Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Člověk a zdraví Výchova ke zdraví Zdravý způsob výživy VY_32_INOVACE_14 Sada 8 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
VY_32_INOVACE_18 - TĚLESO V KAPALINĚ
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Výživové směry Ing. A. Říhová.
„EU peníze středním školám“
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
„EU peníze středním školám“
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
HOBITI.
Obecná chemie SMĚSI VY_32_INOVACE_04 - SMĚSI.
Lidské zdraví a potrava
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Autor výukového materiálu:Monika Matoušková Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výuk. materiálu: O12 Číslo klíčové.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY VY_32_INOVACE_ 19 Civilizační choroby.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
POŽÁRY VY_32_INOVACE_ 14 Požáry.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti VZDĚLÁVACÍ.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/ „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ7_03.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Zdravý životní styl Mgr. Prchalová Zdeňka SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná Určeno pro 7. tř. ZŠS.
Chemické složení živých organismů
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Buňka  organismy Látkové složení.
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
= přeměna látek a energií
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA

O výživě… Výživou nazýváme proces, kterým přijímáme organické a anorganické látky nezbytné pro svůj život z vnějšího prostředí.   Výživa lidí je závislá na konzumaci potravin v nezměněném nebo upraveném stavu. Nejdůležitějšími složkami jsou: Živiny, Bílkoviny, Tuky, Sacharidy, Vitamíny. VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA

Lidská výživa… Dělí se na potraviny a výživové látky. Potraviny jsou: Chléb, obilniny, brambory, rýže, těstoviny a luštěniny Výživové látky: sacharidy, bílkoviny, vlákniny, vitamín B a minerály, vitamín C, kyselina listová, kalium, vlákniny, biogenní prvky, Bílkoviny, železo, vápník, vitamín B, mastné kyseliny, vitamín A, vitamín D, vitamín E, esenciální mastné kyseliny apod. VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA

Zdravá výživa… Jde o takovou výživu, která udržuje organismus v rovnováze. Aby se zabránilo chronickým chorobám, jako jsou například obezita, srdeční choroby, cukrovka  nebo rakovina, je nutné, aby konzumované potraviny obsahovaly vyvážené množství živin, dostatečné množství vody, ale i ovoce a zeleninu. VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA

… Zdravá výživa vyžaduje vyvážený příjem základních živin (bílkoviny, sacharidy a tuky), doplňkových živin (vitamíny, stopové prvky a vlákniny) a dostatečné množství vody, aby nenastala intoxikace organismu nadměrnou spotřebou určité látky. VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA

STŘÍDMĚ ROZMANITÉ A NEPŘESOLENÉ JÍDLO, MÁLO TUKŮ, TAKŽE, MILÁČKOVÉ JÍME: STŘÍDMĚ ROZMANITÉ A NEPŘESOLENÉ JÍDLO, MÁLO TUKŮ, DOSTATEK ZELENINY, OVOCE, LUŠTĚNIN A OBILOVINY, PIJEME DOSTATEK TEKUTIN, MÁLO JÍME CUKRY A SLADKÉ POKRMY VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA

VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA

Zdroj Snímek č. 1: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=j%C3%ADdlo&ex=2#ai:MP900409621| Snímek č.2: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=j%C3%ADdlo&ex=2#ai:MP900442231| Snímek č.3: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=j%C3%ADdlo&ex=2#ai:MP900448497| Snímek č. 4: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=j%C3%ADdlo&ex=2#ai:MP900422603| Snímek č. 5: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=j%C3%ADdlo&ex=2#ai:MP900442191| Snímek č. 6: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=j%C3%ADdlo&ex=2#ai:MP900442467| VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA