KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Koloběhy látek Cyklus vody.
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Abiotické podmínky života
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
VZTAHY ORGANISMŮ.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemické děje Předmět: Chemie.
Ekonomicko-ekologické vazby
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.
OXIDY O-II oxygenium (latinsky) = kyslík
Ekologické aspekty liniových staveb
Voda a vzduch = základ života
Charakteristika ekosystému
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Hydrosféra Filip Bordovský.
FOTOSYNTÉZA – JEDINEČNÝ DĚJ
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI607 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
Registrační číslo projektu:
Registrační číslo projektu:
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
Minerální výživa VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.08/Li
Rostliny - význam a jejich dělení.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis – Biologie rostlin
Krajina a životní prostředí
LES ŘASY.
Co žáci vědí o koloběhu látek
JEDNOBUNĚČNÉ ROSTLINY SINICE
Krajina a životní prostředí
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Koloběh látek v přírodě
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Předgeologické období a prahory
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Co jsme již poznali.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Podmínky života na Zemi Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum: Druh výstupu:
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Vzduch Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Koloběh látek v ekosystému Tematická oblast: Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Země a život, vývoj života
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Vztah mezi atmosférou, vodou, horninovým prostředím a člověkem
Význam ovzduší, vodstva, půd, rostlinstva a živočišstva na Zemi
Součásti neživé přírody
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
ROSTLINY - ŘASY Přírodopis VI..
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Rostliny a houby našich lesů  ŘASY - nejjednoduší rostliny.
Rostliny - význam a jejich dělení.
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
VY-52-INOVACE-67_Vodní ekosystém - učební text
Živé organismy.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Transkript prezentace:

KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

KOLOBĚH LÁTEK V PŘÍRODĚ koloběh určitého chemického prvku či sloučeniny, který probíhá živým i neživým prostředím (atmosférou, litosférou, hydrosférou a litosférou) díky tomuto pravidlu dochází k recyklaci určitého prvku, i když mohou vznikat rezervoáry (např. ledovce) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

KOLOBĚH VODY chemický vzorec: H2O sloučenina nezbytně potřebná k životu nezbytná při fotosyntéze vyskytuje se ve všech živých organismech kterými je aktivně po celý jejich život přijímána a vylučována hlavní silou pohánějící koloběh vody je sluneční záření které způsobuje odpařování vody a tvorbu mraků, kondenzovaná voda poté padá k zemi a tvoří buď zásoby podzemní vody, nebo odteče do oceánů Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

KOLOBĚH VODY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

SVĚTOVÉ ZÁSOBY VODY 90 % vody na Zemi je ukryto v horninách v litosféře a do koloběhu vody vstupuje pouze při geologických dějích (sopečná činnost) zbývajících 10 % se potom vyskytuje ve volném stavu v hydrosféře, biosféře a atmosféře oceánech (9,725 %) ledovcích (0,205 %) spodní voda (0,068 %) jezera a řeky (0,001 %) atmosféra (0,0001 %) živé organismy (0,0000004 %) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

KOLOBĚHY BIOGENNÍCH PRVKŮ biogenní prvek: tvoří základní stavbu živých organismů, je nezbytnou součástí jejich buněk mezi biogenní prvky řadíme: KYSLÍK VODÍK UHLÍK DUSÍK FOSFOR SÍRU Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

KOLOBĚH UHLÍKU chemická značka: C základní stavební prvek všech organismů účastní se dýchání i fotosyntézy rostliny jej přijímají při fotosyntéze, živočichové potom přijímají uhlík z potravy dýcháním, rozkladem a spalováním organické hmoty vzniká plynný oxid uhličitý (CO2) který se vyskytuje v atmosféře rozpuštěný oxid uhličitý se vyskytuje ve vodě v podobě diamantu (C), grafitu (C) a např. vápence (CaCO3) se vyskytuje v litosféře Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

KOLOBĚH UHLÍKU Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

KOLOBĚH DUSÍKU chemická značka: N hlavním úložištěm je atmosféra některé organismy umí dusík fixovat (bakterie, sinice) a často vytvářejí symbiózy s rostlinami rostliny přijímají dusík z půdy v podobě iontů, živočichové jej získávají z potravy a vylučují jej v podobě odpadních látek z těla ven rozkladači rozkládají mrtvou organickou hmotu zpátky na ionty, které mohou rostliny přijímat na koloběhu dusíku se také podílejí blesky, chemické a biologické znečištění Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

KOLOBĚH DUSÍKU Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

KOLOBĚH SÍRY chemická značka: S vyskytuje se v atmosféře (v podobě oxidů síry) a v litosféře jako součást hornin některé bakterie jsou schopné síru přeměňovat a brát si zní energii podobně jako my dýcháme kyslík rostliny přijímají síru z půdy, živočichové potom z přijaté potravy či vody. Jejich těla obsahují až 10x více síry než těla rostlin spalováním fosilních paliv člověk zvyšuje podíl oxidů síry v ovzduší, což má negativní dopad na životní prostředí v podobě kyselých dešťů SO2 + H2O → H2SO4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

KOLOBĚH SÍRY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

KOLOBĚH FOSFORU chemická značka: P vyskytuje se hlavně v litosféře, z které je vyplavován vodou a ukládá se na dně oceánu rostliny umí přijímat fosfor z půdy a z rostlin se potom dostává do těl živočichů rozkladem živočišných těl se potom fosfor vrací zpět do půdy nadměrné hnojení fosforečnými hnojivy způsobuje eutrofizaci vod (bujný růst řas) a je pro ekosystém sladkých vod nežádoucí Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

KOLOBĚH FOSFORU Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ZDROJE Veškerý obrazový materiál: autor Jan Kubát Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.