Karel Čapek 09.01.1890 – 25.12.1938 byl jedním z nejvlivnějších českých spisovatelů 20. století.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

Číslo a název šablony klíčové aktivity
Povídání o pejskovi a kočičce
Print Slide Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Karel Čapek - cestopisy.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Karel Čapek životopis, dílo – próza,
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Karel Čapek - test opakování základních.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_NP2 Ročník:II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
KAREL ČAPEK -ŽIVOT * Malé Svatoňovice u Trutnova
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Jeho otec byl lékař a jeho matka sbírala lidový folk l or.Měl bratra Josefa a sestru Helenu. Vystudoval gymnázium.
Bratři Čapkové.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Karel Čapek.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 42 Číslo.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_12.
Český spisovatel, novinář,
K.Č se narodil v Malých Svatoňovicích. Své dětství však prožil v Úpici, kam se téhož roku přestěhovali. Otec lékař, matka sběratelka (pověsti.
KAREL ČAPEK.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
Karel a Josef Čapek Štěpánka Bořková Naty Kalousková Terka Koldinská Pája Kormošová Monča Bartůšková 9.A.
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Sourozenci Čapkovi.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Karel Čapek Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Roku 1915 ukončil studium na Filosofické fakultě UK v Praze, poté studoval.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.02 Název pro školu:
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady08 Číslo.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Karel Čapek a Josef Čapek
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
Karel Čapek – 1. část tvorby Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-U
KAREL ČAPEK 1890 – 1938.
Karel a Josef ČAPKOVI bratři a spisovatelé.
VY_32_INOVACE_ČJ _Karel Čapek, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_318_Sci-fi AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8.,
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Karel Čapek.
Karel Čapek 9. ledna 1890 Malé Svatoňovice – 25. prosince 1938 Praha
Karel a Josef Čapkovi.
Karel Čapek.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Spisovatelé dětské literatury
Josef a Karel. Památku bratří Čapků připomíná pamětní deska na Josefově části dvojvily, kterou si slavní sourozenci postavili ve 20. letech v Úzké ulici.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Karel Čapek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ladislava Drnková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Nezapomenutelná kniha Dášeňka čili život štěněte. KAREL ČAPEK KAREL ČAPEKKAREL.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Josef Čapek a Karel Čapek Ilustrace Anotace: Seznámení s ilustracemi a dílem bratří.
KAREL ČAPEK KAROLÍNA RŮŽIČKOVÁ C3B. OBSAH Život Tvorba Dílo Ukázka Povídky z druhé kapsy Otázky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text zpracovává život a vybrané dílo, které je tematický.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa V jakých novinách vycházely Čapkovy povídky? RUB A … PENÍZ MN. Č OD ČLOVĚK.
„Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí.“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Karel Čapek - cestopisy
Divadlo mezi válkami.
Karel Čapek NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_44_Karel Čapek
Karel Čapek.
EU do škol Základní škola a mateřská škola Staré Město Interaktivní škola pro žáka 21.století Předmět: český jazyk Ročník: 9. Tématický celek:
VY_32_INOVACE_63_Karel Čapek
Karel Čapek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ladislava Drnková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
VY_12_INOVACE_Jir_I_13 Karel Čapek Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Karel Čapek – byl jedním z nejvlivnějších českých spisovatelů 20. století.

Život a práce ► Čapek se narodil v Malých Svatoňovicích, Čechy, Rakousko-Uhersko (nyní Česká republika). ► On psal s inteligencí a humorem na široké paletě předmětů. Jeho práce jsou známé pro jejich zajímavé a přesné popisy reality, a Čapek je známý jeho vynikající práci s českém jazyce. On je možná nejlépe známý jako autor sci-fi, kdo psal před sci-fi se stala široce uznávána jako samostatný žánr. On může být považován za jeden ze zakladatelů klasické sci-fi, typu, která se zaměřuje na možné budoucí společenské a lidské evoluce na Zemi, spíše než technicky pokročilé příběhy cestování vesmírem. ► Při řešení těchto témat, Čapek byl také vyjádřil strach z hrozící sociální katastrofy, diktatury, násilí a neomezené moci. ► Jeho jiné knihy a hry zahrnují detektivky, romány, pohádky a divadelní hry, a dokonce i knihu o zahrádkaření. Příklady zahrnují "příběhy z druhé kapsy", a první kniha všech trilogie románů Hordubal, Povětroň a Obyčejný život. ► Později, v roce 1930, Čapek práce se zaměřila na hrozbu surový Nacista a fašista diktatury. Jeho nejproduktivnější roky se shodoval s existencí první Československé republiky ( ). On psal Rozhovory s TG Masaryk - Masaryk byl český vlastenec, první prezident Československa, a pravidelný host u Čapek strany zahrady je pátek pro přední české intelektuály. Čapek byl také členem Hrad Masarykovy politické sítě. Tento mimořádný vztah mezi autorem a politickým vůdcem může být jedinečný, a byl inspirací pro Václava Havla. On také se stal členem Mezinárodního PEN klubu. ► Brzy poté, co vyšlo najevo, že západní spojenci nedokázali pomoci bránit Československo proti Hitler, Čapek odmítl opustit jeho zemi - ". Karel Čapek zemřel na oboustranný zápal plic 25. prosince 1938, krátce poté, co byla část Čech připojen nacistickým Německem po takzvaný Mnichovské dohody. On byl pohřben na vyšehradském hřbitově v Praze. Jeho bratr Josef Čapek, malíř a spisovatel, zemřel v Bergen-Belsen koncentrační tábor.

Etymologie robot ► Slovo robot přijde ze slova robota mínit doslovně nevolníka práce, a, obrazně, "dřinu"nebo "tvrdé práce" v české, slovenské a polské. Původ slova je Starý kostel slovanský Rabota "nevolnictví" ("práce" v současné ruštině), který podle pořadí přijde z Indo-evropský kořen * orbh-. Robot je příbuzný s německým slovem Arbeiter (pracovník). ► Karel Čapek představen a dělal populární často používaný mezinárodní slovo robot, který nejprve objevil se v jeho hře RUR (Rossum univerzální roboty), v roce Zatímco to je často si myslel, že on byl původcem tohoto slova, on napsal krátký dopis v odkazu na článek v Oxford anglický slovník etymologie, ve kterém on jmenoval jeho bratr, malíř a spisovatel Josef Čapek, jako jeho skutečný vynálezce. V článku v časopise České noviny Lidové v roce 1933, on také vysvětloval, že on původně chtěl volat zvířata laboři (z latiny práce, práce). Nicméně, on neměl rád slovo, vidět to jak příliš umělý, a hledal radu u svého bratra Josefa, který navrhl, "Kosmická loď" (roboty v angličtině).

Nástin Čapka práce * R.U.R. (Rossum univerzální roboty) * R.U.R. (Rossum univerzální roboty) * Věc Makropulos - diskuze o lidské nesmrtelnosti * Věc Makropulos - diskuze o lidské nesmrtelnosti * Krakatit - spiknutí zahrnuje předpověď jaderné zbraně-jako- výbušný. * Válka s mloky- satira. * Krakatit - spiknutí zahrnuje předpověď jaderné zbraně-jako- výbušný. * Válka s mloky- satira. * 1937 – Bílá nemoc * 1937 – Bílá nemoc * 1938 – Matka * 1938 – Matka * Příběhy z Povídky z druhé kapsy a z jedne kapsy - společný název pro cyklus krátkých detektivních příběhů * Příběhy z Povídky z druhé kapsy a z jedne kapsy - společný název pro cyklus krátkých detektivních příběhů * Jak je to - satirický románů o životě divadla, noviny a filmové studio. * Zahradníkův rok - průvodce zahrádkaření, roztomile psaný, s ilustracemi jeho bratrem Josef Čapek. * Ze života hmyzu také známý jako hmyzu nebo život hmyzu, se Josef Čapek, satira, v níž stojí v hmyz pro různé lidské vlastnosti: přelétavý, marný motýl, * Jak je to - satirický románů o životě divadla, noviny a filmové studio. * Zahradníkův rok - průvodce zahrádkaření, roztomile psaný, s ilustracemi jeho bratrem Josef Čapek. * Ze života hmyzu také známý jako hmyzu nebo život hmyzu, se Josef Čapek, satira, v níž stojí v hmyz pro různé lidské vlastnosti: přelétavý, marný motýl, * Kniha apokryfů, povídky o literárních a historických postav, jako je Hamlet, Pontius Pilate, Don Juan, Alexander … * Kniha apokryfů, povídky o literárních a historických postav, jako je Hamlet, Pontius Pilate, Don Juan, Alexander … * Devatero Pohádek a jeste jedna od Josefa Čapka jako přívažek * Devatero Pohádek a jeste jedna od Josefa Čapka jako přívažek * Dášenka čili Život štěněte * Dášenka čili Život štěněte

Cestopisy ► Italské listy ► Anglické listy ► Výlet do Španěl ► Obrázky z Holandska ► Cesta na Sever

Obrázky