Volný čas v mém regionu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Advertisements

Vytvořila Beata Duchková
Hornické muzeum v Ostravě – Petřkovicích
Představení města v urbánním rozměru Mgr. Jan Mareš, primátor
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
D ů l ní v ý z t u ž e Razící a dobývací technika Panda- provoz Důl Lazy, množství vytěženého uhlí t, délka kombajnu.
Vodní nádrž Šance.
Matěj Školný. Je demokratický stát, jehož většina území se nachází v západní Evropě. Francouzskou republiku tvoří i Zámořská Francie, která zahrnuje území.
Konice je výchozí bod pro Vaše kroky v našem regionu.
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
V Českém Slezsku, zbývající část zabírá sever Moravy. Na jihu Zlínský kraj, na západě Olomoucký kraj, na severu s polskými vojvodstvími.
POZNÁVÁME PLZEŇ A JEJÍ PAMÁTKY
Zoo Ostrava E.Němčík. OBSAH Vznik Vznik Předání Předání První chovanci První chovanci Opravdová zoo Opravdová zoo Přesunutí zoo Přesunutí zoo Součastnost.
Praha.
Moravskoslezský kraj průmyslový region s těžbou černého uhlí a na ni
Chráněná území v Olomouci a okolí
Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Česká republika: Rybníky Hospodářský zeměpis
MÍSTO,KDE ŽIJI JE VSETÍN
Moravskoslezský kraj Jana Němcová
Moravskoslezský kraj.
50.1 Moravskoslezský kraj – poznáš jeho dominanty?
Stezka technických atraktivit
„Matka měst“ „Zlatá Praha“ „Stověžatá Praha“
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: června 2012
Moravskoslezský kraj - procvičování
Moravskoslezský kraj.
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
STŘEDNÍ EVROPA Jan Dušek.
Projekt „Stezka technických atraktivit“ Ing. Richard Žabka.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_19.
Moravskoslezský kraj Krajské město Ostrava.
OPAVA. radnice HLÁSKA Na Horním náměstí je postavena budova, Hodinářská věž, jsou zde umístěny dva zvony. Jeden ze 17. století a druhý z 19. století.
Město Brno.
Socioekonomická sféra
D ř Hlavní město Čínské lidové republiky -Aglomerace (2009) -39° 54′ 20″ s. š., 116° 23′ 29″ v. d. -Urbanizace.
 Letní koupaliště Ressl je nejstarší ze všech čtyř mosteckých veřejných koupališť. Vzniklo už v 60. letech 20. století.  V roce 2006 prošel areál.
Rybníky a rybníkářství
Moravskoslezský kraj územní jednotka Moravskoslezsko Jedná se o nejlidnatější kraj v ČR, který vyplňuje sever Moravy. Na složení obyvatel se také podílejí-
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Města Moravskoslezského kraje Téma: Česká republika jako součást.
TURISTICKÉ OBLASTI JIHOMORAVSKÉHO KRAJE C Z.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; C Z.1.07/1.4.00/
Lednické rybníky Rozloha 552,5 ha Skládá se z pěti rybníků Nesyt, Hlohovecký, Prostřední, Mlýnský a Zámecký Největší rybník na Moravě Nachází se u Sedlece.
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
Lomnice nad Popelkou Liberec Lomnice nad Popelkou Představení města Lomnice a památky Program regenerace Lomnické zkušenosti.
Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník9. Vzdělávacíoblastobor tematický okruh Člověk a příroda Zeměpis Hospodářský potenciál.
Kraj Moravskoslezský Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_CS13 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: AZ kvíz – přírodní poměry ČR Číslo: EU DUM 6_17 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová.
Česká republika Moravskoslezský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Moravskoslezským krajem.
Poznejte regiony České republiky Středočeský kraj.. přirozené centrum České republiky Střední Čechy jsou místem, kam se dá přijet na návštěvu,
Rybníky: -největší rybník-Nesyt -nejstarší dochované rybniční soustavy na Moravě - Lednické rybníky, pocházející už z 15. století. -rybníky, které původně.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ZEMĚPIS Téma: Moravskoslezský kraj Ročník:
Česká republika - Ostrava VY_32_INOVACE_28_Ostrava Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Moravskoslezský kraj.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Moravskoslezský kraj.
Rekreační zařízení Merkur – Tvarožná Lhota
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_MORAVSKOSLEZSKY_KRAJ.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Soustava tří přehradních vodních nádrží pod Pálavou
Keltský archeoskanzen Nasavrky
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava. Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava.
Základní škola, Hradec Králové
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Moravskoslezský kraj průmyslový region s těžbou černého uhlí a na ni
Transkript prezentace:

Volný čas v mém regionu

Ostravsko Turistický region Ostravsko, v čele s metropolí Moravskoslezského kraje, leží na pomezí Moravy a Slezska. Těžba uhlí, se kterou je region úzce spjat, je dnes již minulostí a životní prostředí regionu se značně pročistilo. Ostravsko je mimo jiné ojedinělé svými industriálními památkami, neomítnutými cihlovými domy a archeologickou lokalitou Landek, která se stala proslulou po celé Evropě. Region nabízí značné množství aktivit např. divadla, muzea, ZOO, parky, moderní nákupní centra, zábavní kluby. Zajímavostí jsou bludné balvany v Ostravě-Kunčicích, pozůstatky doby ledové, kdy na území zasahoval pevninský ledovec, největší v České republice. Region se může pochlubit největším přírodním koupalištěm v Ostravě-Porubě, největším hornickým muzeem na Landeku a nejmodernější budovou divadla loutek přímo v centru Ostravy.

Ostravsko

Zoo Ostrava Historie - V dubnu 1953 rozhodla o stavbě nové zoologické zahrady a začala tak složitá jednání výběru nové lokality pro přemístění zoo z Kunčiček.

Co vše najdete v ZOO

Tatra Kopřivnice Obchodní společnost TATRA, a. s. se vzhledem ke svému datu založení v roce 1850 řadí mezi nejstarší automobilky světa. Od svého vzniku sídlí společnost v Kopřivnici, ve městě ležícím ve východní části České republiky v Moravskoslezském kraji. V současnosti jsou nosným výrobním programem společnosti těžká nákladní off-road vozidla a automobily pro kombinovanou přepravu terén-silnice, které stále zdokonaluje a vyvíjí. Nejvýznamnějších úspěchů dosáhly posádky tater ve známé Dakarské rallye, se kterou je úzce spjato jméno jezdce Karla Lopraise. Jeho šest vítězství jej stále řadí mezi nejúspěšnější účastníky této soutěže. O dakarské vavříny také pravidelně bojuje s kamionem Tatra Tomáš Tomeček, jehož největším dosavadním úspěchem v barvách samostatného týmu je druhé místo.                                

Z muzea Tatry Kopřivnice

Hornické muzeum landek Největší hornické muzeum v ČR se rozprostírá na jihovýchodním úpatí vrchu Landek, který leží nad soutokem řek Odry a Ostravice. Landek byl v roce 1992 vyhlášen národní přírodní památkou. Je to světově známá lokalita z hlediska geologie, archeologie, historie, přírodovědy a hornictví. Právě propojení hornického muzea jako technické památky a vrchu Landek jako národní přírodní památky s bohatou vegetací i zvířenou dodává této lokalitě jedinečnost a přitažlivost. Landek je také světoznámý unikátním nálezem Landecké venuše – 46 mm vysokým torzem ženy vyřezaným z krevele. Svým štíhlým až „kubistickým“ tvarem se odlišuje od běžných paleolitických venuší. Je to jediná štíhlá venuše v Evropě. Muzeum bylo otevřeno 4. prosince 1993 na svátek sv. Barbory, patronky horníků.

Hornické muzeum landek

Areál čs. opevnění Darkovičky Pevnostní areál je dnes evropsky vysoce ceněnou prezentací ojedinělého pevnostního sytému naší republiky, který vznikal v letech 1935 – 1938. Pravidelně se tu konají ukázky obrany pevností ve spolupráci s jednotkami Armády ČR, v září probíhá pochod po linii čs. opevnění a turisté rovněž rádi využívají Naučnou stezku po linii čs. opevnění na Hlučínsku.

Kam si zajít zaplavat ? Žermanická přehrada je údolní nádrž na řece Lučině u Žermanic. Byla vybudována v letech 1951 až 1958 pro zásobení ostravského průmyslu provozní vodou. Na hráz bylo spotřebováno 116 600 m³ betonu. Přehradní jezero leží na ploše 248 ha. zaplavuje údolí v délce 5 km a max. šířce 2,2 km. Její největší hloubka je 25 m. Vodní nádrž je vhodná a hodně využívaná k rekreaci, ke koupání, vodním sportům a rybaření. Přehrada je bohatým rekreačním zázemím ostravské aglomerace. Po výstavbě přehrady vznikla přírodní památka Žermanický lom. V nádrži žije spousta druhů ryb, je zde možno ulovit tradičního kapra nebo cejna, ale i velké štiky a candáty, líny, úhoře, okouny, tlouště, ostroretky, amury, boleny, v horní části nádrže i pstruhy

Žermanická přehrada                                       

Národopisný areál Dolní Lomná Jedná se o komplex dřevěných staveb se dvěma pódii, který pro účely pořádání folklorního festivalu Slezské dny vybudovali členové Matice slezské. S úpravami a výstavbou prvního pódia se začalo v roce 1969 a celý areál byl dokončen v roce 1973. Matice slezská pořádá v areálu každoročně dva mezinárodní festivaly, které se staly tradicí nejen regionálního, ale i celostátního charakteru. FESTIVAL SLEZSKÉ DNY Mezinárodní folklorní festival Každoročně zde vystoupí 20 až 25 folklorních souborů, což představuje na 900 účinkujících. Představují se zde soubory nejen ze Slezska, ale také z Moravy a Čech. Nechybí soubory národnostních menšin žijících na našem území a také soubory zahraniční FESTIVAL NA POMEZÍ Již v roce 1993 se zde konal první ročník festivalu folkové, country a bluegrassové muziky "Folk a country setkání". Od roku 1996 dostal festival nový název - "Festival na Pomezí" s mottem: "Píseň a ptáci neznají hranice". Vždy druhý víkend v červenci se v Dolní Lomné setkávají příznivci a účinkující ze tří pomezních států, aby naplnili výše uvedenou myšlenku a přispěli k vytvoření jednoho kulturního regionu bez hranic.

Národopisný areál Dolní Lomná