Obiloviny – druhy, význam

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM ROSTLINY ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Advertisements

Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ5_03 Sada DUMČeský jazyk 5 Předmět Český jazyk Název materiáluVyjmenovaná slova po B Anotace Prezentace.
VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Byliny – rozdělení podle místa výskytu I. část
Číslo v digitálním archivu školy
Zemědělské plodiny DUM 14/1
Číslo v digitálním archivu školy
Byliny a dřeviny – rozdělení, stavba
Číslo v digitálním archivu školy
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Číslo v digitálním archivu školy
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Číslo v digitálním archivu školy
Autor: Mgr. Pavla Martincová
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: PŘÍRODOVĚDA.
Přirozené a umělé ekosystémy.
OBILOVINY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Pole.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VY_32_INOVACE_418, 21. sada, Přírodověda
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Potraviny rostlinného původu
Číslo v digitálním archivu školy
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_Zem8_15 Sada DUMZeměpis 8 PředmětZeměpis Název materiáluStáty východní Evropy Anotace V prezentaci žák určuje.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ5_07 Sada DUMČeský jazyk 5 Předmět Český jazyk Název materiáluVyjmenovaná slova po L Anotace Prezentace.
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_P _14 Sada DUMPřírodověda pro speciální školu PředmětPřírodověda 7.ročník Název materiálu Rostliny – kvíz.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_Zem8_10 Sada DUMZeměpis 8 PředmětZeměpis Název materiáluStáty západní Evropy Anotace V prezentaci žák určuje.
Ptáci – hádanky Číslo v digitálním archivu školy VY_32_INOVACE_P _08
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_01 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Balady Anotace V prezentaci.
Hospodářská domácí zvířata – ptáci
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ5_14 Sada DUMČeský jazyk 5 Předmět Český jazyk Název materiáluPodstatná jména Anotace AutorMgr. Andrea.
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Název : Podzim Mgr. Iveta Honzejková.
Hmyz - stavba těla, zástupci
Okopaniny– druhy, význam
Jiné polní plodiny Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Hospodářská domácí zvířata – savci – pracovní list
Hospodářská domácí zvířata – ptáci – pracovní list
Hospodářská domácí zvířata – savci
Zelenina – druhy, význam
Rostliny jedovaté Číslo v digitálním archivu školy VY_32_INOVACE_P _13
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_P _12 Sada DUMPřírodověda pro speciální školu PředmětPřírodověda 7.ročník Název materiálu Pokojové rostliny.
Zelenina – hádanky Číslo v digitálním archivu školy
Lipnicovité jsou to většinou byliny mají svazčité kořeny
CO JE EKOSYSTÉM? Soustava živých organismů = společenstvo a jejich neživého prostředí, které se vzájemně ovlivňují a vyvíjejí v určitém prostoru a čase.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
OBILNINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Obilniny VY_52_INOVACE_36 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zemědělské plodiny Na polích zemědělci pěstují zemědělské plodiny a luštěniny Jsou základem výživy lidí (obilí, brambory, rýže) a hospodářských zvířat.
Název projektu: Moderní škola
Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přirozené a umělé ekosystémy.
CO ROSTE NA POLI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Období: září – prosinec 2011
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
VY_32_INOVACE_PŘBOT.17 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 07 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-PŘÍRODOVĚDA.
Transkript prezentace:

Obiloviny – druhy, význam Číslo v digitálním archivu školy VY_32_INOVACE_P _17 Sada DUM Přírodověda pro speciální školu Předmět Přírodověda 7.ročník Název materiálu Obiloviny – druhy, význam Anotace Během výukové prezentace se seznámí žáci se zástupci obilovin. Porovnáváním poznávají rozdíly mezi nimi, poznávají zástupce a pojmenovávají je. Dle dříve získaných poznatků o zdravé výživě vyvozují a zobecňují význam obilovin pro lidské zdraví. Autor Mgr. Ivana Bílková Jazyk Český jazyk Datum vytvoření 28.1.2012 Očekávaný výstup Znalost zástupců, povědomí o významu obilovin pro zdraví člověka Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělání – střední mentální postižení Klíčová slova Obilovina - hospodářská rostlina, vitamín, krmivo, potravina Druh učebního materiálu Výkladová prezentace Cílová skupina Žák na 2. stupni speciální školy Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1102

OBILOVINY DRUHY VÝZNAM Mgr.Ivana Bílková

VÝZNAM OBILOVIN DŮLEŽITÁ SOUČÁST JÍDELNÍČKU KRMIVO PRO ZVÍŘATA - OBSAHUJE VITAMÍNY - SUROVINA PRO VÝROBU POTRAVIN KRMIVO PRO ZVÍŘATA

OBILOVINY DRUHY K OBILOVINÁM SE ŘADÍ PŠENICE JEČMEN ŽITO OVES KUKUŘICE RÝŽE

PŠENICE Pěstuje se pro zrno a jako zelené krmivo Pěstuje se v Americe, Asii, Evropě, Africe Ze zrn se mele pšeničná mouka jako surovina pro výrobu pečiva, těstovin Zrno je surovinou k výrobě škrobu, piva Zpracovávají se i semenné slupky – otruby (zdravá výživa) Krmivo a stelivo pro zvířata

JEČMEN Pěstuje se pro zrno a jako zelené krmivo Pěstuje se po celém světě, snáší i horší podmínky pro pěstování (chladno méně vláhy) Zrno je surovinou k výrobě sladu Ze zrn se zpracovávají ječné kroupy a krupky, sloužící jako přísada do polévek a dušených jídel Zpracovávají se i semenné slupky – otruby (zdravá výživa) Z ječmene se připravuje náhražka kávy – melta Krmivo a stelivo pro zvířata .

ŽITO Pěstuje se pro zrno a jako zelené krmivo Pěstuje se po celém světě Zrno je surovinou k výrobě mouky, náhražky kávy – melta Zrno se používá k výrobě alkoholu Krmivo a stelivo pro zvířata

OVES Pěstuje se pro zrno a jako zelené krmivo Pěstuje se v Americe, Asii, Evropě, Africe Ze zrn se mele ovesná mouka jako surovina pro výrobu pečiva Ovesné vločky jsou základem zdravé výživy Krmivo a stelivo pro zvířata – zejména koně

KUKUŘICE Pěstuje se v Americe, Asii, Evropě Pro růst potřebuje dostatek vody a kvalitní půdu Velmi výživná potravina Krmivo pro zvířata

RÝŽE Pěstuje se v Asii Pro růst potřebuje hodně vody Mnoho druhů Velmi výživná potravina

ZDROJE http://www.novinky.cz/ekonomika/209878-pecivo-kvuli-vysokym-cenam-obili-podrazi-tvrdi-mlynari.html http://www.agroweb.cz/zpravodajstvi/Sklizen-obili-je-v-zaverecne-fazi__s43x34374.html http://www.klubhanoi.cz/view.php?cisloclanku=2006101601 http://www.guh.cz/edu/bi/biologie_rostliny/html04/foto_052.html http://www.gentleman.cz/archiv/04/0825.htm http://osiva-semena.cz/ryze/490-ryze-seta-oryza-sativa-semena-ryze-12-ks.html http://petraurbankova.webnode.cz/ryze/ http://www.celysvet.cz/fotky-kukurice-seta-foto-obrazky http://wiki.rvp.cz/index.php?title=User:l.syrova%40seznam.cz/Obr%C3%A1zky_-_p%C5%99%C3%ADrodov%C4%9Bda_a_prvouka http://appleboda.wordpress.com/2010/09/14/majs/ http://www.aros.cz/cs/krmiva/kukurice-seta/ http://www.schmidtfarmsofauburn.com/Horse_oats.htm http://glutenfreefoodreviews.com/bobs-red-mill-whole-grain-gluten-free-oats-rolled/ http://www.centrumkrmiv.cz/product/oves-zrno-40-kg-19/ http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%A1enice http://www.vurv.cz/web_old/index.php?key=section&id=45 http://www.support-business.com/detailfull/23728/ http://www.svet-potravin.cz/clanek.aspx?id=2022&idreturn=0 http://www.herzige-farm.cz/?p=p_27&sName=Zito http://www.varimezdrave.cz/jak-naklicit-obili-lusteniny-a-seminka http://www.agromanual.cz/cz/atlas/plodiny/plodina/zito.html http://www.zdravenka.cz/zdravenka/eshop/4-1-Potraviny/15-2-Testoviny http://www.dia-potraviny.cz/melta.html http://www.selgen.cz/katalog/agrotechnika-5/jecmen-ozimy-70/ http://www.ksoft.cz/kone/e_krmeni.htm http://www.nasevyziva.cz/sekce-obiloviny/clanek-jecmen-185.html http://www.aros.cz/cs/krmiva/jecmen-sety/