Státy světa podle způsobu vlády

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pol Pot -vlastním jménem Saloth Sar –
Advertisements

I.4. Státní formy, politické systémy a režimy
I.6. Horizontální a vertikální dělba moci
Pilíře politického systému 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita.
Válka ve Vietnamu.
Člověk a společnost Dějepis Světové války Nové ideologie VY_32_INOVACE_11 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
ZSV Vznik a podstata státu.
FORMOVÁNÍ SOVĚTSKÉHO BLOKU
Česká republika Demokratický stát.
Problémy poválečného světa
Totalitní režimy.
Jak se podařilo Adolfu Hitlerovi dostat k moci?
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STÁTY A JEJICH SESKUPENÍ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
NEBEZPEČNÁ TEOKRACIE Lenka Čechurová, 4.A
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Vývoj v Číně po 2. světové válce
Totalitní ideologie Test. Totalitní ideologie Test.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
K L D R.
Politické systémy světa
Demokracie x totalita 20. ledna 2006 Politická geografie IV.
VY_32_INOVACE_2D.9.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
DIKTÁTOŘI VŮDCI AUTOKRATÉ.
Československo po 2. světové válce
Studená válka – 2. fáze uč
Teorie státu.
Demokracie, demokratický právní stát, diktatura
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:Státy světa podle politického systému a politické.
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE 1. fáze studené války období zadržování komunismu (1946 – 1953)
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Diktatury ve světě.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Právní základy státu.
Politologie a mezinárodní vztahy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol,
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
I.4. Státní formy, politické systémy a režimy
VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost VZDĚLÁVACÍ OBOR: Dějepis
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
SSSR mezi světovými válkami
ČÍNA.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
POLITICKÝ ZEMĚPIS FORMY VLÁDY.
Test osobností z politiky
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
FAŠISMUS V ITÁLII.
Šablona III/2 STUDENÁ VÁLKA V ASII Mgr. Lucie Opltová – 1
TOTALITNÍ REŽIMY Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Státy světa Formy vlády a uspořádání států Proměna politické mapy
Totalitní režimy.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
TOTALITNÍ STÁTY; FAŠISMUS
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
monarchie republika Kdo je hlavou státu? panovník (monarcha) prezident
Politické systémy zemí Střední Asie
Transkript prezentace:

Státy světa podle způsobu vlády demokratické státy autokratické státy

neexistují svobodné volby (neexistuje parlament Autokratické státy (autokracie, diktatura, totalitní režim) vláda jedné osoby diktátor (kult osobnosti) vláda skupiny osob diktatura politické strany vojenská diktatura vláda církve (teokracie) totalita nejvyšší stupeň autokracie (státní ideologie ovlivňuje všechny sféry života) neexistují svobodné volby (neexistuje parlament nebo je omezeno jeho postavení) nejsou respektována základních lidská práva je posílen význam donucovacího aparátu (policie, armády)

Totalitní režimy minulosti komunismus V.I.Lenin J.V.Stalin K.Gottwald fašismus A.Hitler B.Mussolini F.Franco

Diktátoři minulosti Mao Ce tung tvůrce maoismu vůdce ČLR (1949-76), který přivedl zemi k hladomoru a totálnímu hospodářskému krachu Pol Pot vůdce Rudých Khmérů (komunistické strany v Kambodži),za jeho vlády byly zabity více než 2 milionu lidí (1975-79) Saddám Husajn 1979-2003 irácký prezident,30.12.2006 popraven oběšením

Kult osobnosti Přehnané uctívání určité osobnosti, umělé vytváření jejího ideálního obrazu, přeceňování úlohy této osoby. Na veřejnosti bývá intenzivně propagována nejen osoba (obrazy, sochy), ale i její dílo, důležitou úlohu hrají zmanipulovaná média). Vyvrcholení kultu osobnosti přichází v době smrti, mnohdy následuje vlna přejmenovávání objektů a institucí a budování pomníků.

Severní Korea (KLDR,Kimland) www.ceskatelevize.cz Kim Ir Sen Kim Čong Il Kim Čong Un Dědičná diktatura s kultem osobnosti tzv. „věčného prezidenta“ Kim Ir Sena a „drahého vůdce“ Kim Čong Ila. Totalitní stát vedený Korejskou stranou práce. Přes státní ideologii „čučche“ (soběstačnosti) je země závislá na zahraniční humanitární pomoci.

Turkmenistán prezidentská republika Prvním a doživotním prezidentem byl Saparmurat Nijazov (1990-2006)

Čínská lidová republika demokratická diktatura lidu, republika se systémem vedoucí úlohy jediné politické strany, Komunistické strany Číny Si Ťin-pching generální tajemník KS Číny a 7. prezident ČLR

Vietnamská socialistická republika diktatura politické strany, republika se systémem vedoucí úlohy Komunistické strany Vietnamu Povoleno je soukromé podnikání, zakázáno je vyjadřovat se k politice státu.

Kuba socialistická republika s vládou jedné strany, Komunistické strany Kuby Fidel Castro (1959-2008) Raúl Castro převzal v roce 2008 funkci 1. tajemníka Komunistické strany po svém starším bratrovi

Bělorusko prezidentská republika prezident Alexandr Lukašenko (od r. 1994)

Írán (Islámská republika Írán) teokratický stát, nejvyšším představitelem země je duchovní vůdce volený na doživotí (má pravomoc odvolat prezidenta) Ajatolláh Ali Chameneí

Vatikán (Vatikánský městský stát) teokratický stát, centrum římskokatolické církve papež František (od roku 2013)

Genocida Etnické čistky Holocaust Vyhlazovací tábory Exodus systematické vyvražďování určité skupiny lidí na základě jejich příslušnosti k určitému etniku, rase, politickému názoru. Etnické čistky vyvražďování nebo vyhánění příslušníků určité etnické skupiny. Holocaust systematické pronásledování a vyvražďování Židů za druhé světové války provozované nacistickým Německem a jeho spojenci. Vyhlazovací tábory prostředek k uskutečňování genocidy, za 2.s.v. „továrny“ mající za účel s maximální efektivitou zabíjet lidi a likvidovat jejich mrtvoly. Exodus hromadný odchod

Demokratické státy (demokracie)

Demokratické státy (demokracie) vláda lidu prostřednictvím volených zástupců (svobodné volby komunální, krajské, parlamentní) menšina se podřizuje většině ústava zajišťuje respektování základních lidských práv a svobod ústava zajišťuje pluralitní politický systém (systém více politických stran) dělba moci na zákonodárnou (parlament), výkonnou (vláda) a soudní (soudy) V dnešní době je demokracie považována za „nejméně špatný“ způsob vlády. Winston Churchill

Tzv. index demokracie je sestavován americkou společností Economist Intelligence Unit. Hodnotí se míra demokracie států v desetistupňové škále, stupeň 10 představuje nejvyšší míru demokracie (dodržování lidských práv, demokratičnost voleb…) úplné demokracie      8 - 10 demokracie s nedostatky 6 - 7,9      hybridní režimy    4 - 5,9 autoritativní režimy:     0 - 3,9 http://cs.wikipedia.org/wiki/Index_demokracie