Společenská odpovědnost firem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Advertisements

Vzdělávání zaměstnanců v Centru pro podporu zaměstnanců
Další zdroje příjmů pro ICM. Hlavní důvody realizace Analýzy nestátního neziskového sektoru  Efektivní komunikace s neziskovými organizacemi – uvnitř.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Získávání pracovníků Ročník:3. Datum vytvoření:prosinec.
Projekt FUTURA Kateřina Koutská. Cíle projektu  Projekt realizuje společnost Respekt institut, o.p.s. ve spolupráci s partnery:  Institut pro evropskou.
Pracovněprávní vztahy v organizaci
Profil HR poradce a školitele
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Netradiční formy zaměstnávání  Způsoby a okolnosti uplatňování nových forem  Slaďování rodinného (soukromého) života se zaměstnáním  Účast žen na trhu.
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Optimalizace nákladů na vybavení firmy v oblasti informačních a komunikačních technologií Petr Očko Seminář Hospodářské komory ČR Hradec Králové, 26. února.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing
Firemní kultura - změna motivační strategie
Společenská odpovědnost firem jako součást firemní strategie
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Implementace systému flexibilních benefitů
Ondřej Škorpil 27. října 2011 American Center Řízení agendy CSR ve Skupině ČSOB Na cestě k efektivitě: Jak integrovat CSR do strategického řízení firmy.
Společenská odpovědnost organizací
Workshopy se studenty SŠ PhDr. Blanka Bendlová, MBA JCI West Bohemia.
Autor výukového materiálu: Adéla Fišerová Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu:14. září 2012 Číslo.
MAS a podpora sociálního podnikání Sociální podnikání a sociální bydlení Konference MAS
Studentská digitální karta Institut Trhu Práce Bc. Jan Heřmánek Okresní zastoupení ITP při HK – Ústí nad Labem.
Hledání rovnováhy mezi podnikatelským subjektem a zákazníkem Seminář ČMS Říjen 2012.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Vodafone - případová studie „Integrace Společenské odpovědnosti (CR) do firmy“ Přemysl Filip Senior Manager Společenské odpovědnosti Listopad 2007, VŠE.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Společenská odpovědnost firem Ing. Silvia Aguilar Bobadilla VŠE-Kostelecké horky
Finanční řízení podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Personální plán pro podnikatelský plán
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
Struktura podnikatelského plánu
Personální strategie mezinárodní firmy
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Praha, 5. prosince 2014 Nestlé podporuje mladé. Nestlé: jednička celosvětově i lokálně Tržby ČR&SR 2013Zaměstnanci ,3 mld CZK ,6 Světové.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
N ÁSTROJE ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ŘÍZENÍ ÚŘADU Společenská odpovědnost úřadu.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
Kariéra Předmět:Ekonomická praxe Ročník: 2. nástavbového studia - Podnikání Autor: Ing. Alexandra Herbriková Anotace: Materiál seznamuje žáky se základními.
Program podpory mladých lidí na trhu práce v regionu Děčínska a Šluknovského výběžku - CESTA Ing. Dagmar Prošková.
Rodina a zaměstnání Henry Schein Česká republika
Lenka Herčíková,
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Regionální seminář „sociální podnikání“ v Opavě
Společenská odpovědnost a školy
Podpora podnikání z pohledu bankovního sektoru
Subjekty a objekty veřejných politik
Bezradný rodič? Bezradný zaměstnavatel? Hledejme společnou řeč…
„Jsme rovnocenní partneři“
Společensky odpovědné podnikání
Individuální dárcovství
Společenská odpovědnost v rámci Národní politiky kvality
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Transkript prezentace:

Společenská odpovědnost firem „Společenská odpovědnost je dlouhodobou investicí pro udržitelnou budoucnost“ Společenská odpovědnost firem Ing. Petr Hlínka – public affairs officer, Československá obchodní banka, a. s. 15. 2. 2007

Společenská odpovědnost firem Krátce o historii ... Diskuze o CSR jsou téměř 3 desetiletí staré, datují se od prvního Dne země v USA v roce 1970 1970 a 1980 – CSR se posouvá dopředu pod tíhou kampaní jako je aparteid v Jižní Africe 1990 - bližší důraz na firemní etiku a zodpovědnost Earth Day – rise of the environmental agenda and social investment movement 1970´s and 1980´s – capmpaigns pushing companies to disinvest in apartheid South Africa or consumers to boycott Nestle over infant formula marketing in developing world 1990´s – specially in Europe and North America Key drivers – multinational corporations came under an intense spotlight, mainly Extractives, Footwear, textiles, Pharmaceuticals, Consumer products, Diamonds, jewelry, Information Techmnology and Telecommunications Klíčové prvky: Internet a globální média Antiglobalizační kampaně Skándály firemního řízení (Enron)

CSR a firemní strategie Společenská odpovědnost firem CSR a firemní strategie Významní představitelé světového businessu věří, že firma je z 26 % zodpovědná za podporu komunity Podle Světové banky si až 88 % respondentů myslí, že faktory sociální odpovědnosti jsou ve srovnání s posledními pěti lety vlivnější 70 % evropských spotřebitelů považuje sociální odpovědnost firmy za důležitou při rozhodování se o koupě produktu 1 z 5 evropských spotřebitelů zaplatí víc za produkt od sociálně zodpovědné firmy

CSR a firemní strategie Společenská odpovědnost firem CSR a firemní strategie 83% zaměstnanců velkých společností z G20 souhlasí s názorem, že CSR zvyšuje jejich motivaci a loajalitu Až pro 20 % zaměstnanců je sociálně odpovědná firma atraktivnější (GB) Podle studie Anglického Institutu podnikatelské etiky existuje pozitivní korelace mezi dlouhodobými výsledky sledovaných společností a jejich etickým chováním

Rizika při zavádění CSR Společenská odpovědnost firem Rizika při zavádění CSR Jiné vnímání podniků a NNO – různé definice CSR jako dobrovolný závazek, jehož nenaplnění se paradoxně může stát důvodem k poškození reputace Zaručení efektivity investovaných prostředků skrze renomované organizace Dobrá připravenost komunikace CSR Dobrovolný závazek – proto je třeba při formulování závazků pečlivě vážit reálné možnosti a záměry společnosti Zaručení efektivity – CSR přináší nová témata, v nichž nejsou manažeři odborníky

Společensky odpovědná ČSOB Společenská odpovědnost v ČSOB Společensky odpovědná ČSOB Společenská odpovědnost firem a podnikatelská etika jsou dlouhodobými investicemi pro udržitelnou budoucnost

Společensky odpovědná ČSOB Společenská odpovědnost v ČSOB Společensky odpovědná ČSOB Pevně dané pilíře strategie sociální odpovědnosti Celostátní i regionální dopad aktivit banky v oblasti společenské odpovědnosti Klíčová je role zaměstnanců Multibranding skupiny ČSOB: každá značka řídí své aktivity v souladu se svým podnikáním CSR v souladu s: Core business Charakteristikou brandu Firemní kulturou

Pilíře společenské odpovědnosti Společenská odpovědnost v ČSOB Pilíře společenské odpovědnosti Naši zaměstnanci a jejich rodiny Klienti a podnikatelská etika Inovace Vztah k životnímu prostředí Péče o komunitu

Pilíře společenské odpovědnosti Společenská odpovědnost v ČSOB Pilíře společenské odpovědnosti Naši zaměstnanci a jejich rodiny Podpora částečných úvazků zaměstnanců Podpora zaměstnanců na mateřské dovolené Podpora inovativnosti našich zaměstnanců Životní prostředí Nová centrála ČSOB Třídění odpadu „Bezpapírová firma“ Konto Handicap PSB,atd.

Nové ústředí ČSOB 2590 zaměstnanců Zdravotní středisko Péče o životní prostředí a zaměstnance Nové ústředí ČSOB Důraz na udržitelné zdroje a životní prostředí Alternativní doprava Rozvoj okolí – Kaple Jana Nepomuckého, kultivace parku „Heat Island effect“ Rekuce tzv. „světelného znečištění“ Úspora vody – dešťová voda a efektivní hygienické zařízení Optimalizace energické spotřeby 100 % recyklace 2590 zaměstnanců Zdravotní středisko Lékárna, květinářství, drogerie, čistírna Mateřská školka Moderní zařízení, kvalitní restaurace Alternativní doprava – metro, odkladiště kol a šatny Heat Island Effect – podzemní parkoviště a park na střeše

Pilíře společenské odpovědnosti Společenská odpovědnost v ČSOB Pilíře společenské odpovědnosti Podnikatelská etika a inovace Poradenství pro lidi v dluhové pasti Produkty pro marginalizované skupiny klientů Platební tlačítko Vztah ke komunitě Podpora mladé generace Podpora vzdělávání Pomoc v případě katastrof Pomoc sociálně vyloučeným členům společnosti Podpora neziskových organizací

Cash-back Možnost výběru od 100 do 1500 Kč na pokladnách zdarma Inovace Možnost výběru od 100 do 1500 Kč na pokladnách zdarma Podmínkou je nákup minimálně 300 Kč. Více než 300 supermarketů Albert a hypermarketů Hypernova v celé České republice Více než 2 500 pokladen Průměrná vybraná částka za první dva dny provozu 952 Kč.

Vzděláním proti sociálnímu vyloučení Vztah ke komunitě Vzděláním proti sociálnímu vyloučení Člověk v tísni Programy sociální integrace v Kladně, Plzni, Ústí nad Labem a Praze Podpora vzdělávání a úspěšné školní kariéry dětí ze sociálně vyloučených lokalit Fond vzdělání Nadace Olgy Havlové ČSOB stála u zrodu Fondu v roce 1995 70 stipendistů, měsíční stipendia pro zdravotně i sociálně handicapované středoškoláky a vysokoškoláky 11 000 000 Kč

Vztah ke komunitě Kde všude ČSOB pomáhá?

Celostátní i regionální dopad aktivit Společenská odpovědnost v ČSOB Celostátní i regionální dopad aktivit Centrální kontrola nad projekty s danými kritérii výběru a výši rozpočtu Výběr projektů v spolupráci s regionálními partnery Multibranding Pro celou Skupinu stanovena strategie a oblasti dobročinnosti Každá značka řídí své aktivity v souladu se svým podnikáním

Klíčová je role zaměstnanců Společenská odpovědnost v ČSOB Klíčová je role zaměstnanců Zapojení a podpora zaměstnanců v dobrovolnických aktivitách Kontinuální komunikace strategie společenské odpovědnosti banky a jednotlivých aktivit zaměstnancům Využití nápadů zaměstnanců

Společenská odpovědnost v ČSOB Outplacement v ČSOB Snažíme se zajistit důstojný odchod nadbytečných zaměstnanců pomoc při hledání nového pracovního uplatnění zmírnění negativních důsledků při ztrátě zaměstnání Propouštění je citlivý fenomén – ČSOB dbá na jeho úroveň a kulturu Outplacement ČSOB Nabídka volných pracovních míst Finanční kompenzace Program shody Spolupráce s personální agenturou zajišťující outplacement Poradce pro orientaci na trhu práce

Společenská odpovědnost v ČSOB Outplacement v ČSOB Brožurka (příručka) – pomocník při hledání nové pracovní příležitosti jak hledat nové zaměstnání způsoby vyhledávání pracovních příležitostí zásady odpovídání na inzeráty sestavit životopis napsat motivační dopis jak se chovat při přijímacím pohovoru seznam personálních agentur, serverů a ÚP vzor životopisu a motivačního dopisu program shody, nárok na získání odstupného

E-mail: phlinka@csob.cz Děkuji za pozornost! Ing. Petr Hlínka E-mail: phlinka@csob.cz