělanosti

Rozsah Byzantské říše

Císař ( patriarcha) Justinián Snaha obnovit slávu římských císařů Snaha obnovit slávu římských císařů Dobyl celé pobřeží Středozemního moře – severní Afriku, Sicílii, Apeninský poloostrov, část Pyrenejského poloostrova Dobyl celé pobřeží Středozemního moře – severní Afriku, Sicílii, Apeninský poloostrov, část Pyrenejského poloostrova =zvyšování daní = vzpoury obyvatel =zvyšování daní = vzpoury obyvatel Vydal soubor občanského práva = světská i církevní moc v rukou císaře = patriarchy Vydal soubor občanského práva = světská i církevní moc v rukou císaře = patriarchy Staví chrám Hagia Sofia Staví chrám Hagia Sofia

Císař Justinián

Byzantská říše za vlády Justiniána

Zánik Byzantské říše Od 11. století postupná ztráta území Od 11. století postupná ztráta území Útoky Turků Útoky Turků 1453 Turci dobyli Cařihrad = Byzantská říše zanikla 1453 Turci dobyli Cařihrad = Byzantská říše zanikla (Turci ovládají přístup do Asie = Evropané hledají nové cesty – zámořské objevy) (Turci ovládají přístup do Asie = Evropané hledají nové cesty – zámořské objevy)

Byzantská kultura a vzdělanost Na poč. středověku nejvyspělejší na světě Na poč. středověku nejvyspělejší na světě Stavby- výstavné chrámy a paláce zdobené mozaikami, obrazy a sochami Stavby- výstavné chrámy a paláce zdobené mozaikami, obrazy a sochami např. Istanbul – chrám Hagia Sofia např. Istanbul – chrám Hagia Sofia Křesťanství – víra v jednoho Boha a jeho syna Ježíše Krista Křesťanství – víra v jednoho Boha a jeho syna Ježíše Krista

Šíření křesťanství Vznik v římské říši – tam pronásledováni Vznik v římské říši – tam pronásledováni Konstantin 313 – konec pronásledování Konstantin 313 – konec pronásledování Od 5. století přejímají křesťanství i barbarské kmeny – např. Germáni Od 5. století přejímají křesťanství i barbarské kmeny – např. Germáni Křesťanství přináší naději a pravidla – desatero Křesťanství přináší naději a pravidla – desatero Bible – obsahuje nejdůležitější myšlenky a historické události Bible – obsahuje nejdůležitější myšlenky a historické události

Církev Organizované společenství křesťanů Organizované společenství křesťanů V čele - papež, sídlí v Římě – Vatikán V čele - papež, sídlí v Římě – Vatikán Staví chrámy, kostely, kláštery Staví chrámy, kostely, kláštery

Církevní řády Sdružení mnichů a jeptišek – žijí v klášterech Sdružení mnichů a jeptišek – žijí v klášterech Nejstarší řád v západní Evropě – benediktini Nejstarší řád v západní Evropě – benediktini Další řády – kartuziáni, cisterciáci, františkáni, dominikáni Další řády – kartuziáni, cisterciáci, františkáni, dominikáni Kláštery – centra vzdělanosti, pomoc chudým a nemocným Kláštery – centra vzdělanosti, pomoc chudým a nemocným

Rozdělení křesťanské církve Od počátku středověku – 2 centra = rozpory Od počátku středověku – 2 centra = rozpory 1. Řím – papež – touží ovládat i panovníky 1. Řím – papež – touží ovládat i panovníky 2. Konstantinopol – patriarcha – podřízen císaři 2. Konstantinopol – patriarcha – podřízen císaři 1054 – rozdělení církve na 1054 – rozdělení církve na Západní – katolická – v čele papež, sídlí v Římě, bohoslužby v latině a národních jazycích Východní – pravoslavná – v čele patriarchové, bohoslužby v řečtině a národních jazycích

Použité odkazy Vše staženo ke dni : Vše staženo ke dni : Vše staženo ke dni : Vše staženo ke dni : rozmach-byzantske-rise rozmach-byzantske-rise rozmach-byzantske-rise rozmach-byzantske-rise aumeni/metodickematerialyvyukoveprogramy/vyukovematerialyzdejepisu/ aspx aumeni/metodickematerialyvyukoveprogramy/vyukovematerialyzdejepisu/ aspx aumeni/metodickematerialyvyukoveprogramy/vyukovematerialyzdejepisu/ aspx aumeni/metodickematerialyvyukoveprogramy/vyukovematerialyzdejepisu/ aspx /ig_chorvatsko.aspx?c=A050715_153115_ig_chorvatsko_tom /ig_chorvatsko.aspx?c=A050715_153115_ig_chorvatsko_tom /ig_chorvatsko.aspx?c=A050715_153115_ig_chorvatsko_tom /ig_chorvatsko.aspx?c=A050715_153115_ig_chorvatsko_tom beginnings.php beginnings.php beginnings.php beginnings.php pde-/zahranicni.aspx?c=A081205_100256_zahranicni_ipl pde-/zahranicni.aspx?c=A081205_100256_zahranicni_ipl pde-/zahranicni.aspx?c=A081205_100256_zahranicni_ipl pde-/zahranicni.aspx?c=A081205_100256_zahranicni_ipl Text: vlastní práce autora Text: vlastní práce autora