Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_05

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_05"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_05
Škola Základní škola T.G. Masaryka Komárov, okres Beroun Jméno autora Mgr. Borovský Štefan Datum vytvoření Vzdělávací obor Zeměpis Tematická oblast Zeměpis 6. a 7. ročník Téma Kanada

2 Anotace Prezentace obsahuje učivo jedné vyučovací hodiny – Kanada.
Str.4 až 7 – obsahují výklad učiva. Str.4 a 5 obsahují obrázky a mapy. Text se objeví po kliknutí se světelným efektem. Obrázky a mapy i se zvukovým efektem. Str.8 – mapa přírodní poměry. Str.9 až 13 – vybrané národní parky Kanady. Text se po kliknutí objeví se světelným efektem a fotografie i se zvukovým efektem. Str.14 – popis vybraných měst Kanady. Str.15 až 19 – kvízové otázky na vybraná města Kanady. Dvě nesprávné odpovědi se po kliknutí ztratí se světelným efektem. Při kliknutí na správnou odpověď se změní barva pole a objeví se fotka města se světelným i zvukovým efektem. Str.20 a 21 – obsahují kvízové otázky z učiva. Dvě nesprávné odpovědi se po kliknutí ztratí se světelným efektem. Při kliknutí na správnou odpověď se změní barva pole a ozve se zvukový efekt. Str.22 – pracovní list. Otázky z učiva. Str.23 – pracovní list (řešení).

3 KANADA

4 Základní údaje státní zřízení – federativní konstituční monarchie
rozloha – km² (2. místo na světě) počet obyvatel – asi 33 milionů hlava státu – britská královna (Alžběta II) politická moc – premiér a vláda (voleni lidmi) úřední jazyky – angličtina, francouzština nejvyšší bod – Mount Logan (5 959 m.n.m) náboženství – křesťanství (většina) měna – kanadský dolar (CAD) hlavní město - Ottawa

5 Mapa územního členění 10 provincií a 3 teritoria

6 Obyvatelstvo Vnitřní problém Hospodářství
Dnešní Kanaďané jsou potomky evropských přistěhovalců Anglokanaďané (60%) a Frankokanaďané (30%). Zbytek jsou potomci původních obyvatel (indiánů a Eskymáků). Vnitřní problém Francouzsky mluvící obyvatelstvo provincie Québec se chce separovat (odtrhnout) a založit vlastní stát. Montreal se považuje za druhé největší francouzské město na světě. Hospodářství Kanada je jedním z nejbohatších států na světě. Ekonomika je tržní a je založena na službách, obchodě a financích. Má velké zásoby ropy (2. místo na světě). Těží se také hodně dřeva (rozsáhlé lesy). Vyváží také elektrickou energii (vodní elektrárny).

7 Zemědělství Doprava Styl života
Velké farmy na jihu, moderní mechanizace = dostatek potravin. Rostlinná výroba – pěstování pšenice a kukuřice. Živočišná výroba – chov skotu,drůbeže a kožešinových zvířat. Rybolov – hlavně na pobřeží. Doprava Osobní doprava – vzhledem k rozloze převážně letecká. Nákladní doprava – hlavně železniční a vodní. Systém silnic a dálnic je napojen na dopravní systém USA. Styl života Vzhledem nejdelší nestřežené hranici na světě (s USA), společné řeči (angličtina), společné televizní kanály, sportovní soutěže a ligy (NHL) aj., je Kanada na USA úzce napojena. Oblíbené sporty – zvláště zimní (lyžování, hokej, bruslení …).

8 Mapa - přírodní poměry . M0UNT LOGAN

9 Ochrana přírody Banff – termální prameny Vybrané národní parky
jezera, město Banff druhý nejstarší NP v Americe. (1885) golfové hřiště jezero Moraine údolí a město Banff

10 Kaskádové pohoří – hodně činných i spících vulkánů
údolí řeky Baker Mount Rainier řeka Columbia Mount St. Helen – velký výbuch 1980

11 Jasper – město Jasper v údolí obklopeném jezery
medvěd grizzly město Jasper údolí Maligne jezero Maligne

12 Yoho – hory, vodopády a jezera
jezero Emerald vodopády Twin vodopády Takakkaw

13 Glacier - více než 400 ledovců
průsmyk Rogers Pass ledovec most přes Stoney Creek

14 Města Ottawa - hlavní město, sídlo vlády, budova parlamentu,
zákaz výstavby mrakodrapů, provincie Ontário Montreal - druhé největší město (frankofonní), hokejový klub Canadiens (24 x vyhráli Stanley Cup) OH (1976), provincie Québec Toronto - největší město, nejvyšší budova Ameriky CN Tower (553 m), provincie Ontário Vancouver – přístav (Tichý oceán), ZOH (2010), provincie Britská Kolumbie Calgary - středisko zimních sportů a turismu, ZOH (1988) provincie Alberta Edmonton - ropa a ropný průmysl, provincie Alberta

15 Hlavní město Kanady MONTREAL VANCOUVER OTTAWA

16 Druhé největší francouzské město světa
WINNIPEG MONTREAL CALGARY

17 Město, ve kterém byly poslední ZOH v roce 2010
VANCOUVER TORONTO EDMONTON

18 Město, ve kterém je největší budova Kanady
CALGARY HALIFAX TORONTO

19 Město, ve kterém se konaly ZOH v roce 1988
OTTAWA MONTREAL CALGARY

20 Provincie, která se chce odtrhnout od Kanady
QUÉBEC ALBERTA NUNAVUT Nejvíc používané elektrárny JADERNÉ VODNÍ TEPELNÉ

21 Druh dopravy nejvíc používaný k přepravě osob
ŽELEZNIČNÍ LETECKÁ VODNÍ Město, kde byly LOH v roce 1976 MONTREAL TORONTO CALGARY

22 Pracovní list 1. Na kolik provincií a teritorií se dělí území Kanady?
2. Které úřední jazyky platí v Kanadě? 3. Jak se jmenuje hlavní město Kanady? 4. Který symbol je na vlajce Kanady? 5. Které druhy sportů jsou v Kanadě nejoblíbenější? 6. Ve kterém městě je nejvyšší budova Ameriky? 7. Jak se jmenuje klub NHL, který získal nejvíckrát Stanley Cup? 8. Který Národní park je v Americe druhý nejstarší? 9. Kdo je hlavou státu v Kanadě?

23 Pracovní list -řešení 1. Na kolik provincií a teritorií se dělí území Kanady? (10 provincií a 3 teritoria) 2. Které úřední jazyky platí v Kanadě? (angličtina a francouzština) 3. Jak se jmenuje hlavní město Kanady? (Ottawa) 4. Který symbol je na vlajce Kanady? (javorový list) 5. Které druhy sportů jsou v Kanadě nejoblíbenější? (zimní sporty) 6. Ve kterém městě je nejvyšší budova Ameriky? (Toronto) 7. Jak se jmenuje klub NHL, který získal nejvíckrát Stanley Cup? (Montreal Canadiens) 8. Který Národní park je v Americe druhý nejstarší? (Banff) 9. Kdo je hlavou státu v Kanadě? (britská královna Alžběta II.)

24 Zdroje

25 http://upload. wikimedia


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_05"

Podobné prezentace


Reklamy Google