Botanická zahrada Střední zemědělské školy Dalovice - sbírka zrnin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekosystém pole Rostliny našich polí.
Advertisements

Zemědělské plodiny DUM 14/1
Přírodověda – 4. ročník ZŠ
Projekt na cvičení „Obecná fytotechnika“
Zemědělství České republiky.
Krajina a životní prostředí
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Miroslava Melicharová
Pole.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Potraviny rostlinného původu
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
Kulturní rostliny – zelenina, ovoce, krmivo
Zemědělství.
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Užitkové rostliny.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Polní plodiny Filip Bordovský.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_163.
Jiné polní plodiny Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Kulturní rostliny, pojmy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ROSTLINY POLÍ.
HRÁCH SETÝ (PISUM SATIVUM). Hrách setý Hrách setý je jednoletá popínavá rostlina. Patří mezi luskoviny,zařazen v čeledi bobovitých (Fabaceae). Dozrálé.
Mgr. Věra Vasiljevičová
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Okrasné a užitkové rostliny Název sady: Člověk a jeho svět.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
OBILNINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Ekosystém pole Rostliny
Obilniny VY_52_INOVACE_36 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
VY_32_INOVACE_Fi_III_04 Název Zemědělství /rostlinná výroba/ Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Hospodářské plodiny.
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
Zemědělské plodiny Na polích zemědělci pěstují zemědělské plodiny a luštěniny Jsou základem výživy lidí (obilí, brambory, rýže) a hospodářských zvířat.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přirozené a umělé ekosystémy.
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6C_17
CO ROSTE NA POLI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_52_INOVACE_68_Louky, pastviny, pole-učební text
Užitkové rostliny, které se pěstují na polích nazýváme polní plodiny.
zpracovaný v rámci projektu
Hospodářské rostliny Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_08_10_Ekosystémy.
Společenstva polí Rostliny
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Autor: Mgr. Eva Procházková
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
KULTURNÍ ROSTLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
EKOSYSTÉM POLE je uměle vytvořený člověkem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 07 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-PŘÍRODOVĚDA.
Zemědělství Rozdělení dle vyspělosti zemí:
ROSTLINY Rozdělení rostlin.
Transkript prezentace:

Botanická zahrada Střední zemědělské školy Dalovice - sbírka zrnin

Poděkování Tato prezentace vznikla v rámci díky podpoře Karlovarského kraje v rámci grantového schématu na podporu ekologické výchovy a vzdělávání obyvatel Děkujeme za laskavou podporu

Rostliny naši přátelé na celé planetě existuje mnoho set tisíc druhů rostlin jen několik set z nich s námi vyloženě kamarádí jako správní přátelé se s námi dělí o výsledky své práce tedy o asimiláty

A co na to člověk? také se o své rostlinné přátele stará chrání je před chorobami a škůdci pomáhá jim s výživou opatruje jejich nové generace ukryté v osivu v dobách nepříznivých upravuje půdní podmínky tak, aby se se rostliny cítily co nejlépe takto spolu kamarádí lidé a rostliny určitě alespoň 6000 let a možná ještě o hodně déle

Zrniny jednoleté rostliny, které nabízejí člověku suché plody nebo semena plná energeticky bohatých asimilátů podle převažující formy asimilátů se zrniny dále dělí na: obilniny – v asimilátech převažují škroby, bílkovin je málo a olejů ještě méně olejniny – v asimilátech převažují tuky, bílkovin a škrobů je méně luskoviny – v asimilátech je hodně bílkovin a škrobů, tuků je méně zemědělci je dále dělí podle toho kdy je třeba je vysévat jařiny – překvapivě na jaře ozimy – kdo by to byl řekl – na podzim na obilniny, olejniny, luskoviny a dále na jejich jařiny a ozimy je rozdělena sbírka zrnin v Dalovicích

Obilniny ječmen a pšenice – lidé s nimi uzavřeli spojeneckou smlouvu skutečně už před 6000 lety v povodí Eufratu a Tigridu vůně zralého obilí je neodolatelná, je v ní zakódována hojnost a bohatství, bezpečí a zásoba obilniny jsou symbolem zemědělství snadno se pěstují, dobře se sklízejí, dají se dlouho skladovat

Pšenice a žito pšenice ozimá u nás převažuje je to naprosto univerzální obilnina vhodná pro výrobu chleba i kořalky, krmení zvířat i spalování biomasy je naší nejrozšířenější obilninou žito u nás je výhradně ozim použití zrna je omezeno na pekařské mouky v současnosti je naší nejméně rozšířenou obilninou

Ječmen a oves ječmen se u nás pěstuje jako ozim i jařina používá se na krmení hospodářských zvířat je nenahraditelný pro výrobu piva je naší druhou nejrozšířenější obilninou (inu ležák je ležák) oves je u nás výhradně jařina používá se na krmení zvířat i pro výživu lidí zvířata i lidé jsou po něm dosti bujní mohl by se pěstovat na větších plochách, ale asi nechceme být moc aktivní

Pohanka – krasavice z východu pohanka je obilnina tak trochu jinak pochází ze Sibiře ale kupodivu snadno zmrzne pěstuje se pouze několik set let není to tráva jako ostatní obilniny zrno obsahuje i jiné látky u ostatních obilnin neznámé je to jařina velmi oblíbená u včel a včelařů

Olejniny řepka, slunečnice, mák... to jsou plodiny které výrazně oživují vzhled krajiny jsou to velmi výkonné rostliny nabité energií mají jí tolik, že dokážou pohánět náklaďáky, traktory i stavební stroje zaplatili za to menší obranyschopností jejich pěstování je dost náročné a skladování taky není žádná legrace inu jako skvělí borci – taky si dost vymýšlejí

Hořčice a řepka hořčice je jařina řepka je hlavně ozim barví pole do žluta v květnu tak jako její pěstovanější kolegyně řepka řepka má univerzálně použitelný olej z hořčice se vyrábí pochutiny nebo se používá na technické oleje, barvy saponáty jako všechny olejniny jsou i tyto nektarodárné (= dobrý bufet pro včely čmeláky a jinou droboť)

Slunečnice obsahuje velmi kvalitní olej (podle jedněch odborníků na výživu) obsahuje méně kvalitní olej (podle jiných odborníků na výživu) je to hezká jařina (podle mě) chutná sýkorkám (podle sýkorek) u nás se pěstuje jen v nejteplejších oblastech (podle nás)

Mák mák je silná zbraň našich zemědělců – něco co umíme nejlépe v Evropě není to úplně jednoduché vypěstovat mák aby to ekonomicky vyšlo mák pěstovali v Evropě již staří Řekové buchty nebo koláče s mákem jsou v západní Evropě skoro neznámé zato u nás, v Polsku ... a jejé to jsou dobroty

Luskoviny luskoviny se s námi skamarádily ve dvou vlnách dávno dávno to byly především různé druhy hrachů a bobů později přivezli Kolumbovci a jiní hoši z Emeriky různé druhy fazolů a lupin luskoviny mají neobvykle mnoho bílkovin, hodně škrobů a některé i docela dost olejů (např. podzemnice olejná alias buráky) luskoviny jsou hodně zdravé a kupodivu i docela dobré měli bychom je jíst více než teď a pěstovat na o hodně větší ploše

Hrách je to jařina a pěstuje se u nás na největší ploše jen malá část sklizně skončí jako hrachová kaše většina je určena do krmných směsí pro zvířata

Krmení za zelena i do směsí hrách peluška kvete fialově a je lehce nahořklý ale zvířatům to neva, chutná jim převelice bob obecný kvete bíle a dnes ho na polích potkáte zřídka a je to škoda jako všechny ostatní luskoviny dokáže zanechat v půdě dusíkaté látky pro následnou plodinu

Luskoviny ze zámoří lupiny bíle a modře kvetoucí se daří šlechtit na lepší skladbu bílkovin je možné že je na českých polích budeme potkávat častěji mohly by u nás nahradit teplomilnou soju semena fazolu ať z rostlin popínavých nebo keříčkových jsou již stálou součástí našeho jídelníčku bohužel jsou dost teplomilné a v Dalovicích se jim tolik nedaří

Plevele naše kamarády na polích již 6000 let doprovázejí i jiné rostliny člověk se o ně nestará, dokonce je záměrně likviduje a jim se přeci daří inu plevel jsou to často rostliny hezké a zajímavé někdy dokonce jedovaté vždy ale jsou prakticky nezničitelné ale o nich příště

Co říci závěrem skoro každý ví, jak vypadá chleba, olej na smažení, hořčice vedle klobásy kolik lidí ale dnes bezpečně rozezná pšenici od ovsa, kdo viděl rostlinu čočky nebo pohanky jestli se vám zasteskne po starých dobrých kamarádech rostlinách, přijeďte za nimi do Dalovic nezapomínejte na ně, s některými kamarádíme již 6000 let

Přijďte se podívat a pobýt Střední zemědělská škola Dalovice szes.dalovice@volny.cz http://www.szes-dalovice.cz p. Mgr. Vladimír Zicha 353223129, 736514081 Ekologické centrum Meluzína – Regionální centrum Asociace Brontosaura ec.meluzina@volny.cz http://www.meluzina.info/ 777086620 Martin Lípa