Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Portugalsko Marta Kubánková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Portugalsko Marta Kubánková."— Transkript prezentace:

1 Portugalsko Marta Kubánková

2 Úvod Kde můžeme portugalsko najít… Informace Podnebí Povrch Vodstvo
Zájmy Zájmy II. Zajímavosti Památky

3 zpět Poloha Portugalsko leží v jihozápadní Evropě na pyrenejském poloostrově spolu s Španělskem

4 Základní informace Časový rozdíl: -1hodina
zpět Základní informace Oficiální název země: Portugalská republika Rozloha: km² Počet obyvatel: mil. (přibližně) Hlavní město: Lisabon Měna: Euro Státní znak: Prezident: Cavaco Silva Úřední jazyk: portugalština Časový rozdíl: -1hodina

5 zpět Podnebí V Portugalsku převládá subtropické, středomořské podnebí. Je však proměnlivé v závislosti na nadmořské výšce a vzdálenosti od moře. Vedra a sucha panují pouze v nížinách. Na severu často a vydatně prší (srážky až mm). Průměrná roční teplota v oblastech na sever je kolem 10°C – 16°C.

6 zpět Povrch Území Portugalska se rozkládá při západním okraji horského systému Pyrenejského poloostrova, proto jsou nadmořské výšky relativně nižší. Pohraničí je tvořeno především horami, horstva se vyskytují i ve vnitrozemí, ovšem na západě a na jihu přecházejí v rozsáhlou pobřežní nížinu, která je zemědělsky intenzivně využívána Nejvyšší hora: Torre m - na kontinentu

7 zpět Vodstvo Portugalskem protékají 3 velké řeky, pramenící ve Španělsku a vlévající se do Atlantského oceánu. Největší řekou je Tejo, které se vlévá do oceánu u Lisabonu. Druhou největší řekou je Douro, ústící u Porta; další velkou řekou je Guadiana, která tvoří část východní hranice země. Řeka Minho je další hraniční řekou, tentokráte na severu. Největší řekou, která v Portugalsku i pramení, je řeka Zêzere, další portugalské řeky jsou Vouga, Mondego, Sado.

8 zpět Zájmy Býčí zápasy- Býčí zápasy se pravidelně konají od jara do podzimu na výročních trzích v mnoha městech. Nejdříve přichází do „corridy“ nebo „tourady“ skupina pěších toreadorů – pedes de brega, kteří mají za úkol rozdráždit býka pláštěmi a tak jej přichystat pro cavaleira. Toreador neboli „cavaleiro“ má na sobě oděv z 18. století – atlasový šlechtický kabát. Musí zabodnout býkovi do šíje několik kopí – farpas. Hodnotí se jeho styl i odvaha. Většina cavaleiro si k zápasu vybírá lusitánské koně, kteří jsou proslulí odvahou a silou. Jejich rychlost a pohyblivost jsou velmi důležité. V Portugalsku však platí, že býk se v aréně nikdy nezabíjí. Zápas ukončí pega – osm dobrovolníků forcados, kteří se snaží býka zastavit holýma rukama. Nakonec je býk vyhnán z arény.

9 zpět Zájmy II. Jezdecké umění- V tomto oboru se nejvíce proslavil markýz de Marialva. Věnoval se nejpokročilejší a nejobtížnější technice výcviku koní, i takové, kdy se kůň sám zvedá ze země jako tanečník baletu. Jezdci jsou oděni v oblecích z 18. století, koně mají v hřívě zapletené stuhy a zdobení ohonu se řídí zdobným francouzským stylem.

10 zpět Zajímavosti Ribeiro Frio: Horská vesnička, kde se nachází přírodní park se pstruží farmou. Cabo Girao: druhý nejvyšší útes na světě (580 metrů) Santana: vesnička proslavená zvláštní architekturou - domy jsou postaveny do trojúhelníku.

11 Památky


Stáhnout ppt "Portugalsko Marta Kubánková."

Podobné prezentace


Reklamy Google