Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
TUKY (LIPIDY).
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Didaktické testy pro ověřování znalostí
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Obilniny a pseudoobilniny ve školním stravování
GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.
OBILOVINY.
„EU peníze středním školám“
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_10
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Potraviny rostlinného původu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Polní plodiny Filip Bordovský.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
VY_52_INOVACE_ZBP1_4264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Kulturní rostliny, pojmy
MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK
Luštěniny Ing. Alena Říhová
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Anatomická stavba obilného zrna
CO JE EKOSYSTÉM? Soustava živých organismů = společenstvo a jejich neživého prostředí, které se vzájemně ovlivňují a vyvíjejí v určitém prostoru a čase.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Mgr. Jana Petrová Mgr. Jana Stávková Mgr. Jana Petrová Mgr. Jana Stávková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Deset chval potravin rostlinného původu Zdeněk Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK v Plzni.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
NETRADIČNÍ PLODINY Natálie Jermanová 2014 ©. Pohanka Popis: jednoletá a vytrvalá bylina má bílé a růžové květy v českých zemích se začala pěstovat od.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
3. lékařská fakulta University Karlovy
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Zelenina, … Dodatky, ….
Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název projektu: Moderní škola
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přirozené a umělé ekosystémy.
PESTROST STRAVY.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Mlýnské obilné výrobky
Maso a masné výrobky Dodatky.
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
Transkript prezentace:

Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK Obiloviny, luštěniny Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK

Obiloviny čeleď lipnicovité, řád lipnicokvěté Pšenice Žito Ječmen Oves kříženci: tritikále (žitovec) Kukuřice Proso Čirok Rýže

Pseudoobilniny rostliny z jiných čeledí než lipnicovité stejné hospodářské využití a chemické složení Laskavec Pohanka

Bilance semelku čs. mlýnů Olga Kopáčová. Trendy ve zpracování cereálií s přihlédnutím zejména k celozrnným výrobkům. UZPI, Mze 1997

Obilniny – pokrytí spotřeby energie, ČR Olga Kopáčová. Trendy ve zpracování cereálií s přihlédnutím zejména k celozrnným výrobkům. UZPI, Mze 1997

Obilka – příčný řez Obalové vrstvy (8 %), otruby Přechází do mouky Endosperm (89 %) - škrob Zárodek (1,5-3 %)

Obsah významných látek sacharidy, bílkoviny tuky, minerálie vitamíny, barviva aj. Olga Kopáčová. Trendy ve zpracování cereálií s přihlédnutím zejména k celozrnným výrobkům. UZPI, Mze 1997

Sacharidy v cereáliích Monosacharidy a oligosacharidy – 1-3 % Polysacharidy Škrob (endosperm) Neškrobové polysacharidy Obalové a podobalové vrstvy Pentosany (rozpustné – slizy, arabinosa, xylosa) – žito β-glukany (viskózní gely) – oves, ječmen Celulóza – obalové vrstvy Vláknina – obsah dle stupně vymílání Více má pšenice, oves, ječmen (cca 9 %), Nejméně rýže, proso, pohanka (cca 4 %)

Obsah škrobu a jeho složení v obilovinách Amylosa (%) Velíšek, Chemie potravin 1, 1999, Tábor.

Proteiny v cereáliích Biologická hodnota 42-68 (vejce 100) Endosperm: gliadin a glutenin = lepek Lepek kys. glutamová (glutamin) – 35 % prolin – 10 % Lyzin – 1-2 % (limitující AMK obilovin!) Vhodná kombinace: např. obiloviny + mléčné výrobky

Obilniny – pokrytí spotřeby proteinů, ČR Olga Kopáčová. Trendy ve zpracování cereálií s přihlédnutím zejména k celozrnným výrobkům. UZPI, Mze 1997

Tuky v cereáliích Chudý zdroj (cca 2 %), pouze oves 7 % Výhodné složení SFA 15-25 % MUFA 25-51 % PUFA 29-53 % Tuk ovsa má nejvýhodnější složení (nejvíce MUFA, nejméně SFA)

Minerální látky a vitamíny Zevní vrstvy, obilný klíček Více v celozrnné mouce Ca, P, Mg Fe, Zn Vitamíny skupiny B (B1,B6, folát, niacin) Vitamín E pouze v klíčku

Celozrnné výrobky AACC (American Association of Cereal Chemists): celozrnný produkt by „měl obsahovat intaktní, drcenou nebo vločkovanou obilku, jejíž základní anatomické složky – škrobový endosperm, klíček a otruby – jsou ve stejných relativních proporcích jako v původní intaktní obilce“. USDA: 1porce celých zrn = potravina obsahující 16 g celých zrn Doporučení - tři porce (48 g) celých zrn denně.

Známky pro označování celozrnných výr. Whole Grains Council (WGC) Rada pro celozrnné cereálie Olga Kopáčová. Trendy ve zpracování cereálií s přihlédnutím zejména k celozrnným výrobkům. UZPI, Mze 1997

Celozrnné kontra bílé pečivo Je tmavé pečivo vždy celozrnné? Je vícezrnné pečivo vždy celozrnné? Grahamová mouka - pšeničná mouka hladká v kombinaci s celozrnnými moukami/moukami s vyšším podílem obalových částic nutrient Celozrnný chléb Bílý chléb / 100 g vláknina 6 g 2 g draslík 360 mg 95 mg hořčík 110 mg 15 mg železo 3,5 mg 0,8 mg zinek 2,4 mg 0,4 mg měď 0,1mg

Rýže Základní potravina pro cca 60 % světové populace Japonsko, Čína - až 180 kg / rok USA - asi 8 kg / rok Více než 85 % energie komplexní sacharidy Lehce stravitelná Přirozeně bezlepková Nízké množství tuku Neobsahuje sodík

Druhy rýže Bílá rýže (bez obalových vrstev) Hnědá rýže - natural (nemá odstraněnu poslední obalovou vrstvu obsahující vitaminy a minerální látky) Pololoupaná rýže (má slupku jen částečně obroušenou) Rýže parboiled (hydrotermická úprava zrna, při niž se po namáčeni neloupané rýže působením vysokotlaké páry „vtlačí“ dovnitř zrna rozpuštěné vitamíny a minerální látky z povrchových vrstev) obsah vitaminů skupiny B, vápníku a železa, je v porovnáni s běžnou loupanou rýži téměř dvojnásobný

Pohanka základní živiny a vláknina v nutričně přiznivém poměru, Vysoký podíl albuminů a globulinů, nízký obsah prolaminů a glutelinů – využiti pro bezlepkovou dietu Obsahuje velké množství antioxidantů, zejména flavonoidů – rutin antimutagenní, antikarcinogenní a protizánětlivé účinky zvyšuje pružnost cévních stěn reguluje srážlivost krve a posiluje imunitní systém

Pohanka http://vfu-www.vfu.cz/vegetabilie/plodiny/czech/Pohanka.jpg, http://www.vurv.cz/altercrop/pohseta.htm

Amarant – nepravá obilnina Ve srovnáni s obilovinami vyšší nutriční hodnotu Téměř dvojnásobný obsah kvalitních bílkovin aminokyselinovým složením se blíží živočišným bílkovinám (vysoký obsah lyzinu, albuminů a sirných aminokyselin). Dobrý zdroj vitaminů (B2 a E) a minerálních látek hodně vápníku, hořčíku a draslíku, vyšší obsah železa neobsahuje lepek Tuk především nenasycené mastné kyseliny, skvalen (7–8 % z celkového množství tuku) - bráni nadbytečné syntéze cholesterolu, antioxidant

Amarant (laskavec) http://vfu-www.vfu.cz/vegetabilie/plodiny/czech/Amarant.jpg, http://www.inovace.cz/novinky/495-zelene-zlato-amarant-neboli-laskavec

Luštěniny zralá semena jednoletých druhů bobovitých rostlin s nízkým obsahem tuku bob obecný cizrna beraní čočka jedlá fazol měsíční (lima boby) fazol obecný hrách setý vigna čínská (fazole mungo) vigna zlatá (dlouhatec čínský) s vysokým obsahem tuku podzemnice olejná sója luštinatá

Historie Fazole - Peru již asi 8000 let př. n. l. , do Evropy v 16. století Hrách – Přední Východ před 9000 lety, v Evropě od 6-5 tisíciletí př. n. l. Sója – Východní Asie asi 5000 let př. n. l, do Evropy v 18. století Podzemnice olejná - jižní Amerika před 3500 lety

Spotřeba ČR: kolem 2 kg/osobu/rok Jižní Evropa: cca 6 kg/osobu/rok Některé rozvojové země: i více než 50 kg/osobu/rok

Luštěniny - bílkoviny Neplnohodnotné Limitující AMK – methionin 23-37 % (sója) Vhodná kombinace: luštěniny + obiloviny (rýže, kukuřice)

Luštěniny - sacharidy Hlavní sacharid – škrob Nestravitelné oligosacharidy (vebaskóza, stachyóza, rafinóza) – trávené bakteriemi v tlustém střevě – nadýmání Nízký GI (20) Vláknina – 5-19 % Bezlepkové

Luštěniny - tuky 1-2 % Sója 23 %! Výhodné složení – až 60 % PUFA Fosfor, draslík, vápník, hořčík (nižší využitelnost!) Vitamíny skupiny B, sója vit. E K P Mg S Na Hrách 9,9 3,8 1,3 1,0 0,6 Bob 11,8 5,3 0,8 0,4 Sója 15,4 6,7 3,4 2,3 0,3 Strosserová A. Dostálová J. Luštěniny, časopis VaP 2009/5 

Fytoestrogeny v sóji isoflavony daidzein, genistein aj. slabá estrogenní a antioxidační aktivita zřejmě protektivní potravní faktor bránící vývoji kanceróz Ochrana srdce a cév?

Nevýhody Dlouhá příprava (namáčení, vaření) Střevní potíže po požití (plynatost, nadýmání) Antinutriční látky (fazole – lektiny)

Děkuji za pozornost.