KVIC, Trojanovice, února 2011

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p.o. REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: Novými technologiemi k novým.
Číslo v digitálním archivu školy
Svět po 1. sv. válce.
Válka ve Vietnamu.
Svět Západu a vznik NATO
Studená válka Války v Indočíně
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VMzáří 2011 Ročník použití VM9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VMPowerpoint prezentace,
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Problémy poválečného světa
Revize a zánik Versailleského systému
2.SVĚTOVÁ VÁLKA Vypracovali: Průžek.
Druhá světová válka Evropa ve stínu německo-sovětského paktu
zápis zápas o republiku 1935 – „Sudetoněmecká strana“ – 15,2% 1935 – E. Beneš nahrazuje v úřadu TGM 1937 – TGM – umírá – s ním obrazně i 1. rep. podzim.
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Osvícenství.
Vietnamská válka.
Říjen 1814 – červen  Nejvýznamnější mocnosti, které se sešly ve Vídni, měly jednat o uspořádání Evropy po svržení Napoleona (a jeho intervenci.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_2D.9.15 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Sovětizace.
Co se ti vybaví?. 16. století Hnutí, které usilovalo o reformu (nápravu) církve.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Nástup komunistického.
USA a studená válka Mccartismus Rasová diskriminace
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI POLITICKÝ SYSTÉM, HRANICE, MENŠINY.
Mnichovský diktát a jeho důsledky
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
První světová válka III
SJEDNOCOVÁNÍ ZÁPADU a SJEDNOCOVÁNÍ VÝCHODU
Studená válka – 2. fáze uč
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Hrozby fašismu.
Nový svět Petr Machala. Jaké byly výsledky II. světové války?
Společnost národů, její vznik a úloha
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Dnes žijeme v samostatném státě a jako úřední jazyk používáme češtinu. Problémy.
Indočínská válka  1945 – 1954 Indočínská válka = boj vietnamských komunistů x francouzské koloniální správě  1954 podepsány Ženevské dohody: 1) konec.
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
N ÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o. AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TÉMA: Na přelomu 19. a 20.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_06 TÉMA: VYNÁLEZY.
ROZBITÍ ČESKOSLOVENSKA
ETICKÉ HRANICE ZOBRAZOVÁNÍ UTRPENÍ A SMRTI. Kliknutím lze upravit styly předlohy textu. Druhá úroveň Třetí úroveň Čtvrtá úroveň Pátá úroveň Slavná fotografie.
Příprava Mnichova, mnichovská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 3. Československé legie Název sady: Osobnosti a události českých a.
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
3. Fáze (60. léta). -Nejen z ekonomických důvodů, ale hlavně kvůli politickému útlaku utíkaly tisíce lidí z východního Německa do západního -Východní.
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
PRVNÍ FÁZE STUDENÉ VÁLKY
Svět po první světové válce
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
FORMOVÁNÍ SPOJENECKÉ KOALICE
A Z KVÍZ Svět na prahu novověku. A Z KVÍZ Svět na prahu novověku.
STUDENÁ VÁLKA 1.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
VY_32_INOVACE_D8.15 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Druhá světová válka KVÍZ. Druhá světová válka KVÍZ.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Renesance a humanismus
Mnichovský diktát.
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Studená válka úvod.
Transkript prezentace:

KVIC, Trojanovice, 18.-19. února 2011 „Výuka dějepisu pomocí historických pramenů“ (jak se učí dějepis ve Francii) KVIC, Trojanovice, 18.-19. února 2011

ROZBOR KARIKATURY Název časopisu v cyrilici k určení zdroje Hadi se na objevují všude na karikatuře, připomínají biblický prvotní hřích (což je překvapivé vzhledem k negativnímu postoji k náboženství). Vojenská čepice vyjadřuje myšlenku bojechtivosti Hákový kříž: Tito a jeho stoupenci jsou obviňováni z „fašismu“ Dolar symbolizuje spojenectví s USA a Titovu domnělou korupci. Klobouk v amerických barvách, z něj se vinou „Titovy zmije“ Tito jako sluha amerického imperialisu, karikatura z sovětského časopisu Krokodil, 1949

Rady k otázkám 1 – Prezentujte dokument: zdroj, autor, mezinárodní a evropský kontext. 2 – Kdo a proč je zobrazen na této karikatuře? 3 – Sepište seznam symbolů a vysvětlete jejich význam. 4 – Čím tato karikatura vyjadřuje mezinárodní situaci během studené války? Připomeňte situaci v Jugoslávii roku 1948 (Tito se odmítá podřídit SSSR, Jugoslávie je kvůli tomu vyloučena z Kominformy) Připomeňte bipolární rozdělení světa a obviňování nepřátel, které je součástí propagandy Jugoslávie patří mezi „disidenty“, podle SSSR je „nástrojem sovětského imperialismu“

Karikatura Stalina: „Kavkazský tanec“ Plakát francouzského hnutí „Mír a svoboda“ z počátku 50. let Francouzské protikomunistické hnutí, které vzniklo roku 1950 za účelem reagovat na propagandu, kterou šířila francouzská komunistická strana (KS), hnutí bylo financováno USA Postavy okolo Stalina: představitelé francouzské KS (Marcel Cachin, Jacques Duclos, André Marty, Maurice Thorez) Popis a rozbor karikatury 1 – Popište výjev na karikatuře (kdo je hlavní postava, co dělá) 2 – Jakou situaci tento výjev zachycuje? (všimněte si, které „terče“ již byly zasaženy, vysvětlete rozdělení německého terče – „Allemagne“) 3 – Kdo se může cítit v ohrožení? (Francie, vysvětlete, že francouzská KS má velkou podporu obyvatel) 4 – Co je terčem kritiky tohoto plakátu? 5 – Dokažte, že je o nástroj politické propagandy.

ROZBOR FOTOGRAFIE Prezentace fotografie z vietnamské války: Fotograf Nick Ut, agentura Associated Press, 17. srpna 1972 na silnici Trang Bang, 40 km severozápadně od Saigonu Fotograf je součástí americké armády Kontext: intervence USA během vietnamské války (1964-1973), snaha zabránit rozšíření komunismu Fotografie určena americké veřejnosti, která čím dál více kritizuje americkou účast ve Vietnamu

Otázky k fotografii z vietnamské války 1 – Co hoří za vojákem? Proč? Chemické zbraně používané USA ve Vietnamu: napalm k bombardování vesnic 2 – Kdo jsou děti, které vidíme vpředu? Jak se chovají? Jak vypadají? Utíkají z vesnice a křičí, byly popáleny napalmem, 9-letá holčička ze sebe strhla hořící šaty (bylo potřeba 17 operací) 3 – Jak reagují muži na fotografii ? Vojáci přihlížejí (napravo), nečinně stojí, fotograf vyměňuje film 4 – Vysvětlete, co se odehrává na fotografii za použití znalostí o vietnamské válce. 5 – Jaká asi byla reakce veřejného mínění v USA po zveřejnění této fotografie ? Šok, použita jako nátlak na politiky, aby ukončili americkou intervenci Fotografie se stala symbolem nespravedlivé a “špinavé” války, ve které trpí civilní obyvatelstvo a děti Oblétla celý svět, často publikována s různým oříznutím  na některých jsou vidět jen děti, na této je vidět vpravo fotograf  můžeme vysvětlit žákům roli tisku v kritizování války

Fotografie „Mnichovská dohoda“ POPIS FOTOGRAFIE Dva tábory: pacifisté (Daladier, Chamberlain) a ti, co chtějí válku (Mussolini, Hitler) Oblečení: uniforma, odznak s hákovým křížem a na paži (Hitler) x pacifisté jsou v civilu Postoj: vítězný postoj a úsměv, zvednutá hlava x skloněná hlava (Daladier) při stisku ruky, atmosféra bezmoci a ponížení, souhlas s tím, aby Hitler pokračoval ve své expanzivní politice Fotograf klade důraz na stisk ruky: je to chvíle, kdy se píšou dějiny Evropy   INTERPRETACE FOTOGRAFIE Fotografie, kterou viděl celý svět, vyvolala různé reakce: smíšené pocity obyvatel (pocit porážky x zbabělá úleva, která trvala jen krátce) Co následovalo: přepadení Československa, podepsání smlouvy s Ruskem, napadení Polska Pomůže pochopit atmosféru, těžkost rozhodnutí podepsat nebo nepodepsat Mnichovskou dohodu

Téma: Kniha a renezance v Evropě DIZERTACE Téma: Kniha a renezance v Evropě 1. fáze: rozbor tématu Kniha = synonymum pro Bibli, ve středověku jsou knihy drahé a vzácné, vynález knihtisku tak znamená přelom v šíření znalostí Renesance: klade velký důraz na vzdělanost Vysvětlit časové limity (data) a územní limity (Evropa) 2. fáze: aktivizace znalostí („brainstorming“) Jaké knihy se tiskly? V jakých jazycích? Kde se tiskly knihy? Kdo je četl? Uměli všichni číst? K čemu sloužily knihy? Jaké informace šířily? Proč církev některé knihy pálila? … PROBLEMATIKA: Jakým způsobem odpovídalo šíření knih potřebám renesančního člověka?

3. fáze: vytvoření osnovy  I. část – Šíření knih A – Počátky knihtisku Ve středověku: knihy opisovali ručně mnichové Gutenbert 1450: vynález knihtisku znamená přelom Šíření knih a jejich úspěch: tiskaři (Aldo Manuzio, Christophe Plantin, Etienne Dolet) B – Knihy jsou dostupnější Knihy jsou levnější (dříve pergamen) Knihy jsou překládány do místních jazyků, ústup latinských knih (např. Luther překládá Bibli do němčiny) Standardizace knihy (Manuzio je vynálezce kurzívy  knihy jsou menší, tedy levnější) C – Růst poptávky Důležitá role vzdělání v renezanci  na rozdíl od „středověkého barbarství“ Roste poptávka: zakládání univerzit a naučných společností, vzdělaní lidé si pořizují knihovny

II. část – Kniha jako prostředek k šíření renezančních myšlenek A – Renezance, návrat k pramenům Rukopisy, které přišly do Evropy z Konstantinopole po jejím pádu roku 1453 Renezanční vzdělanci mohou číst antické filozofy v originále B – Rozvoj knihtisku svědčí o rozvoji vědy Témata knih: medicína, teologie, geografie… Kniha je výsledkem kolektivní práce: spolupráce umělců (Cranach ilustruje Lutherovy spisy) C – Knihy šíří reformační myšlenky Velký úspěch Lutherových spisů Návrat k originálnímu textu Bible, prosazování čtení Bible věřícími (překlady z latiny) III. část – Kniha jako zdroj konfliktů, který je potřeba kontrolovat A – Konflikty s církví Konflikty s církví: pálení knih papežem, Lutherem Index libri prohibiti, Inkvizice B – Konflikty se světskou mocí smutný konec některých tiskařů: Etienne Dolet byl popraven tiskařská profese podléhá kontrole, ta je posílena zavedením povinného výtisku pro národní knihovnu