registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. únor 2013 VY_32_INOVACE_TOS_080202 Výroba sladu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.
Výroba sladu Základní surovina : obilnina ječmen pšenice oves rýže kukuřice
Nejvíce používaná obilnina: JEČMEN obr. 1 obr. 2
Výroba sladu má 6 fází: Čištění a třídění ječmene zbavení prachu, písku, hmyzu obr. 3
Výroba sladu má 6 fází: Sladování ječmene zaktivování enzymů potřebných k přeměně škrobu v rozpustné cukry obr. 4
Výroba sladu má 6 fází: Máčení v nádobách – náduvnících trvá 3 až 4 dny obr. 5
Výroba sladu má 6 fází: Klíčení v klíčících skříních typu Saladin vybavenými větracími a vyklízecími obraceči obr. 6
Výroba sladu má 6 fází: Sušení – hvozdění v bubnových sušičkách s horkým vzduchem trvá 1 až 2 dny obr. 7
Výroba sladu má 6 fází: Mletí – šrotování provádí se ve sladovnách odstranění klíčků a rozemletí obilky odklíčený slad je vážen a dopravován na vyzrání do skladovacích sil některý slad je možno také pražit ve speciálních bubnech, využívá se k dochucení tmavých piv
CITACE ZDROJŮ obr. 1 Ječmen | nasevyziva.cz [online]. 2010 - 2013 [cit. 2013-02-01]. Dostupné z: http://www.nasevyziva.cz/sekce- obiloviny/clanek-jecmen-185.html obr. 2 barley – an overview [online]. 2011 [cit. 2013-02-01]. Dostupné z: http://www.owlcreeksupply.com/barley.php obr. 3 Ječmen zrno nebo semena fotografie | fotobanka Profimedia #0005216327 | AF68G5 [online]. 2010 - 1013 [cit. 2013-02-01]. Dostupné z: http://www.profimedia.cz/fotografie/jecmen-zrno-nebo-semena/0005216327/ obr. 4 Slad | Sladovna Bruntál [online]. 2013 [cit. 2013-02-01]. Dostupné z: http://www.sladovnabruntal.cz/slad/ obr. 5: Sladovny | mopos.com [online]. 2013 [cit. 2013-02-01]. Dostupné z: http://www.mopos.com/vyrobni-program/sladovny.htm obr. 6: obr. 7: Pivovar Ferdinand - skutečné pivo [online]. 2010 [cit. 2013-02-01]. Dostupné z: http://www.pivovarferdinand.cz/vyroba-skutecneho-piva/