ŠPANĚLSKO zde najdete různé info.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LETNÍ TURISTICKÁ SEZONA 2007 Tisková konference MZV ČR Letní turistická sezóna 2007Ministerstvo zahraničních věcí ČR.
Advertisements

Španělsko Referát 5.B.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Finská republika je severská země v severovýchodní Evropě
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Zdravotní pojištění při cestách na dovolenou
Geografie Poloha: Střední Amerika Rozloha, moře, pohoří km 2 (1,5x větší než ČR) 4000 ostrovů Délka km (ČR 500 km), šířka 200 km (ČR 270.
Obyvatelstvo a sídlo.
Španělsko Vpřed Kummer Tomáš.
Španělsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
FINSKO.
Polsko Eliška Pokorná.
Portugalsko Marta Kubánková.
Program Leonardo da Vinci – projekt mobility
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_833_5TR_VL Autor: Mgr. Jana Stolá 1.
Finsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Pojištění v CR = placená služba proti nahodilým a nepředvídatelným událostem = právo účastníka na výplatu peněžních prostředků souvisejících s úhradou.
Portugalsko Info a obrázky.
STÁTY A MĚSTA JIŽNÍ EVROPY
Oblast: Západní Evropa Andorra
Ronda je asi nejhezčím městským celkem, jaký
Evropa – poloha, povrch 5. ročník
PORTUGALSKO.
ŠPANĚLSKO.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
STŘELNÁ zdroj: strelna.cz zdroj: strelna.cz
Španělsko.
Geografické údaje Řecka
Anglie a Paříž pro základní školy
EVROPA Španělsko III2-Z7-III-03.
Velká Británie ® ☻ Vlajka ☻ Znak.
Litva vlajka znak Hlavní město: Vilnius
Peter Gabaĺ – 5.A.
Gran Canaria Kanárské ostrovy
Azurové pobřeží a Provence
ÚVOD DO MEDITERÁNNÍCH STUDIÍ
Nejmocnější státy Evropy
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Státy SEVERNÍ EVROPY TEMA:
KANADA Obr.1. KANADA - Rozloha: km² - Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 3,26 ob. / km² - Státní zřízení: federativní konstituční.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_11_Irsko Téma: Zeměpis.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_001_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
ŠPANĚLSKO. něco o Španělsku ● Rozloha: km² ● Hlavní město: Madrid ● Počet obyvatel: mil ● Úřední jazyk: španělština, katalánština ●
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_08 N á zev materi.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Španělské království Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_03_Španělsko Téma:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_023_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ŠPANĚLSKO ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_19 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce a procvičování zeměpisu na základní škole. Zeměpis –
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Kubě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: lokalizuje na mapě stát.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Zeměpis Světadíly a oceány VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_SVĚTADÍLY_A_OCEÁNY
Podnebí ČR.
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Občanem Evropské unie.
Autor: Mgr. Irena Rutarová
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
EVROPA – povrch a vodstvo VLASTIVĚDA PRO 5.ročník pracovní prezentace
Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Konzulární odbor
Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Konzulární odbor
Jižní Evropa Slunečný jih Evropy.
Wales 2019 Průvodce registrací pro studenty
Španělsko Turza lubor 4.a.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Transkript prezentace:

ŠPANĚLSKO zde najdete různé info

O čem si teď něco přečtete Něco o španělsku Podnebí Poloha Doklady, víza Zdraví Bezpečnost Akce, výlety Památky, tradice

Něco o španělsku Politický systém: konstituční monarchie Státní vlajka: Státní znak: Rozloha:504 782 km2 Hlavní město: Madrid Měna: Euro Jazyk: španělština (kastilština - úřední řeč), katalánština, gaelština, baskičtina Náboženství, církve: křesťané (96,6% katolíci, 0,1% protestanti), bez vyznání - 2,9% Hlava státu: Juan Carlos I. (král), José Luis Rodríguez Zapatero (prezident) Politický systém: konstituční monarchie

Podnebí Španělsko pokrývá 84% Iberského neboli Pyrenejského poloostrova. Geograficky je jednou z nejčlenitějších evropských zemí. Je čtvrtou největší zemí Evropy, po Rusku, Ukrajině a Francii. Španělsko je velmi hornaté, průměrná nadmořská výška je 650 m n.m. Po Švýcarsku je druhou nejvýše položenou evropskou zemí. Proto asi ani nepřekvapí, že Madrid je nejvýše položeným evropským hlavním městem (655 m n.m.).

Poloha Španělsko leží v jihozápadní Evropě, je obklopeno Biskajským zálivem, Středozemním mořem, Atlantským oceánem a Pyrenejským pohořím, rozkládá se jihozápadně od Francie

Doklady, víza Občané České republiky mohou vstupovat a pobývat na území Španělska (stejně jako i ostatních členských států EU) bez zvláštních omezení - na základě platného cestovního dokladu nebo průkazu totožnosti. Od 1.1.2006 nabývá účinnosti novela zákona o cestovních dokladech (č. 559/2004 Sb.), podle které lze k opuštění území ČR k cestě do států EU jako cestovní doklad použít občanské průkazy se strojově čitelnými údaji.

Zdraví Zdravotní péče ve Španělsku je na evropské úrovni. Doporučuje se dodržování běžné hygieny, potíže mohou být (jako kdekoliv jinde) s jídly typu fast-food zakoupenými na ulici. Španělsko je geograficky mnohem více na jihu - nutná je ochrana proti slunci - vhodný oděv, krémy, sluneční brýle Od 1. června. 2004 mají čeští občané nárok na lékařské ošetření v členských zemích EU. K tomu je potřeba si vyzvednout ve své zdravotní pojišťovně v ČR formulář E-111 sloužící v cizině k uplatnění nároků ze zdravotního pojištění. Čeští občané, jež se budou chtít léčit v zahraničí, však musejí počítat s placením spoluúčasti, která je v členských státech EU velmi vysoká a mnohonásobně převyšuje spoluúčast v ČR. Ve Španělsku se jedná o 40% spoluúčast při hrazení ceny léku. Spoluúčast se dá vyřešit komerčním připojištěním. Pro turistické cesty se doporučuje kombinace formuláře E111 a komerčního cestovního pojištění.(informace MZV ČR)

Bezpečnost Všeobecně se dá říci, že Španělsko je relativně bezpečnou zemí. Přesto je zde třeba počítat s určitou mírou obecné kriminality (především jde o kapsářství a drobné krádeže ). Taktiky jsou různě kombinovány a kromě běžného kapsářství jsou používány různé způsoby odlákání pozornosti (prodej květin, "neúmyslné" potřísnění oděvu, prokazování dostatečné hotovosti falešnému policistovi). Proto se doporučuje dodržovat hlavní zásady obezřetnosti a opatrnosti jako například: nemít důležité doklady a věci na jednom místě, pasy, letenky a větší hotovost, pokud je to možné, ponechat v hotelovém trezoru, nosit u sebe jen menší obnosy finanční hotovosti, pokud neplánujete provést větší nákup, mít odděleně od platební karty zaznamenáno její číslo a event. telefon bankovního ústavu za účelem nahlášení odcizení (ztráty) platební karty, neponechávat v autě doklady a cennosti atd., nepřespávat na osamocených místech. V případě, že k okradení přesto dojde, je vhodné se obrátit na nejbližší policejní oddělení, případ ohlásit a požádat o vystavení policejního protokolu.

Akce, výlety Svatojakubská pouť - cesta do Santiaga de Compostela - Cesta vede přes hory a doly, po silnici, lesem, po louce, přes města i vesnice. A jak tak jdete pořád dopředu a do Santiága za slunce i deště a blížíte se krok za krokem do cíle, krajina se vám mění před očima a skýtá vám mnohé zajímavé výhledy a pohledy. A stejně jako se mění počasí, mění se i zvířata, architektura i atmosféra. Na stezce nikdy nejste sami... Severní Španělsko 2007: Lloret de Mar - Na pobřeží v okolí Lloret de Mar jsou malé romantické pláže položené ve skalních rozsedlinách, na mnoha místech jsou nad nimi borovicové lesy. Písek je hrubší a nezalézá všude, moře je neklidné a dočkáte se vln. Pokud máte štěstí na velké vlny, tříští se o skály a vytvářejí ojedinělé pohledy na bílou šlehačkovou pěnu mezi skalami... S Pasátem II přes Atlantik: Sezona začíná v Gibraltaru v květnu. Na přírodě, která je dávno v plném květu to nepoznáte. Pouze na peněžence. Kotvení v marině stojí za den 4,5 Libry. To je polovina letní částky. Obchůdky a kavárny ožívají večer. Město má dnes svátek, zítra jsou Velikonoce. Všichni spěchají za odpočinkem do parku vysoko nad městem. Sportovci a chudí chodí na 400 metrů vysokou skálu pěšky. Nahoru frčí auta, taxíky a pokud by náhodou selhaly brzdy, jsou na nejprudších úsecích po padesáti metrech zabetonovány masívní železné kruhy.

Památky, tradice O silvestra lidé ve španělsku jedí přesně o půlnoci hrozny…každý úder se musí sníst jedna kulička Kdy mi máme štědrý den to snad víme všichni..ale kdy má španělsko??? Španělsko slaví štědrý den na tři krále (6.1.) Býčí zápasy: Kdysi byli ve Španělsku divocí býci obzvláště nebezpeční. Dnes vbíhají do arény jejich potomci a z býčích zápasů se stal ve Španělsku a v některých zemích Latinské Ameriky oblíbený sport. V některých zemích Středomoří mají býčí zápasy a obětování býků velice starou tradici. Například na Krétě před 4000 roky mladí lidé nejprve s býkem zápasili a potom ho kněz obětoval. Španělsko je jedinou zemí, která tuto tradici uchovala, ale pozměnila ji. Dnes diváci sledují nejprve velké umění toreadora, který si před zuřivým zvířetem nebezpečně pohrává s pláštěm. Toreador musí umět vzrušit dav tím, že se co nejvíce přibližuje k rohům býka. Ale i nejlepšího toreadora může býk nabodnout na rohy. Tak už přišel o život nejeden toreador ,nebo i matador. Matador je zápasník, který udolaného býka nakonec zabíjí.

Doufám že vás španělsko zaujalo a pojedete tam někdy na dovolenou