Znaky demokracie. Pod zkratkou Do - Dočasnost Do - Dočasnost Ko – Kontrola Ko – Kontrola Ro - Rovnost Ro - Rovnost Vo - Volby Vo - Volby Vě - Většina.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská výchova Tematická oblast: Člověk.
Advertisements

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
1 OBČANSKÁ DOHODA - NOVÁ FORMA KOORDINAČNÍ CENTRUM.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Česká republika-demokratický stát
Politika, politické strany, politický pluralismus
Pilíře politického systému 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita.
Volby VY_32_INOVACE_29-12 volební systémy.
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
VY_ 32_INOVACE_PC.17 Vzdělávací oblast-obor-tém. okruh Informační a komunikační technologie Informatika - teorie Název materiáluTest PC teorie AnotaceOrientace.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:Výuková prezentace Předmět:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
ZÁSADY DEMOKRACIE Mgr. Michal Oblouk.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Česká republika – demokratický stát
Česká republika Demokratický stát.
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
STÁTY A JEJICH SESKUPENÍ
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Václav Havel životopis, dramata,
Prezident ČR. Neodpovědnost a imunita Pro postavení prezidenta republiky jako hlavy státu v parlamentní republice je charakteristická neodpovědnost a.
VY_32_INOVACE_SVF32360DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_SVF32560DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Renáta Kupsová Název materiálu: Volby v ČR Označení materiálu: VY_32_INOVACE_OBV.P2.205.
Veřejná správa Mgr. Terezie Pemová
Volby Tomáš Divacký 4KA 2011/2012.
VY_32_INOVACE_SVF33360DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Demokracie a její hodnoty
MOC ZÁKONODÁRNÁ Právní řád – není neměnný, lze jej měnit
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Principy demokracie Petr Machala.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Odpovědnost Accountability Problémy demokratického vládnutí.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.19 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Komprimace Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:
Většinový systém (senát) Poměrný systém (PS)
Název školy: Základní škola Městec Králové
Dopravní značky.
Petr Machala. nejdůležitější prostředek uplatňování suverenity státu legální a legitimní způsob jak se podílet na moci Napište co nejvíce důvodů proč.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Demokracie, demokratický právní stát, diktatura
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_055 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Zdroj obrázků: VOLBY A VOLEBNÍ SYSTÉMY volby jsou hlavním mechanismem demokracie, kdy občané volí své zástupce, kteří reprezentují.
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
Volební právo VY_32_INOVACE_03-54 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo Téma:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Politologie a mezinárodní vztahy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Komunismus a fašismus.
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.09_Principy demokracie.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Občanská společnost Tato prezentace je doplněním výkladu učitele k tématu Občanská společnost. Prezentace obsahuje několik aktivit vhodných k procvičení,
volby Volební systémy v demokratických zemích
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Výchova k občanství Volby jako základ demokracie
Výchova k občanství Principy demokracie
Demokracie.
Život v demokracii DEMOKRACIE FORMY STÁTU kdo moc vykonává:
POLITICKÝ PLURALISMUS
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Znaky demokracie

Pod zkratkou Do - Dočasnost Do - Dočasnost Ko – Kontrola Ko – Kontrola Ro - Rovnost Ro - Rovnost Vo - Volby Vo - Volby Vě - Většina Vě - Většina

Dočasnost moc je zvolených zástupcům svěřena jen dočasně, je zabezpečována periodicky se opakujícími volbami, mandát poslanců je omezen volebním obdobím moc je zvolených zástupcům svěřena jen dočasně, je zabezpečována periodicky se opakujícími volbami, mandát poslanců je omezen volebním obdobím

Kontrola užití moci je pod kontrolou lidu, nezastupitelnou roli zde hrají prostředky masové komunikace ( TV, rádio, internet, tisk…atd.) užití moci je pod kontrolou lidu, nezastupitelnou roli zde hrají prostředky masové komunikace ( TV, rádio, internet, tisk…atd.)

Rovnost všichni občané jsou si rovni, neuznávají se žádné rodové ani jiné výsady, každý občan může být vybrán do veřejné funkce, každý občan má volební právo a ve volbách má rovnoprávný hlas všichni občané jsou si rovni, neuznávají se žádné rodové ani jiné výsady, každý občan může být vybrán do veřejné funkce, každý občan má volební právo a ve volbách má rovnoprávný hlas

Volby občan má možnost skutečné volby, výběru, což umožňuje zásada plurality. občan má možnost skutečné volby, výběru, což umožňuje zásada plurality. občan volí své zástupce z různých politických stran, zkušenosti s totalitními politickými systémy ukázaly nezbytnost existence nejméně 2 stran. občan volí své zástupce z různých politických stran, zkušenosti s totalitními politickými systémy ukázaly nezbytnost existence nejméně 2 stran.

Většina platí to, pro co se rozhodne většina, a menšina musí rozhodnutí většiny respektovat platí to, pro co se rozhodne většina, a menšina musí rozhodnutí většiny respektovat

Demokracie !!! Demokracie garantuje každému občanovi bez rozdílu dodržování lidských, občanských a politických práv !!! !!! Demokracie garantuje každému občanovi bez rozdílu dodržování lidských, občanských a politických práv !!!

Výhody demokracie – každý občan bez rozdílu má právo volit a také může být uveden do veřejné funkce, všichni jsou si rovni, v rámci práv můžeme prosazovat své názory, svobodný tisk…..atd. Výhody demokracie – každý občan bez rozdílu má právo volit a také může být uveden do veřejné funkce, všichni jsou si rovni, v rámci práv můžeme prosazovat své názory, svobodný tisk…..atd. Nedostatky - v rámci demokracie se lidé mohou zvolit nedemokratický režim ( např. Adolf Hitler byl zvolen demokraticky, jeho strana NSDAP – vyhrála svobodné volby ) Nedostatky - v rámci demokracie se lidé mohou zvolit nedemokratický režim ( např. Adolf Hitler byl zvolen demokraticky, jeho strana NSDAP – vyhrála svobodné volby )

Zpracoval: J.Vídeňský _mercedes_cls/spoilery_mercedes_cls_001.jpg 5_mercedes_cls/spoilery_mercedes_cls_001.jpg 5_mercedes_cls/spoilery_mercedes_cls_001.jpg 5_mercedes_cls/spoilery_mercedes_cls_001.jpg AA484/$File/Volby_cr_ucast2.jpg AA484/$File/Volby_cr_ucast2.jpg AA484/$File/Volby_cr_ucast2.jpg AA484/$File/Volby_cr_ucast2.jpg