TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přenos infekcí Sexuální přenos
Advertisements

Sexuálně přenosné choroby
Globální problémy lidstva
Antikoncepce, pohlavní choroby
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ II.
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ IV.-
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ III.
Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
Označení DUM Fi- DUM Autor
AIDS.
Poznámky pro výuku Předmět: Výchova ke zdraví
POHLAVNÍ CHOROBY - úvod - Syfilis
VIRY.
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Jiné názvy: gonorea, tripl, kapela, gonorrhoea
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
HIV-Aids.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
TÉMATICKÁ OBLAST:Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Petr Němec a Jan Novotný
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
Nemoc AIDS v Africe.
Nemoci přenosné pohlavním stykem
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
AIDS Eva Ivánková.
Aids.
-morbili, measles Ivona Jurčová
Aids HIV.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tematická oblast: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Klazar, Tupá, Masopust, Zatloukalová, Moravcová
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Syndrom získaného imunodeficitu
Pohlavně přenosné choroby. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky kapavky klíčová slova : hnisavý výtok, močová trubice autor:
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
MENSTRUACE OVULACE =uvolnění zralého vajíčka žluté tělísko udržuje zbytnělou děložní sliznici.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_19 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování IV. Anotace.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kapavka Onemocnění přenášené pohlavním stykem Bakteriální onemocnění Charakteristické hnisavé záněty pohlavních a vylučovacích cest (někdy i hrtanu a.
Téma: Aids Vypracoval: Bohumil Baroch Obor: Technické Lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_17 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování II. Anotace.
 1. Jak se do češtiny přeloží zkratky HIV, AIDS?  HIV – virus lidské imunitní nedostatečnosti  AIDS – syndrom získaného imunodeficitu  2. Kdy a kde.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_18 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování III. Anotace.
Lymská borelióza.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Sexuálně přenosné nemoci
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-06
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_1.19 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Pohlavní choroby, antikoncepce TYP: DUM výkladový Předmět: Teorie TV Ročník: 2. r. (6leté), 1. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0296 Zpracovatel: Mgr. Šárka Dohnalová Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: březen 2013

Metodický list Materiál je určen pro 1.ročníky čtyřletého studia a 1.a 2.ročníky šestiletého studia. Učitel pomoci prezentace - rozmnožovací soustava - zopakuje stavbu a funkci. Učitel zopakuje základní pojmy – gamety, gonády, ontogenetický vývoj jedince. Využije obrazový materiál ,,Která antikoncepce je pro mě nejvhodnější?“.

U pohlavních chorob kapavka, syfilis, kandidóza, AIDS charakterizujeme: Původce nemoci. Příznaky nemoci . Léčba nemoci.

KAPAVKA Původcem kapavky je bakterie(neisseria gonorrhoeae). Žije v teplých, vlhkých místech lidského těla. Jako jsou vagína, děložní hrdlo, močová trubice, řitní otvor nebo jícen.

KAPAVKA - příznaky U žen: · Neobvyklý vaginální výtok - může být řídký, nažloutlý nebo nazelenalý. · Bolest při močení. · Infekce v konečníku nebo očích. . Krční infekce – ani nemusíte vědět, že jí máte. · Krvácení mimo menstruačního cyklu nebo silnější menstruace než je obvyklá.

KAPAVKA - příznaky U mužů: . Bílý, nazelenalý nebo žlutý výtok z penisu. · Bolest při močení. · Infekce v konečníku nebo očích. · Krční infekce – ani nemusíte vědět, že jí máte. · Bolest nebo zvýšená citlivost varlat. · Občas i zánět předkožky.

KAPAVKA – léčba. Hlášení a léčba nemoci je povinná. Nemoc se léčí antibiotiky. Během dalších dvou týdnů se provádějí bakteriologické kontroly. Váš partner by se měl léčit současně s Vámi, aby se vyloučilo riziko re-infekce.  Jediná cesta, jak se spolehlivě vyhnout kapavce, je používat kondom.

SYFILIS Syfilis je nemoc, která infikuje krev a tělní tekutiny. Přenáší se sliznicí močové trubice, řitním otvorem nebo ústy. Původcem je bakterie (Treponema pallidium). Pokud není včas léčena, může mít velmi vážné následky –slepota,ochrnutí,smrt.

SYFILIS - příznaky Onemocnění má 3 stadia: · První stadium – jeden nebo více vředů v okolí nebo přímo na vagíně či penisu, někdy okolo úst či řitního otvoru. Vředy se objeví 2-3 týdny po styku s bakterii. Vřed trvá od dvou do šesti týdnů a je vysoce infekční. · Druhé stadium – vyrážka, která se může objevit během 2-6 měsíců od nákazy. Provázena chřipkovými příznaky jakými je horečka, bolesti hlavy a bolesti v krku. Ploché, bradavičnaté výrůstky na pochvě u žen a v okolí řitního otvoru u mužů i žen. Obě první stádia nemusí být vůbec zaznamenána.  Pokud se nemoc neléčí, přichází třetí stadium: · Třetí stadium - velké poškození srdce, mozku a ostatních orgánů – může být smrtelné. Toto konečné stadium je vzácné a objeví se až po mnoha letech neléčené nemoci.

SYFILIS – léčba. Pro vyléčení je potřeba užívat antibiotika. Důležité je léčit oba partnery, aby nedošlo k recidivitě. Chcete-li se této infekci vyhnout, používejte kondom!

KANDIDÓZA Původcem nemoci je kvasinka(candida albicans), která žije na lidské kůži, v ústech, střevech, děloze. Zvýšený výskyt množení způsoben –špatným stravováním, cukrovkou. Vyvolávají onemocnění v oblasti genitálií.

KANDIDÓZA – jak se šíří? Kandidóza se může objevit při nechráněném sexu – jedna z příčin.

KANDIDÓZA – příznaky. U žen: U mužů: Vaginální výtok husté, sýrovité konzistence -kvasnicového zápachu. Svědění, otoky a zarudnutí v okolí dělohy, pochvy a análního otvoru. Zduřená pochva. Bolest při pohlavním styku nebo při močení. U mužů: Svědění, pálení a podráždění pod předkožkou a na špičce penisu. Zarudnutí, červené skvrny pod předkožkou nebo špičce penisu. Potíže při přetahování předkožky a sýrovitý výtok pod předkožkou. Nepříjemný pocit při močení.

KANDIDÓZA – léčba Obvykle použijeme krém, kterým si postižená místa natíráme.  Podráždění a svědění se zbavíme tak, že se budeme umývat čistou vodou bez použití mýdla nebo bublinkových koupelí. Znovu nakažení zabráníme léčeni obou partnerů.  Kandidóza bují v teple a vlhku. Proto by jsme neměli: · Nosit těsné spodní prádlo z jiné látky než bavlny. · Používat parfémovaná mýdla, genitální spreje a deodoranty. · Užívat antibiotika. . V případě nutnosti se poraďte s lékařem. 

AIDS (syndrom získané ztráty imunity). Původcem nemoci je vir HIV. Napadá imunitní systém člověka. Ničí schopnost funkce bílých krvinek- T lymfocyty. Zatím nevratné a nevyléčitelné onemocnění.

HIV – jak se šíří? Přenáší se nechráněným pohlavním stykem-spojeným častým střídání různých partnerů. Přenáší se krví – základní. Přenáší se mateřským mlékem – matka musí být infikovaná virem HIV. Nemocná matka může také přenést virus na dítě v těhotenství. Neexistují žádné důkazy o tom, že by se virus HIV mohl přenést ze záchodového prkénka, sklenice, šálku nebo francouzského polibku.

AIDS - příznaky Zduření mízních uzlin. Značná únava. Horečky, noční pocení. Výrazné hubnutí, průjmy. Vyrážky, ztráta paměti až demence.

AIDS – léčba. . Existují už desítky preparátů, které blokují nemoc po řadu let. . Jsou to léky na bázi tzv.retrovirů, které likvidují enzymy, s jejichž pomocí se viry HIV množí. . Např. lék Viread, který vznikl na základě objevu vědců z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky, má až 90 % úspěšnost. . Léky mohou postup viru zpomalit, infekci odstranit nedokáží. Podrobnější informace o AIDS/HIV najdete na www.aids-hiv.cz

http://www.myglobalfund.org/hiv-aids-in-africa.php http://www.google.cz/imgres?q=aids+v+%C4%8Dr&hl=cs&biw=1024 http://www.healthyoncare.com/aids-and-hiv-description-causes-and-symptoms/.html http://www.google.cz/imgres?q=aids&hl=cs&biw=1024&bih=546 http://www.google.cz/imgres?q=aids+v+%C4%8 http://www.myglobalfund.org/hiv-aids-in-africa.php http://www.google.cz/imgres?q=aids+v+%C4%8