Evropa – absolutismus 17. st.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anglie v 17. a 18. století král Karel I. Stuart měl oporu v severní a západní Anglii (venkovská anglikánská a katolická šlechta) parlament ovládal jihovýchod.
Advertisements

Věk absolutismu Evropské velmoci 17. a 18.stol.
FRANCIE ZA VLÁDY LUDVÍKA XIV.
ANGLICKÁ REVOLUCE.
Anglie v 15. – 18. století Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ANGLICKÁ BURŽOAZNÍ REVOLUCE
Anglická revoluce.
Anglická reformace Anglický král Jindřich VIII. využil reformace k řešení osobních sporů Záminkou rozvod s Kateřinou Španělskou (dvorní dáma Anna Boleynová)
Anglická revoluce.
Občanská válka Anglická
Název vzdělávacího materiálu: 18. století
Anglická revoluce v 17. století
Ludvík XIV.. Ludvík XIV. LUDVÍK XIV. VELIKÝ řečený Král Slunce Narozen:5.září 1638 v Saint-Germain-en-Laye.
Ludvík XIV Autor: Martin Pelák z 1.E . Vytvořeno 28.října 2004.
Francie v době Ludvíka XIV.
Ludvík XIV. ( ).
III/2 XV A
LUDVÍK XIV. KRÁL SLUNCE.
VZESTUP PRUSKA ©
Západní Evropa po třicetileté válce
POČÁTKY KAPITALISMU V ANGLII
Rusko.
1 GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Číslo materiálu 3_3_D_02 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník8.
Anglie v 16. století Alžbětinská doba.
Francie v 17. a 18. století z třicetileté války vyšla Francie jako vítěz za nedospělého prince vládl od r kardinál Mazarin proti němu vypuklo šlechtické.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
POČÁTKY KAPITALISMU V ANGLII
MEZI TŘICETILETOU VÁLKOU A FRANCOUZSKOU REVOLUCÍ
Oliver Cromwell Tomáš Jadrný.
1 GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Číslo materiálu 3_3_D_0 7 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník8.
Evropa po třicetileté válce
Anglická revoluce Lenka Ertlová.
Parlamentarismus vs. absolutismus
Anglie před revolucí po smrti Alžběty I. roku 1603 nastoupil v Anglii skotský král Jakub I. Stuart ( ) vznikla personální unie Anglie a Skotska.
MARIE TEREZIE (vládla 1740 – 1780).
Evropa na počátku novověku
Anglická revoluce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Oliver Cromwell Tomáš Jadrný.
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
Anglie 15. a 16. století Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Restaurace Stuartovců a anglická „slavná revoluce“
Západní Evropa v 16. století
Oliver Cromwell
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ281 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Společně opakujeme riskuj.
Restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie
Hospodářská a zahraniční politika Ludvíka XIV. Mgr. Žaneta Janečková Dějepis Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Francie po 30leté válce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Anglická revoluce v 17. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3601_Anglická_ revoluce_ v_ 17_století Autor:
ABSOLUTISMUS Představitelé absolutismu. ANGLIE Jindřich VIII. Kateřina Aragonská rozvod.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 8.ročník III
  1649: po popravě Karla I. Anglie republikou  Anglický parlament: a)Sněmovna lordů (duchovenstvo + vysoká šlechta = členství dědičné) b)Dolní sněmovna.
FRANCOUZSKÝ ABSOLUTISMUS absolutismus = samovláda: absolutismus = samovláda: politický systém, ve kterém má veškerou státní moc jedna osoba, která vládne.
Opakování 8.ročník Absolutismus a parlamentarismus v Evropě.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Soukromé gymnázium AD FONTES, o. p. s. Číslo programu:. CZ. 1
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Anglie a Francie v 17. a na poč. 18. stol.
Reformace v západoevropských monarchiích
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_DĚJEPIS
Anglická revoluce Stuartovci - Karel I. - rozmařilý král
Restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie
Náboženské války ve Francii
Evropa v 17. st..
Anglie a Velká Británie, občanská válka v Anglii
Státy v 18. st..
Francie v 1. polovině 17. století
Transkript prezentace:

Evropa – absolutismus 17. st. Anglie a Stuartovci v 17. st. Francie za Ludvíka XIV. Petr I. Veliký a Rusko

Jakub I. Stuart 1603 - 25 nejraději se věnoval lovu asi byl homosexuál přesto se stále zajímal o život svých poddaných a vládl v míru pohrdal parlamentem a vládl „z Boží vůle“

Karel I. Stuart 1625 – 49 usiloval o absolutismus spory s parlamentem vedly k občanské válce (1642-49) – v ní byl poražen, pak odsouzen a popraven byla vyhlášena republika

Oliver Cromwell 1653-8 lord protektor puritán z venkovské šlechty vedoucí osobnost občanské války a anglické republiky reorganizoval armádu podepsal navigační zákon

Oliver Cromwell dvakrát rozpustil parlament jeho počínání proti katolickému Irsku bývá označováno za genocidu

Cromwellova genocida v Irsku masakry při dobývání měst Po ovládnutí Irska bylo zakázáno praktikování katolických bohoslužeb a a katoličtí kněží, kteří byli dopadeni, byli zabiti. Asi 12000 irských obyvatel bylo prodáno do otroctví. Veškerá půda vlastněná katolíky byla zabavena a předána Angličanům a Skotům. Katolíkům, kterým byla půda ponechána, byla přidělena půda v neúrodné části země v oblasti Connacht. V období anglické republiky se podíl půdy vlastněné katolíky snížil z původních 60% na pouhých 8%.

puritáni Puritáni (anglicky puritans od pure, čistý) byli přívrženci radikálních protestantských skupin působících v anglicky mluvících zemích od 16. století. Původní puritáni hlásali potřebu „očisty“ nauky a bohoslužeb ve smyslu kalvinismu a kladli důraz na soukromou zbožnost a veřejnou mravnost.

Karel II. Stuart 1660 - 85 během anglické republiky byl králem ve Skotsku po Cromwellově smrti byl jmenován i anglickým králem 1665 mor v Londýně 1666 požár – 13200 domů a 87 kostelů

Kateřina z Braganzy soupeření s Portugalskem skončilo i svatbou s infantkou, která dostala věnem i Bombaj = počátek anglické expanze v Indii

koloniální panství Karel II. podporoval Východoindickou společnost a povolil založení Společnosti Hudsonova zálivu

Karel II. manželství bezdětné ale 7 milenek a 14 nemanželských dětí Jindřich FitzRoy = prapředek Diany, princezny z Walesu Karel Lennox = prapředek Diany, princezny z Walesu, a Camilly, vévodkyně z Cornwallu

Jakub II. Stuart 1685 - 8 pro své katolictví byl velmi brzy zbaven trůnu ten byl nabídnut Vilému III. Oranžskému, manželu Jakubovy dcery Marie, ten byl ale ostatními evropskými panovníky označen za uzurpátora Jakubovi se nepodařilo trůn dobýt, a když mu byl po čase nabídnut pro syna, odmítl to. Vláda Stuartovců na anglickém trůnu skončila smrtí druhé dcery Anny.

Anna Stuartovna královna Anglie, Skotska a Irska 1702 - 14 od 1707 královna království Velké Británie a Irska 13x potratila, 4 děti zemřely do 2 let a syn Vilém po 11 narozeninách (dánský princ Jiří) Období vlády královny Anny se vyznačovalo zvyšováním vlivu ministrů a poklesem moci panovníka. Roku 1708 se Anna stala posledním britským panovníkem, který vetoval zákon parlamentu. Annino jméno je spojeno s prvním světovým zákonem (vydán roku 1709) věnovaným autorskému právu. Podle něj výhradní práva k dílu náleží autorům, nikoli tiskařům, jak tomu bylo doposud.

Král Slunce – Ludvík XIV. Bourbon 1643 – 1715 = 72 let absolutismus kardinál Mazarin Colbert a merkantilismus 1653 zrušil Edikt nantský 1701-14 válka o dědictví španělské Francie až k Rýnu

Ludvík XV. Bourbon 1715 – 74 = 59 pravnuk kardinál Fleury vysoká šlechta hospodářská krize 1740-8 války o dědictví rakouské – nic 1756-63 v sedmileté válce ztratil Kanadu, část Louisiany, většinu držav v Indii rokoko kulturní centrum Evropy

Ludvík XVI. Bourbon 1774 – 92 vnuk s manželkou Marií Antoinettou popraveni za francouzské revoluce

Petr I. Veliký 1689 – 1725 car reformy, snaha o modernizaci války s Osmanskou říší, Krymským chanátem 1701-21 severní válka – na Švédsku získal přístup k Baltskému moři – Petrohrad nechal umučit vlastního syna

Zdroje Wikipedie Google – obrázky