Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_T e.1.01 Význam potravinářského průmyslu Vytvořeno: Ověřeno: Třída: PV1
Obecné základy potravinářské technologie Vzdělávací oblast:Základy technologie Předmět:Technologie Ročník:1. ročník Autor:Mgr.Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky: učebnice, názorné pomůcky Klíčová slova:potravinářský průmysl, vstupní a výstupní potravina, surovina Anotace: tento učební materiál je určen pro žáky oboru potravinářská výroba, v předmětu technologie.
Potravinářský průmysl (PP) se zabývá výrobou a zpracováním potravin. Suroviny PP jsou různé zemědělské produkty rostlinného a živočišného původu. Kromě potravin produkuje PP také různé suroviny pro ostatní průmyslová odvětví.
1. Uchování zemědělských produktů (prodloužení trvanlivosti). 2. Zvýšení jejich hodnoty (zvýšení výživové hodnoty, zlepšení smyslových vlastností). 3. Zásobování obyvatelstva potravinami.
Zajistit zdravotní nezávadnost vyrobených potravin. Zabránit zhoršení jakosti nebo úplnému znehodnocení surovin. Zlepšovat jakost výrobku. Zajistit uplatnění výrobku na trhu. Nezhoršovat životní prostředí.
Jsou zde soustředěny různé obory, které se od sebe liší zpracovávanými surovinami používanými technologickými postupy a charakterem hotových výrobků.
1. Mlékárenský průmysl 2. Mlýnsko- pekárenský průmysl 3. Masný 4. Pivovarský 5. Konzervárenský 6. Lihovarský 7. Drůbežářský 8. Mrazírenský 9. Tukový 10. Cukrovarnický 11. Škrobárenský 12. Krmivářský 13. Výroba čokolád a cukrovinek
Vstupní surovinou je mléko čerstvé – nadojené a upravené pro převoz a zpracování v mlékárnách. Výstupní potravinou, produktem je – mléko – homogenizované, egalizované pasterované. Šlehačka, smetana, máslo, tvaroh, jogurt, podmáslí, sýry,…
Vstupní surovinou je zemědělský produkt – obilovina –pšenice, ječmen žito, oves, kukuřice – mouka – vyrábí se v mlýnech. Pekárny mají vstupní surovinu mouku a ostatní suroviny – pečivo- běžné jemné, trvanlivé, chleba.
Vstupní surovinou jsou hospodářská, jatečná zvířata chovaná pro maso. Masný průmysl se dělí do 3 fází: Zpracování na jatkách – maso. Zpracování masa na části v bourárnách – na maso výsekové a výrobní. Zpracování částí výrobního masa – na masné výrobky.
1. Jaký význam má PP? Zpracovává rostliné a živočišné produkty od zemědělců na potraviny a suroviny vhodné pro výživu lidí.Připravuje některé vedlejší produkty své výroby k dalšímu zpracování v jiných ovětvích průmyslu. 2. Jaké úkoly plní PP? Uchování zemědělských produktů, zvýšeníjejich hodnoty (zvýšení výživové hodnoty, zlepšení smyslových vlastností), zásobování obyvatelstva potravinami. 3. Co je nutné dodržet a splnit při výrobě potravin? Zajistit zdravotní nezávadnost vyrobených potravin. Zabránit zhoršení jakosti nebo úplnému znehodnocení surovin. Zlepšovat jakost výrobku. Zajistit uplatnění výrobku na trhu. Nezhoršovat životní prostředí.
Použité zdroje ALTERA J., ALTEROVÁ, L., Technologie potravinář, nakladatelství Svoboda servis, Praha, 2005, ISBN 8O %C5%99stv%C3%AD y/i_prum.htm Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.