Gymnázium, Broumov, Hradební 218

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Advertisements

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Vznik českého státu.
Český stát v raném středověku
NÁZEV:VY_32_INOVACE_569_Boleslav II. a sv. Vojtěch
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Čechy za prvních Přemyslovců
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Husitství 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída: 6.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Doba Poděbradská 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
Počátky polského státu
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Husitství 5. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída: 6.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
Počátky českého státu Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o počátcích českého státu a o prvních.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Počátky českého státu Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: První Přemyslovci 2. Autor: Mgr. Marek Lengál.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Velká Morava 3. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
 Předvídej jaké vztahy mohou být mezi pojmy.  Vytvoř tři věty, v každé použij téma hodiny (v různých tvarech) + jeden z pojmů. SLOVANÉ KŘESŤANSTVÍSV.
Mgr. Michaela Psíková.
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 8. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Poslední Přemyslovci – Braniboři v Čechách a Václav.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 6. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Vznik českého státu.
Počátky Českého státu Lubomír Berka.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
SLAVNÍKOVCI A SVATÝ VOJTĚCH
Dějepis Raný středověk 2.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 10. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_470.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Velká Morava 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceKníže Břetislav a sv. Vojtěch Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci jsou schopni zrekapitulovat.
Polsko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Počátky Svaté říše římské
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 7. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Poslední Přemyslovci – Václav I. Autor: Mgr. Marek.
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Svatý Vojtěch.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Přemyslovci - Boleslav I. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
VY_32_INOVACE_Lul_I_06 PRVNÍ PŘEMYSLOVCI
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Český stát za prvních Přemyslovců
Počátky českého státu.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Počátky českého státu Bc. Mgr. Jana Požárová.
10. Století v České zemi Kateřina Berná 2.B.
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Transkript prezentace:

Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU030107 Název: První Přemyslovci 3 Autor: Mgr. Marek Lengál Třída: 6. V Doporučený čas: 15 – 20 minut Stručná anotace Materiál slouží k výkladu o sjednocení českého státu za prvních Přemyslovců do r. 955. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Gymnázium Broumov“ v OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0219.

Boleslav I. Ukrutný (935 - /967 Kosmas/972) přestal platit východofranské říši tribut buduje stát, buduje hrady, na kterých nechává stavět kostely → přispěl tím k šíření křesťanství vybíral od obyvatel daně na vydržování vojenské družiny za knížecí ochranu – daň z míru, pobíral poplatky z kontroly dálkového obchodu nechal razit první české mince – stříbrné denáry (1 denár = 10 šátečků, jimiž se tehdy běžně platilo) 1

Denár Boleslava I. 2

Boleslav vedl výbojné války (Slezsko a Krakovsko muselo platit Čechám tribut pacis) 14 let válčil s východofranskou říší, ale nakonec se r. 950 podřídil a stejně tribut pacis musel platit Čechy už byly dost silné a nehrozilo proto pohlcení Německem r. 955 na řece Lechu Boleslav I. spolu s Otou I. porazili Maďary, kteří byli přinuceni zanechat kočovného způsobu života a usadili se v Panonii provdal svoji dceru Doubravku za polského knížete Měška snažil se prostřednictvím své dcery Mlady (abatyše Jiřského kláštera) vyjednat u papeže zřízení biskupství v Praze a vymanit se tak z vlivu Řezna

Boleslav I. Bojuje po boku Oty I. S Maďary na řece Lechu 3

Nejstarší zmínka o Praze Někdy v letech 961 - 965 cestoval západní a střední Evropou cestovatel, pravděpodobně diplomat a také obchodník arabského původu Ibráhím ibn Jákúb, Žid z Pyrenejského poloostrova. Zápisky z jeho cesty, během níž byl údajně dokonce přijat římským císařem Otou I., se nám bohužel nedochovaly v originální kompletní podobě, ale jsou nám známy z referencí a úryvků jiných autorů. Jsou to ale právě jeho zápisky, kde se poprvé objevuje popis Prahy (Frága).

Boleslav II. Pobožný (972 - 999) rozšířil území českého státu o Moravu, i dále na východ (ne však natrvalo) všemožně podporoval církev a tak získal přízvisko „Pobožný“ r. 973 bylo založeno v Praze biskupství → Čechy se vymanily ze závislosti na biskupství v Řezně biskupství v Praze podléhalo Mohučskému arcibiskupství prvním biskupem byl Sas Dětmar. 4

Sv. Vojtěch Druhým biskupem se stal r. 982 Vojtěch z rodu Slavníkovců (pozd. sv.), znalý a zcestovalý muž usilující o emancipaci církve (snaha o posílení moci církve) → konflikty s Boleslavem. Vojtěch usiloval o odstranění zbytků pohanství (mnohoženství, prodej zajatců do otroctví,...); založil r. 993 první mužský klášter v Čechách (v Břevnově; řád Benediktinů). Již dříve byl založen ženský klášter u sv. Jiří na hradě (první abatyší zde byla Mlada - sestra Boleslava II.) Úsilí Vojtěcha zapříčiňovalo spory s Boleslavem II. a tak Vojtěch opouštěl Prahu a odcházel do Říma, Maďarska; nakonec odešel do Pruska šířit křesťanství, kde byl v roce 997 zabit tamními pohany. Byl pohřben v Polsku (v Hnězdně) a prohlášen za svatého. V roce 1000 Ota III., císař Římský podnikl pouť do Hnězdna, kde korunoval polského knížete Boleslava Chrabrého na polského krále. Hnězdno se stalo arcibiskupstvím a jeho patronem sv. Vojtěch. Oto III. podobně postupoval v Uhrách, snažil se obnovit Imperium Romanum (základem by byla jednota moci světské a duchovní) = „křesťanský universalismus“.

Rakev s ostatky sv. Vojtěcha ve Hnězdně 5

Dveře katedrály ve Hnězdně na nichž je zobrazena svatovojtěšská legenda 6

Vyvraždění Slavníkovců 28. září 995 Přemyslovci přepadli slavníkovské hradiště Libici nad Cidlinou (Slavníkovci - konkureční rod Přemyslovců ovládající východní Čechy) a všechny Slavníkovce včetně žen a dětí zavraždili. Zachránil se jen sv. Vojtěch a ještě jeden příslušník Slavníkovského rodu (Radim). Tím bylo tedy dokončeno sjednocení českého státu pod nadvládou Přemyslovců.

Sousoší Svatého Vojtěcha a Radima v Libici nad Cidlinou 7

Použité materiály a seznam citací http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Boleslav-I-Bohemian.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Boleslav1_denar.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ota1_Boleslav_Lech.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Boles%C5%82aw_II_Pobo%C5%BCny.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Relikwiarz_Swietego_Wojciecha.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Drzwi_gnieznienskie_widok_ogolny.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Socha_Svat%C3%A9ho_Vojt%C4%9Bcha_a_Radima.jpg Harna, Josef, Fišer, Rudolf. Dějiny českých zemí I. 1. vydání. Praha: Fortuna, 1995. 296 s. ISBN 80-7168-286-1