Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu."— Transkript prezentace:

1 Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Základní škola Bohutín, okres Příbram VY_32_INOVACE_1CAS01_Přemyslovci Přemyslovci Autor materiálu: Barbora Havejová Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu. Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.

2 Bořivoj (852-891) první historicky doložený český panovník
spolu se svou manželkou svatou Ludmilou přijal křest na Velké Moravě ( )

3 Svatý Václav (907-935) byl vychováván svou babičkou svatou Ludmilou
na svou dobu byl velmi vzdělaný dokázal i v nelehkých dobách souboje se saským králem uchovat český stát byl zavražděn ve (Staré) Boleslavi po smrti začal být Václav uctíván jako svatý pro svou zbožnost a posmrtné zázraky stal symbolem českého státu

4 Přemyslovská hradiště za Václava
( ) ( )

5 Boleslav I. Ukrutný ( ) přes to, že se na knížecí stolec dostal bratrovraždou, byl dobrým panovníkem byl jedním z nejúspěšnějších českých panovníků budoval hrady, aby zabezpečil území státu nechal razit první české drobné mince - denáry ( ) ( )

6 Boleslav II.Pobožný (932-999)
založil pražské arcibiskupství zakládal kláštery za jeho vlády došlo k vyvraždění příbuzného rodu Slavníkovců ( )

7 Oldřich (zemřel 1034) ukončil zmatky po smrti Boleslava II.
podle pověstí se oženil s prostou pradlenou Boženou byl energickým a tvrdým panovníkem ( ) ( )

8 Břetislav I. (1002-1055) svou manželku Jitku unesl z kláštera
vydal první známý český zákoník v nástupnictví prosadil seniorát – knížecí stolec obsadil vždy nejstarší muž v rodu ( )

9 Vratislav II. ( ) první Přemyslovec s královským titulem (nedědičným) byl významným spojencem římského císaře za jeho vlády docházelo mezi Přemyslovci ke konfliktům ohledně nástupnictví ( )

10 Vladislav II. (1110-1174) druhý Přemyslovec, který se stal králem
po boku římského císaře se účastnil křížové výpravy dlouhá vláda přinesla českým zemím rozkvět styky se zahraničím otevřely cestu kulturním vlivům ze západu v Praze nechal postavit kamenný most přes Vltavu po jeho smrti nastal úpadek panovnické moci trvající čtvrt století ( )

11 Zdroje a použitý materiál
Veškerý materiál je čerpán z internetových stránek: Objekty použité k vytvoření sešitu pocházejí z veřejných knihoven obrázků (public domain) nebo jsou vlastní originální tvorbou autora. Autor: Barbora Havejová Základní škola Bohutín, okres Příbram březen 2013

12 Metodický list Název materiálu: VY_32_INOVACE_1CAS01_Přemyslovci Autor materiálu: Barbora Havejová Zařazení materiálu: Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Sada: 32_INOVACE_CaS Číslo DUM:32_INOVACE_CaS Předmět: Člověk a svět Ověření materiálu ve výuce: Datum ověření: Třída: 4. Ověřující učitel:Mgr. Lenka Malá Anotace materiálu: Materiál určený k výuce předmětu Člověk a svět, pro doplnění a dokreslení informací z výkladu. Podrobný metodický popis možností použití materiálu: DUM zpracován pro výuku předmětu Člověk a svět ZŠ Bohutín ve 4. třídě a koncipován na cca. jednu standardní vyučovací hodinu. Žáci jsou pomocí jednoduchých poznámek seznámeni se základními informacemi týkajícími se probírané látky. Součástí výuky je diskuse nad tématem a rovněž práce s doplňkovými zdroji informací pro ujasnění pojmů. DUM je doplněn výkladem přizpůsobeným kolektivu žáků a prací s publikacemi. Seznam literatury a pramenů: Všechny použité objekty jsou součástí veřejných knihoven. Dílo smí být šířeno pod licencí CC BY-SA.


Stáhnout ppt "Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu."

Podobné prezentace


Reklamy Google