Opakování Středověk se dělil na tři období – napiš která.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Advertisements

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_09.
T U R E C K O ISTANBUL HAGIA SOPHIA.
FRANSKÁ ŘÍŠE.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Arabové a jejich výboje
Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Základní škola Zlín, Komenského 78, příspěvková organizace Základní škola Zlín, Komenského.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Byzantská kultura.
Kultura byzantské říše
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
III/2 XV A
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Byzantská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Období raného středověku
Opakovací otázky BARBAŘI GERMÁNi ŘÍMANÉ AVAŘI KELTOVÉ HUNOVÉ
Raně středověké umění.
Byzanc, arabská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o byzantské a arabské říši.
Registrační číslo projektu:
Středověk Úvod.
Středověká kultura Románský sloh
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Franská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Karel Veliký ( ) III-02.
Byzantská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Byzantská říše 7. ročník.
Anna Hradecká, Kačka Vránová
BYZANTSKÁ ŘÍŠE Byzantská říše vznikla po rozdělení Římské říše na území Říše …………. Zahrnovala zejména Malou Asii a ……….. poloostrov.
Konstantinopol Autor: Mgr. Jana Formánková Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Byzantská říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Franská říše 7. ročník.
Byzantské umění.
Byzantská říše.
Byzantská říše Důležité pojmy
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): říjen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: První středověké.
Od dotace EU k proměně vyučovací hodiny registrační číslo projektu CZ 1.07/1.4.00/ Příjemce: Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.2 Franská říše za vlády Karla Velikého Název sady: Raný.
Tomáš Stejskal.  Byzantská říše vznikla po rozdělení římského imperia (Imperium Romanum) v jeho východní části - v r. 395, kdy si po smrti Theodosia.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.7 Opakování hlavních raněstředověkých kulturních oblastí.
Byzantská říše Petr Procházka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu
ARABSKÁ ŘÍŠE Učebnice od s. 40. ISLÁM Monoteistické náboženství Bůh ALLÁH Zakladatel -prorok MUHAMMAD Posvátná kniha KORÁN Vznik na Arabském poloostrově.
BYZANTSKÉ UMĚNÍ. Stručná historie * po rozpadu římského impéria v 5. století(476) hl. město: Konstantinopol( město založeno císařem Konstantinem na místě.
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.1.4 Byzantská říše
EU peníze středním školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Byzantská říše Byzantská říše
Rozpad a zánik říše římské
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_05
Digitální učební materiál
Byzantská říše.
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
BYZANTSKÁ ŘÍŠE.
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Druhé centrum křesťanství Konstantinopolis (Cařihrad, dnes Istanbul)
Arabská říše.
Byzantská říše.
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
VY_32_INOVACE_58 BYZANTSKÁ KULTURA. VY_32_INOVACE_58 BYZANTSKÁ KULTURA.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Arabská říše ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová. Arabská říše  vznik na Arabském poloostrově v 7. století  obyvatelé – kočovní pastevci (beduíni)
Transkript prezentace:

Opakování Středověk se dělil na tři období – napiš která. Vypiš první středověké státy. Jak se jmenoval první středověký císař? Jak se nazývá období, ve kterém došlo k opětovnému rozvoji kulturního života a vzdělanosti? V 9. století se franská říše rozdělila. Co vzniklo?

Odpovědi Raný - Vrcholný - Pozdní Franská říše - Byzantská říše - Arabská říše Karel Veliký Karolínská renesance Východofranská říše a západofranská říše

BINGO Turci Věda Zvrat Obyvatelé Historie Století Astronomie Konstantinopol Lékařství Impérium Úžas Rozpad Tisíc Západní Dramatický Centrum Kulturní Cařihrad Chrám původní

BYZANTSKÁ ŘÍŠE

Byzantská říše původně východořímská říše na rozdíl od západořímské říše se udržela téměř tisíc let rozkládala se na území Egypta, Sýrie, Malé Asie a Řecka

Území Byzantské říše Obr. 1

Rozmach říše Obr. 2

Vznik názvu podle řecké osady Byzantion zde bylo založeno hlavní město Byzantské říše – Konstantinopolis Které současné město navštíví turisté, pokud chtějí vidět památky bývalé Konstantinopole?

Konstantinopol = Cařihrad = Istanbul

Istanbul

Justinián I. císař Byzantské říše doba vlády: 527 – 565 n. l. dosáhl největšího rozmachu říše za jeho vlády vyrostly v hlavním městě výstavné chrámy a paláce zdobené mozaikami, obrazy, sochami a ikonami Úkol: Zjisti, co je to mozaika a ikona.

Kultura a vyspělost říše bohatost a vyspělost říše dokládají mnohé dochované stavby a památky nejvýznamnější je chrám Hagia Sofia (česky Chrám Boží moudrosti) císař Justinián osobně dohlížel na jeho stavbu, byl hotov za pouhých 6 let je to největší byzantská církevní stavba čtyři minarety byly přistavěny po dobytí Byzance Turky a tehdy se stal chrám mešitou Úkol: Zjisti, co je to minaret a mešita.

Chrám Hagia Sofia Turkey - Hagia Sophia - YouTube

Zánik říše od 11. století byzantská říše postupně ztrácela svá dobytá území v 11. století na ni zaútočili Turci roku 1453 Turci dobyli Konstantinopol, a tak byzantská říše zanikla 1453 - Pád Byzantské říše - YouTube

Použité zdroje Obrázky: obr. 1 obr. 2 http://www.ucebnice-dejepisu.ic.cz/0407-rany-stredovek-byzantska-rise.php obr. 2 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b2/Byzantine_Empire_animated2.gif ostatní obrázky jsou použity z vlastních zdrojů Videa: http://www.youtube.com/watch?v=vETUNdXCpns http://www.iwasinturkey.com/component/search/istanbul/%252F?searchphrase=exact