1 Řízení znalostí z pohledu práva Seminář č. 5. Zachycení znalostí Problém: implicitní znalosti jsou často velmi rozsáhlé a existuje mnohovaznost jednotlivých.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Advertisements

ECVET v Programu celoživotního učení
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
managementu znalostí podle
Registrační číslo projektu: VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_11
Pracovněprávní vztahy v organizaci
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování a řízení kariéry
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Nabídka personálních služeb
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Evropský sociální fond
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A7 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníŘíjen.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
OTEC A SYN mezigenerační vzdělávání v podnikání TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ října 2014, Plzeň Představení projektu Mgr. Karel Psohlavec.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Mgr. Jana Brabcová jednatelka Grafia, s.r.o. Konference KONCEPCE DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, 13. června 2012.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
1 Zkušenosti s výukou dovedností z předmětů ELCP a IBT Simona Trávníčková
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
1 Kriteria hodnocení simulace – Balanced Scorecard (BSC) Toto metoda může být s úspěchem využita i pro stanovování cílů konkrétních projektů. Detailně.
Mentoring a Magistrát HR Know - How & Fórum personalistů Ing. Libor Peprný
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Úvodní seminář 22. září.
Vzdělávací moduly  systém prakticky zaměřeného vzdělávání  postihuje široké spektrum dovedností potřebných k úspěšnému předkládání a řízení projektů.
374 – Poradenské centrum pro Rating MSP Hospodářská komora hlavního města Prahy Svoboda Jiří, , ESF – JPD.
Kampaň pro rovnost šancí CZ / /0216 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. realizátor:
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
1 Řízení znalostí z pohledu práva Seminář č. 4. Opakování Software pro tvorbu projektu jako platforma pro přenos znalostí – pro tým připravující projekt.
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
1 Řízení znalostí z pohledu práva Seminář č. 2. Opakování Co je to management znalostí Zachycení a komunikace Implicitní a explicitní znalosti Základní.
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Úkol, cíle a základní pojmy logistiky Kapitola 2: Úkol logistiky, Cíle logistiky, Základní pojmy logistiky Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
Teambuilding 2 Posouzení potřeby Podávání zpětné vazby
aneb Assessment Centre a Development Centre
Personální plán pro podnikatelský plán
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
BSC 1992 Robert S. Kaplan a David P. Norton článek navrhující měření výkonnosti organizací – BSC – Vyrovnaný přehled výsledků kniha The Balanced.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Možné problematické body hodnocení projektových žádostí přijatých v rámci výzvy č. 36 k oblasti podpory 1.2 OP LZZ Ing. Milan Kvapil Odborný referent odboru.
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
VĚCNÉ HODNOCENÍ A SPECIFICKÁ KRITÉRIA Seminář pro žadatele v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, červen 2009.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Zpracování žádosti na podporu sociálního podnikání do OPZ - příklad dobré praxe Vznik sociálního podniku Hustířanka služby s.r.o. Hradec Králové, 7.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
SEMINÁŘ K VYHLÁŠENÉ VÝZVĚ 02/2007 REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU STŘEDNÍ MORAVA Olomouc Zlín Uherské Hradiště 18.
PROJEKTOVÝ LIST Pro zjišťování informací o projektových záměrech pro účely zvýšení absorpční kapacity v prioritních osách VaVpI.
INOVACE ŠVP ZAČLENĚNÍM PŘEDMĚTU FINANČNÍ HOSPODAŘENÍ
Seminář pro žadatele o finanční podporu 6. a
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Transkript prezentace:

1 Řízení znalostí z pohledu práva Seminář č. 5

Zachycení znalostí Problém: implicitní znalosti jsou často velmi rozsáhlé a existuje mnohovaznost jednotlivých informací tvořící znalost -> nutnost extrakce. Písemně zachycená „znalost“ by měla být koncentrována, aby měla náležitý efekt (dlouhé manuály nebo příklady nikdo nečte, zvláště v podnikové sféře). Nejtěžší je nakládat s informacemi tak, aby vytvořily znalost efektivně (nutnost zvažovat náklady na získání znalosti s prospěchem z jejího získání). Nejvyšší důležitost zachycení znalostí je při opakujících se procesech nebo při riziku fluktuace pracovníků s vysokými nároky na pracovní kvalifikaci a znalosti – v těchto případech je nezbytné vytvořit znalostní platformu. 2

Znalostní platforma – body směrem k jejímu vytvoření Nutnost deklarace cílové skupiny – příliš široký záběr může způsobit minutí se cílem (zaměstnanci, externisté, členové vedení, pracovníci určitého úseku, zákazníci…) Jasná specifikace cíle, zaměření platformy a jejího rozsahu – jinak hrozba „rozpliznutí“ a tak nevyužívání Jako prvotní informace do platformy patří informace již extrahované při jiných příležitostech, nebo dokonce z jiných organizací – nastartování procesu Nutnost stanovení postupu pro kvalitní extrakci doposud nezachycených znalostí. Snaha hledat obecné závěry a doporučení. Nutnost propojení s osobními adresáři organizace – viz předchozí seminář. Verifikace platnosti obecných závěrů 3

Znalostní platforma – body směrem k jejímu vytvoření Relevantní zveřejnění platformy a propagace (možnost navázání na standardní procesy organizace směrem k nutnosti využití platformy pro úspěšné dokončení požadované operace). Problematika samovolné údržby a rozšiřování platformy samotnou cílovou skupinou. Pokud se bude platforma udržovat a aktualizovat sama - ideální stav X selekce jednoho pracovníka - riziko ztráty objektivity a reálné účelnosti platformy. 4

Otázka k diskuzi Jak uchovat v organizaci co nejvíce znalostí při odchodu některého z klíčových zaměstnanců? 5

Otázka k diskuzi Jak zahrnout principy managementu znalostí do procesů organizace, kde působím? Problematické okruhy: – Podpora ze strany vedení X podpora zdola: – Náklady? – Procesy managementu znalostí by měl zodpovědný manažer jen „nastartovat“, nebo by je měl i dále udržovat a rozvíjet? Pro a proti. 6

Kritéria hodnocení projektů – měkké projekty Potřebnost projektu ve vztahu k cílům podpory Potřebnost projektu vzhledem k cílové skupině Potřebnost projektu vzhledem k národnímu hospodářství/nátlakovým skupinám, cílům vlády/podniku a strategickým dokumentům Relevance cílové skupiny Míra dopadu (kvalitativní a kvantitativní efekty) na cílové skupiny Způsob práce s cílovými skupinami Vymezení klíčových aktivit, jejich provázanost a relevance harmonogramu (logická návaznost jednotlivých kroků realizace) Stanovení rizik, jejich míra a připravenost na řešení krizových situací Relevance realizační organizace – historie a zkušenost s projekty obdobného typu 7

Kritéria hodnocení projektů – měkké projekty Udržitelnost výstupů projektu, resp. nastavených procesů Ekonomická efektivita, hospodárnost, účelnost výdajů Navázanost výdajů na klíčové aktivity (žádné slepé výdaje) Nastavení řízení realizačního týmu – kritérium kvalitního řízení projektového týmu Schopnost kvantifikace výstupů Schopnost monitoringu 8

Opakování Učení se: – Ex ante – Interim – Ex post 9

Použitá a doporučená literatura COLLISON, Chris; PARCELL, Geoff. Knowledge management. [s.l.] : COMPUTER PRESS, s. ISBN Příručka pro hodnotitele MŠMT k Operačnímu programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 10

11 Děkuji za pozornost Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.3.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.