Kanada.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pica pica Straka obecná.
Advertisements

..Nejrychlejší kolektivní hra na světě..
Kultura a sport v Kanadě
Kanada.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Chci vám ř íci - DĚKUJI ! Za všechny ty v ě ci, o které jsem sice nikdy nežádal,
Kanada.
Program Leonardo da Vinci - projekt mobility „Evropské trendy ve slu ž bách“ Tomáš Kasárník, CR –
Úvodní přehled o Kanadě
Kanada.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Příroda a podnebí Kanady
NIAGARSKÉ VODOPÁDY Gabriela Štěrbová VII
Kanada Canada hlavní město: Ottawa počet obyvatel: 32,5 mil úřední jazyk: angličtina, francouzština měna: kanadský dolar státní zřízení:
Vodopády Radim Maciuch VOŠ a SPŠE, Božetěchova 3, Olomouc
VY_32_INOVACE_04 Vodstvo Ameriky
Kamerun.
CANADA.
KANADA Je rozlohou druhá největší země světa.
Kanada.
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
USA Rozloha km Počet obyvatel: obyvatel/km²
 m ě sto s nejslavn ě jší historií na sv ě t ě, které je uctíváno jak bohy, tak lidmi. Okouzlující hlavní m ě sto Ř ecka bylo odedávna kolébkou civilizace.
 Facebook. Facebook vlétl na č eský internet doslova jako uragán. B ě hem velice krátké doby si tato komunitní sí ť vytvo ř ila statisíce fanoušk ů,
SEVERNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ
KANADA ZEMĚ JAVOROVÉHO LISTU.
Kultura a sporty v Kanadě.
Radek Šiška and Miloslav Macůrek
Kanada. Administrativa Kanada je 2. největším státem světa (po RUS) s rozlohou 10 mil km 2 Je federací tvořená 10 provinciemi a 3 teritorii (Nunavut)
PROVINCIE A TERITORIA Kanada je federálním státem skládá se z 10 provincií a 3 teritorií. Nejlidnatější provincií je Ontario s největším městem Kanady.
Téma hodiny: Kanada - základní údaje, poloha, přírodní podmínky
KANADA.
Kanada povrch a přírodní krajiny
New York New York je nejlidnatější město Spojených států. Socha svobody je americký symbol.
Island Marie Vůjtková
Kanada Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Kanada.
Povrch-Příroda-Rostliny
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : září 2012 Název :VY_52_INOVACE_5.2.5.
KANADA Obr.1. KANADA - Rozloha: km² - Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 3,26 ob. / km² - Státní zřízení: federativní konstituční.
KEŇA. Vlajka Č erná – svoboda Č erná – svoboda Č ervená – boj za svobodu Č ervená – boj za svobodu Zelená – vegetace Zelená – vegetace Uprost ř ed štít.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena USA New York Socha Svobody.
Kanada Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Šablona. Anotace : výkladová prezentace věnující se Kanadě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena KANADA Skalnaté hory Niagarské vodopády.
KANADA 1. VYHLEDEJ V ATLASE, SE KTERÝMI STÁTY KANADA SOUSEDÍ : KANADA USA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_ ZEMĚPIS 7. ROČNÍK TEMA: Kanada ČÍSLO PROJEKTU:
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Spojeným států americkým Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
K A N A D A Druhá největší země světa VY_32_INOVACE_08_35 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této.
Kanada Hlavní město: Ottawa Hlavní městoOttawa Rozloha: km² (2. na světě) z toho 8,92 % vodní plochy Rozloha2. na světě Nejvyšší bod: Mount.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_02_03B_Kanada Téma: Zeměpis Ameriky a Asie.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_15_USA Autor Vladimír Kopal.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Kanada AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_17_Z7_Skála
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_05
JEZERA AMERIKY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Kanada NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Kanada Obr. 1 – Mapa Kanady
NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_Světadíly
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_KANADA
Niagarské vodopády VY_32_INOVACE_18_38
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Severní Amerika – Kanada 1
Kanada.
VY_32_INOVACE_12_Z5 7. KANADA ZŠ a MŠ HEJNICE 2011.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Transkript prezentace:

Kanada

Kanada představuje významnou zemi, která zabírá většinu severoamerického kontinentu. Rozloha činí 9 984 670 km2. Kanada je druhou (po Rusku) největší zemí na světě. Žije zde přes 33 milionů obyvatel. Je to dvojjazyčný stát, ve kterém se bez problému dorozumíte anglicky a francouzsky. Obě řeči jsou zde úředními jazyky. V Kanadě žije mnoho etnických skupin, které udržují své tradice. Státní zařízení Kanady je pluralitní federativní konstituční monarchie s dvoukomorovým parlamentem. Tato země má deset provincií a tři spolkové teritoria. Jde o velmi vyspělou zemi, která má podobnou ekonomiku a kulturu jako USA. Přesto se ale od USA v mnohém liší.

NÁBOŽENSTVÍ Kanada nemá žádné oficiální státní náboženství, ale většina obyvatel se hlásí ke křesťanství – k římskokatolické církvi nebo k protestantství. Celkem je v Kanadě 77 procent křesťanů (údaj z roku 2001), dalších 16 procent jsou ateisté nebo se nehlásí k žádnému náboženství. Kanadští křesťané chodí do kostela spíše nepravidelně a jejich víra celkově není tak silná jako například ve Spojených státech. Ale samozřejmě všichni slaví hlavní křesťanské svátky jako jsou Vánoce a Velikonoce. Dále v Kanadě žijí dvě procenta muslimů, procento židů, buddhistů, hindů a sikhů. Tyto náboženské menšiny žijí především ve svých čtvrtích ve větších městech jako v Torontu , Montrealu nebo Quebecu . Je zajímavé se do těchto čtvrtí zajít podívat a trochu je poznat.

Vlastnosti Hlavní město:Ottawa Rozloha:9 984 670 km² (2. na světě) (česko78 866 km²) z toho 8,92 % vodní plochy Jazyk:angličtina, francouzština Náboženství:křesťané 77,1 % katolíci43,6 %, Sjednocená církev Kanady 9,6 %) Počet Obyvatel 33 476 688 (35. na světě,2011)

Příroda Nedotčená příroda Kanady láká mnoho turistů. Země je hustě poseta vodními plochami, převážně jezery (zaujímají až desetinu celé rozlohy země) Nejdelší řeka je Mackenzie (délka 4 240 km)

Niagarské vodopády Niagarské vodopády jsou jedním z „přirozených divů světa“. Anglicky se nazývají Niagara Falls a slovo niagara pochází ze slova onguiaahra, což znamená „hromový hluk“. Jedná se o dva vodopády na řece Niagara na hranicích USA a Kanady. Niagara odvádí vodu z Erijského jezera, tvoří Niagarské vodopády a odtéká do jezera Ontaria, odkud se dostává do Atlantského oceánu. Vodopády jsou staré pouhých 12 000 let. Byly vytvořeny v době, kdy docházelo k tání ledovců, které tvořily ledovcová jezera. Jedno z nich ( jezero Erie ) se sbíhalo směrem k dalšímu ( jezero Ontario ). Jelikož proud vody byl velice silný, docházelo k vymílání měkkého podkladu, který byl řekou odnesen rychleji, než poklad z tvrdé skály a tak se vytvořil příkrý útes ( Niagarský sráz ).

Státní symboly Národní symboly mají reprezentovat svou zemi a stát se tak jakýmsi poznávacím znamením daného státu. Tento záměr u Kanady platí dvojnásob – kdo by neznal kanadský hlavní národní symbol – javorový list. Javorový list se stal symbolem Kanady na počátku osmnáctého století, a to hlavně díky obyvatelům, kteří žili kolem řeky Sv. Vavřince. Poprvé byl použit jako národní symbol v roce 1834. Postupně se dostával do znaků měst a provincií, až se nakonec v roce 1965 dostal na novou kanadskou vlajku, kterou navrhl G. F. G. Stanley. Javorový list je na ní zobrazen červenou barvou, má jedenáct hrotů a nevztahuje se k žádnému známému druhu javoru. Je umístěn na bílém poli a po stranách je rámován dvěma červenými pruhy.

Státní hymna

Mezi další typické znaky Kanady můžeme zařadit i některá typická zvířata, která nežijí nikde jinde v tak hojném počtu a která se stala typickým znakem Kanady. Jsou to hlavně: kanadská husa, medvěd grizzly, los nebo bobr (ten se nachází například na drobných mincích.). Stejně jako javorový list se i tyto symboly často objevují na firmách nebo společnostech, které pochází z této země. Zvířata v Kanadě

Sporty Kanada má dva oficiální sporty – lední hokej a lakros. Lední hokej je oficiální zimní sport, je nejnavštěvovanější a nejoblíbenější. Lakros je oficiální letní sport, má kořeny u původních obyvatel země. Další oblíbené sporty jsou podobné jako na zbytku kontinentu – kanadský fotbal (podobný jako americký fotbal), baseball nebo basketball. Dále ještě cricket, curling a fotbal (soccer – fotbal, který se hraje u nás). Do roku 1994 byl oficiálním sportem pouze ten starší - lakros.

Pro Skauty Připravil: Ondatra (Pižmová)