Integrovaný management velkoplošných chráněných území v ČR Jaroslav Boháč, Jihočeská univerzita, Zemědělská fakulta, Studentská 13, 370 05 České Budějovice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NATURA 2000 ochrana ptačích oblastí na Moravě
Advertisements

STÁTNÍ OCHRANA PŘÍRODY V ČR
Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Aktualizace Rozvojového konceptu CR na Šumavě Regionální marketing Vimperk
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Setkání s novináři, Vimperk k tématu Vládní návrh zákona o NP Šumava … fám už bylo dost … Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.
Organizace ochrany přírody v ČR
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Rozloha chráněných území na ploše ČR
 Rozsáhlé pohoří na hranicích Česka, Rakouska a německého Bavorska.  Rozkládá se v nadmořské výšce mezi 600 m ( údolí Otavy u Rejštejna ) a 1378 m (
Lokální ekonomika základ rozvoje. Kdo vyřeší náš problém Udělám to sám Dejte mi lidi, já to udělám Ať si to udělají sami.
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Chráněná území v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
ISAD Cíl: • sjednotit archeologická data vytvořená v projektech výzkumu a vývoje na ústředním pracovišti NPÚ • vytvořit aplikaci na internetu pro komplexní.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Přezkum koordinovaného závazného stanoviska vydaného dle § 4 odst
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Aktuální stav problematiky ÚSES a možné hospodářské využití prvků ÚSES - multifunkční ÚSES v zemědělské krajině - zdroj obecné diverzity.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ V ČESKÉ REPUBLICE
Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava Fakulta bezpečnostního inženýrství DOPADY DIREKTIVY SEVESO III NA KOMUNIKACI S OBYVATELSTVEM JAKUB ŘEHÁČEK.
Biosférické rezervace Kvarta 2009/2010 Gymnázium Uničov.
Ochrana přírody 5. Ročník LI.
Ochrana přírody a krajiny v ČR
Indikátory pro hodnocení zastavení úbytku biodiverzity v Evropě
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
ANOTACE Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_86.
Vytvoření a pilotní ověření systému školení v obecných a odborných kompetencí dobrovolníků při akcích pro veřejnost, CZ.1.07/3.1.00/ Sportovní akce.
Chráněná území České republiky
NÁSTROJE PRO AUTOMATICKOU IDENTIFIKACI PROSTOROVÝCH KONFLIKTŮ V ÚZEMNÍM PLÁNOVÁNÍ Autor: Josef KOLÁČEK vedoucí práce: RNDr. Jaroslav BURIAN konzultant:
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Marketingové prostředí
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Národní parky v České republice
PROJEKT MISTER (Military and Industrial SiTes Reuse) Využití vojenských a průmyslových areálů VELKÁ HLEĎSEBE.
Implementácia Inspire v ČR Jiří Hradec. INSPIRE v ČR  Gestor transpozice: MŽP, pověřena CENIA  Spolupracuje:Ministerstvo informatiky (vnitra)  Vize.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Marketingové prostředí obce
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Ochrana přírody v České republice ochrana vod ochrana ovzduší ochrana rostlin.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Strategický plán města Vodňany Setkání představitelů partnerských měst na téma plánování rozvoje Vodňany
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti VZDĚLÁVACÍ.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav podnikové strategie
Subjekty a objekty veřejných politik
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Ochrana přírody a krajiny
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_52_INOVACE_18_Ochrana rozmanitosti přírody - učební text
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Integrovaný management velkoplošných chráněných území v ČR Jaroslav Boháč, Jihočeská univerzita, Zemědělská fakulta, Studentská 13, České Budějovice

K čemu jsou velkoplošná chráněná území? Velkoplošná chráněná území jsou obecně chápána jako jeden ze základních mechanismů ochrany biodiverzity (včetně výzkumu). V současné době plní tato území, kromě základní funkce ochrany biodiverzity mají i funkce rekreační. Jsme proto často svědky neúměrného tlaku na stále tvrdší rekreační využití těchto území (budování sportovních a rekreačních zařízení, komunikací, vstup do nejpřísněji chráněných částí, atd.). Veřejnost se často domnívá, že ochrana přírody záměrně brání rekreačnímu využití, ale málo si uvědomuje, že jedinečná území s málo dotčenou přírodou jsou součástí našeho národního bohatství, jehož ochrana je znakem kultury našeho státu.

K čemu jsou velkoplošná chráněná území? „Právní rámec území“ Při návrhu využití území, který by měl zohlednit zájmy místních obyvatel, obcí, návštěvníků a rekreantů i místních podnikatelů, je nutno vždy vycházet ze stávajícího právního rámce: zákon č. 114/1992 Sb. O ochraně přírody a krajiny. normy EU („Směrnice o ochraně volně žijících rostlin a živočichů a jejich stanovišť“ a „Směrnice o ochraně ptáků“).

Kde se nacházejí?

Jak ochránit chráněná území? Plánování a management chráněných území je svou podstatou jevem komplexním. Jednotlivé jeho aspekty (přírodovědné, sociálně kulturní a ekonomické) bývají však řešeny odděleně, v rámci pravomocí jednotlivých sektorů. Sektorový přístup, je však dnes překonaný a je snaha ho nahradit přístupem integrovaným, založeným na interdisciplinárním přístupu napříč sektory.

Kategorie ochrany NP, CHKO a BR Šumava

Biodiverzita modelových skupin ve sledovaných BR (www. infodatasys.cz) BR ŠumavaBR TřeboňskoBR Křivoklátsko Velikost ha (lesy, mokřady) (mokřady) ha (lesy) Cévnaté rostliny Savci Obojživelníci1012 Brouci (Staphylinidae) 2000 (332)2300 (539)1500 (155)

Makroekologie význačných druhů NP Šumava (Boháč, Matějíček, Silva Gabreta, 2000)

Další charismatické druhy NP Šumava

Omezuje ochrana přírody místní obce a jejich rozvoj? Jsou místní lidé ochranou přírody ekonomicky diskriminováni ve srovnání s nechráněnými územími? Projekt „Participativní management chráněných území – klíč k minimalizaci konfliktů mezi ochranou biodiverzity a socioekonomickým rozvojem místních komunit“( Projekt IPAM – Toolbox Integrative Protected Area Management (Community Initiative INTERREG III B (2000 – 2006) CADSES (www. Community Initiative INTERREG III B (2000 – 2006) Biodiversität kontrovers, Linz, 2010

Omezuje ochrana přírody místní obce a jejich rozvoj? Jsou místní lidé ochranou přírody ekonomicky diskriminováni ve srovnání s nechráněnými územími?

Omezuje ochrana přírody místní obce a jejich rozvoj? Jsou místní lidé ochranou přírody ekonomicky diskriminováni ve srovnání s nechráněnými územími – srovnávané charakteristiky Co se děje v CHKO – ne/zájem Dojížďka Vybavenost Vliv CHKO na atraktivitu území Znalost loga CHKO Co je BR Znalost plánu péče Atd.

Omezuje ochrana přírody místní obce a jejich rozvoj? Jsou místní lidé ochranou přírody ekonomicky diskriminováni ve srovnání s nechráněnými územími – statistické výsledky ( Nejsou zásadní rozdíly mezi obyvateli chráněných území a obyvateli vně území. CHKO Třeboňsko – je zde nejvyšší zastoupení relativně spokojených obyvatel s pozitivním vztahem k ochraně přírody. CHKO Křivoklátsko – obyvatelé s vyhraněnými postoji se zde vyskytují méně. Je zde zřejmě silnější podíl obyvatel s vyšší vazbou na území. CHKO Šumava – zde dochází k určité polarizaci názorů k ochraně přírody (zvýšené zastoupení jak příznivců tak i odpůrců ochrany přírody), ale i zvýšený počet obyvatel, kteří jsou relativně nespokojeni a současně mají kladný vztah k ochraně přírody.

Jak se k rekreačnímu využití chráněných území přistupuje v zahraničí (např. Rakousko, SRN, Itálie, Estonsko)? expertní systémy pro management chráněných území (IPAM Joe)

Turistický tlak na chráněná území v zahraničí (Biodiversität kontrovers, Linz, 2010) Stále častější konflikt mezi ochranou přírody a turismem v chráněných územích. Např. v pobřežních zónách Galapág (World Herritage Site) je překračována carrying capacity 15x a vyvolává sociální problémy! Konsumismus jako hlavní zdroj problémů. Krajina je jen kulisou pro sport. Preference extrémních sportů s velkým tlakem na přírodní prostředí. Nové strategie turistů – „pohled ze stopy vlka“, „bobří safari“, „cesta mokřady“ (EU – Estonsko, NP Soomaa), Rakousko („tradiční pohled na život v chráněných územích“). Indikace změn v chráněných územích – „naši ptáci si kupují letenky pryč“ (hrozivý úbytek ptáků ve střední Evropě).

Závěr Základem pro management chráněných území jsou plány péče. Na ty v oblasti péče o les navazují lesní hospodářské a souběžně plány rozvoje příslušných obcí. Při navrhování integrovaného managementu ve velkoplošných chráněných územích hrají klíčovou roli správy NP a CHKO, které řídí a koordinují výzkum a rozvoj na svém území. Výzkum zásadním způsobem přispívá k poznání přírodních podmínek a biodiverzity i k poznání jejího ovlivnění člověkem. Od vědeckých poznatků by se mělo odvíjet také plánování dalšího využití území, včetně rekreačního.

Závěr Výzkum se proto musí týkat nejen přírodních charakteristik území, ale také charakteristik socioekonomických včetně dopadu rekreace. Rekreační využití chráněných území musí být řešeno jako součást plánu péče o chráněná území a s ohledem na to, že základním úlohou těchto území je ochrana biodiverzity. Plánování na základě vědeckých a odborných poznatků by mělo být upřednostněno před politickými, ekonomickými a často také krátkozrakými populistickými rozhodnutími.

Zdroje Projekt „Participativní management chráněných území – klíč k minimalizaci konfliktů mezi ochranou biodiverzity a socioekonomickým rozvojem místních komunit“, ( Projekt IPAM – Toolbox Integrative Protected Area Management (Community Initiative INTERREG III B (2000 – 2006) CADSES (www. Community Initiative INTERREG III B (2000 – 2006) urschutz_termine/tagung_biodivers_kontrovers/

Děkuji za pozornost