Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zoo Ostrava E.Němčík. OBSAH Vznik Vznik Předání Předání První chovanci První chovanci Opravdová zoo Opravdová zoo Přesunutí zoo Přesunutí zoo Součastnost.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zoo Ostrava E.Němčík. OBSAH Vznik Vznik Předání Předání První chovanci První chovanci Opravdová zoo Opravdová zoo Přesunutí zoo Přesunutí zoo Součastnost."— Transkript prezentace:

1 Zoo Ostrava E.Němčík

2 OBSAH Vznik Vznik Předání Předání První chovanci První chovanci Opravdová zoo Opravdová zoo Přesunutí zoo Přesunutí zoo Součastnost Součastnost Závěr Závěr

3 VznikHistorie vzniku ostravské zoologické zahrady je úzce spjata s aktivitami horníků.Začalo se pracovat na tzv. Hornickém sadu v Ostravě –Kunčičkách. Sad začal vznikat v roce 1948.Formou brigádnické činnosti se na tom podílela i Ostravská veřejnost včetně školní mládeže.Vzniklý přírodní park sloužil k rekreaci.Jeho součástí byly např.dva tenisové kurty,hřiště pro děti a hřiště pro basketbal.

4 Předání Většina těchto zařízení byla předána do užívání ku příležitosti Dne horníků v září 1950.Na podmět Bohumila Vítka(tehdejší ředitel) bylo v roce1949 rozhodnuto zřídit ve vznikajícím parku i tzv. zoo-zahradu. Většina těchto zařízení byla předána do užívání ku příležitosti Dne horníků v září 1950.Na podmět Bohumila Vítka(tehdejší ředitel) bylo v roce1949 rozhodnuto zřídit ve vznikajícím parku i tzv. zoo-zahradu.

5 První chovanci K prvním chovancům patřil jeden srnec,dvě srny a pět bažantů.K nim brzy přibyli i pávi a po dokončení voliery i další ptáci. K prvním chovancům patřil jeden srnec,dvě srny a pět bažantů.K nim brzy přibyli i pávi a po dokončení voliery i další ptáci.

6 Opravdová zoo V lednu 1951 zástupci ministra rozhodli po jednání s Ostravskými činiteli,že v Ostravě vznikne provizorní zoologická zahrada což podpořili i odborníci v čele s doc.O. Štěpánkem a ředitelem Pražské zoo dr. Purkyněm.11. řádné plenární zasedání JNV Ostrava pak schválilo převzetí zoologické zahrady do trvalé správy a údržby 26.10.1951.O dva roky později 179.řádná schůze rady JNV definovala zoologickou zahradu jako samostatně hospodařící kulturně osvětové zařízení a jejím řízením pověřila B.Vítka. V lednu 1951 zástupci ministra rozhodli po jednání s Ostravskými činiteli,že v Ostravě vznikne provizorní zoologická zahrada což podpořili i odborníci v čele s doc.O. Štěpánkem a ředitelem Pražské zoo dr. Purkyněm.11. řádné plenární zasedání JNV Ostrava pak schválilo převzetí zoologické zahrady do trvalé správy a údržby 26.10.1951.O dva roky později 179.řádná schůze rady JNV definovala zoologickou zahradu jako samostatně hospodařící kulturně osvětové zařízení a jejím řízením pověřila B.Vítka.

7 Přesunutí zoo JNV v dubnu 1953 rozhodla o stavbě nové zoologické zahrady a začala tak složitá jednání o výběru nové lokality pro přemístění zoo z Kunčiček.Zpočátku převládal zájem vybudovat zoo v Bělském lese,uvažovalo se rovněž o Radvanicích,o místě poblíž obce Vřesina i o údolí Odry mezi Svinovem a Přívozem.Nakonec se schválil návrh doc.Štěpánka vybudovat zoo v areálu Stromovky. JNV v dubnu 1953 rozhodla o stavbě nové zoologické zahrady a začala tak složitá jednání o výběru nové lokality pro přemístění zoo z Kunčiček.Zpočátku převládal zájem vybudovat zoo v Bělském lese,uvažovalo se rovněž o Radvanicích,o místě poblíž obce Vřesina i o údolí Odry mezi Svinovem a Přívozem.Nakonec se schválil návrh doc.Štěpánka vybudovat zoo v areálu Stromovky.

8 Součastnost Dnes se druhá největší zoo – Zoo Ostrava rozprostírá na ploše 104 ha a chová se zde více než 900 zvířat ve 200 druzích. Je specializována na euroasijskou faunu. Chloubou je rys ostrovid. Dnes se druhá největší zoo – Zoo Ostrava rozprostírá na ploše 104 ha a chová se zde více než 900 zvířat ve 200 druzích. Je specializována na euroasijskou faunu. Chloubou je rys ostrovid.

9 Informace jsem čerpal z internetu a doufám,že se vám tato prezentace líbila. Informace jsem čerpal z internetu a doufám,že se vám tato prezentace líbila.


Stáhnout ppt "Zoo Ostrava E.Němčík. OBSAH Vznik Vznik Předání Předání První chovanci První chovanci Opravdová zoo Opravdová zoo Přesunutí zoo Přesunutí zoo Součastnost."

Podobné prezentace


Reklamy Google