Individuální projekt kraje „Podpora vzdělávání a supervize u pracovníků v oblasti soc.služeb a pracovníků v soc.oblasti zařazených do úřadů v Moravskoslezském.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Název projektu: „Aby byl domov domovem I“ Registrační číslo projektu: CZ.1.15/3.3.00/ SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „Aby byl domov domovem I“ realizovaném.
O praktické realizaci kurzů Závěrečná konference k individuálnímu projektu „Podpora vzdělávání a supervize u pracovníků v oblasti sociálních služeb a pracovníků.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Transformace v DDS Litvínov CZ.1.04/3.1.03/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Ing. Stanislava Správková
Zvyšování kvality služeb pracovníků v přímé obslužné péči prostřednictvím vzdělávání.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Podpora poskytovatelů ve zlepšení kvality poskytovaných služeb
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR „Sociální integrace na Jesenicku“
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Katalog sociálních služeb, zkvalitnění jejich nabídky a vzdělávání jejich poskytovatelů.
Individuální projekt „Podpora vzdělávání a supervize u pracovníků v oblasti soc.služeb a pracovníků v soc.oblasti zařazených do úřadů v Moravskoslezském.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Aktuální stav realizace projektu Ing. Jana Moravcová
Program podpory regionů Společenská odpovědnost v ČSOB a Poštovní spořitelně.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Individuální projekt kraje
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Závěrečná konference k projektu
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
QQT, s.r.o. Mgr. Ilona Čtvrtníková Telefon: Podpora poskytovatelů ve zlepšení kvality poskytovaných služeb.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Projekt: „Podpora a rozvoj služeb v sociálně vyloučených lokalitách MSK “ Moravskoslezský kraj.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji II“ Závěrečné setkání k realizaci projektu Lenka Sládková, Jana Moravcová
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Aktuální stav realizace projektu Jana Moravcová
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Vzděláváním k deinstitucionalizaci Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Individuální projekt Jihomoravského kraje OP LZZ Zajištění vybraných sociálních služeb na území Jihomoravského kraje pracovní seminář 3. března 2010 Tento.
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
„Zavedení systematické podpory procesu plánování sociálních služeb a péče sociálně potřebným na Středním Vsetínsku, Velkokarlovicku a Hornolidečsku“ Operační.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Individuální projekt OP VVV
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Domov pro osoby se zdravotním postižením
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Ing. Stanislava Správková
SEMINÁŘ pro poskytovatele v rámci projektu: „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato akce je financována z Evropského.
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Transkript prezentace:

Individuální projekt kraje „Podpora vzdělávání a supervize u pracovníků v oblasti soc.služeb a pracovníků v soc.oblasti zařazených do úřadů v Moravskoslezském kraji“ Ing. Dana Sačková Mgr. Kateřina Tomisová Krajský úřad Moravskoslezského kraje 28. dubna 2011

2 Identifikace operačního programu a výzvy Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Oblast podpory – Podpora sociální integrace a sociálních služeb Výzva – Výzva pro kraje pro předkládání IP v rámci 3.1 – Podpora sociální integrace a sociálních služeb Žádost byla předložena dne Schválena

3 Podpora sociální integrace a sociální služeb Cíl podpory: Podpora se mimo jiné zaměřuje na poskytování sociálních služeb a tvorbu a realizaci sociálně preventivních programů pro cílové skupiny osob, dále na podporu zvyšování odborné a profesní kvalifikace pracovníků v sociální oblasti a na podporu procesů řízení a managementu organizací a subjektů poskytujících služby, především při vstupu do podnikatelského prostředí s cílem posílení možností integrace cílových skupin.

4 Základní informace k projektu Zkrácený název: „PODPORA VZDĚLÁVÁNÍ A SUPERVIZE“ OBDOBÍ REALIZACE:  – FINANCOVÁNÍ PROJEKTU:  Celkové způsobilé výdaje – ,- Kč  Prostředky Evropského sociálního fondu (85%) ,- Kč  Prostředky státního rozpočtu (15%) ,- Kč WEBOVÉ STRÁNKY PROJEKTU  – Sociální věci – Evropské projekty

Realizátor vzdělávacích kurzů VYHLÁŠENÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY – 3. března 2011 FINANČNÍ OBJEM – Kč STÁVAJÍCÍ STAV – před ukončením, zasedání komise PODPIS SMLOUVY – konec května PŘEDPOKLÁDANÉ ZAHÁJENÍ VZDĚLÁVACÍCH KURZŮ – červenec 2011

6 Projektový tým PROJEKTOVÝ MANAŽER - Ing. Dana Sačková ODBORNÝ GARANT – Mgr. Kateřina Tomisová FINANČNÍ MANAŽER – Zuzana Vašinová 2 x ADMINISTRATIVNÍ PRACOVNÍK ZÁSTUPCI ZE STRANY REALIZÁTORA KLÍČOVÝCH AKTIVIT

7 Z čeho projekt vychází Strategické dokumenty kraje:  Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v MSK  1. Akční plán realizace Koncepce kvality soc.služeb v MSK  Koncepce kvality soc.služeb v MSK (včetně transformace pobyt.soc.služeb)  V rámci nichž se vyjadřuje podpora celoživotnímu vzdělávání pracovníků, podpora vzdělávacích aktivit poskytovatelů soc.služeb a realizaci vzdělávacích akcí. Dotazníkového šetření realizované v září 2009 Zákon o sociálních službách – ukládá povinnost dalšího vzdělávání, odbornost a profesní růst personálu se promítá do kvality sociální služby

8 Cíl projektu  Zvýšení a posílení odborných kompetencí cílové skupiny  Zajištění a podpora supervize v kraji

9 Co projekt nabízí Bezplatné vzdělávání v různých oblastech práce s lidmi ohroženými sociálním vyloučením Intenzivní vzdělávání (specializované výcviky, jejichž využitelnost bude i po ukončení projektu), vícedenní kurzy – vše s akreditací MPSV Supervizi pro pracovníky úřadů Podporu spolupráce a výměnu zkušeností mezi zadavateli a poskytovateli soc.služeb i díky možnosti absolvovat společné kurzy Zajištění ubytování i stravy během vzdělávání

10 Pro koho je projekt určen - cílová skupina POSKYTOVATELÉ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB  pracovníci v oblasti sociálních služeb (pracovníci v sociálních službách, zdravotnický a ošetřovatelský personál, sociální pracovníci, vedoucí pracovníci) ZADAVATELÉ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB  pracovníci, kteří působí na odborech sociálních věcí a jsou zařazeni do úřadů obcí s pověřeným obecním úřadem a Krajského úřadu Moravskoslezského kraje

11 Klíčové aktivity projektu 1.Podpora supervize v Moravskoslezském kraji 2.Další vzdělávání v oblasti práce s lidmi s velmi těžkým zdravotním postižením 3.Další vzdělávání v oblasti práce se specifickou skupinou uživatelů 4.Další vzdělávání v oblasti práce s rodinou a osobami, jejichž způsob života může vést ke konfliktu se společností 5.Vzdělávání v oblasti deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb pro osoby s postižením 6.Podpora managementu v sociálních službách

12 KA 1 - Podpora supervize v Moravskoslezském kraji Název podaktivityCílová skupinaPočet účastnických míst Časový rozsah Úvod do supervize v pomáhajících v profesích Zadavatelé a poskytovatelé soc.služeb 7524 hodin Vzdělání supervizorů pro potřeby soc.služeb poskytovaných v MSK Zadavatelé a poskytovatelé soc.služeb hodin Zajištění supervize pracovníkům v soc.oblasti zařazeným do úřadů v MSK Zadavatelé soc.služeb48 supervizních skupin 4x/rok skupinová supervize pro 3 hodinách

13 Zajištění supervize na obcích 2. stupně  Obce měly možnost projevit zájem o zajištění supervize  Supervize je určena pracovníkům hmotné nouze a sociálně právní ochrany dětí, na KÚ navíc pracovníkům sociálních služeb a inspektorům  Jedná se o skupinovou formu supervize – dle zakázky každé obce (resp. pracovníků) bude možné upravovat, zda se bude orientovat spíš na otázky týmů nebo jednotlivých kazuistik klientů  Bude probíhat přímo v prostorách úřadů  Obce se rozhodly pro kolik pracovníků supervizi požadují  Min. počet byl stanoven na 4 pracovníky, max. na 15 osob  Obce, které nedosáhly min. počtu pracovníků pro vytvoření vlastní supervizní skupiny, měly možnost dohodnout si s jinou obcí možnost zapojení do jejich skupiny

14 Skupinová supervize pro obce 2. stupně a krajský úřad – počet skupin BÍLOVEC1 BOHUMÍN2 BRUNTÁL2 ČESKÝ TĚŠÍN2 NOVÝ JIČÍN2 MĚSTO ALBRECHTICE 1 HLUČÍN1 HAVÍŘOV1 FRÝDEK-MÍSTEK1 FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ 2 KARVINÁ1 KOPŘIVNICE2 OPAVA2 RÝMAŘOV2 OSTRAVA13 KRNOV2 ORLOVÁ2 JABLUNKOV2 TŘINEC2 VÍTKOV1 KRAJSKÝ ÚŘAD4

15 KA 2 - Podpora dalšího vzdělávání v oblasti práce s lidmi s velmi těžkým zdravotním postižením Název podaktivityCílová skupinaPočet účastnických míst Časový rozsah Základ alternativní a augmentativní komunikace zadavatelé a poskytovatelé soc.služeb hodin Kurz AAK a nácvik jazykového programu Makaton poskytovatelé soc.služeb 5040 hodin Kurz Bazální stimulaceposkytovatelé soc.služeb 5024 hodin Aktivizační techniky pro osoby s těžkým kombinovaným postižením poskytovatelé soc.služeb 5016 hodin

16 KA 3 - Podpora dalšího vzdělávání v oblasti práce se specifickou skupinou uživatelů Název podaktivityCílová skupinaPočet účastnických míst Časový rozsah Specifika práce s lidmi s autismem nebo pervazivními vývojovými poruchami poskytovatelé soc.služeb3016 hodin Specifika práce s lidmi s demencí poskytovatelé soc.služeb5016 hodin Práce s klientem s rizikem v chování a pravidla šetrné sebeobrany poskytovatelé soc.služeb6024 hodin Základy komunikačních dovedností zadavatelé a poskytovatelé soc.služeb 7520 hodin

17 KA 4 - Podpora dalšího vzdělávání v oblasti práce s rodinou a osobami, jejichž způsob života může vést ke konfliktu se společností Název podaktivityCílová skupinaPočet účastnických míst Časový rozsah Úvod do mediacezadavatelé a poskytovatelé soc.služeb 6016 hodin Výcvik v mediacizadavatelé a poskytovatelé soc.služeb hodin Krizová intervencezadavatelé a poskytovatelé soc.služeb hodin Facilitace v procesu řízené diskuze zadavatelé soc.služeb3016 hodin

18 KA 5 - Podpora vzdělávání v oblasti deinstitucionalizace pobytových soc.služeb pro osoby se zdr. postižením Název podaktivityCílová skupinaPočet účastnických míst Časový rozsah Deinstitucionalizace pob.soc.služeb pro osoby se zdr.postižením zadavatelé a poskytovatelé soc.služeb 606 hodin Právní způsobilost a opatrovnictví zadavatelé a poskytovatelé soc.služeb 6012 hodin Individuální plánování v pobyt.soc.službách zaměřených na osoby s postižením zadavatelé a poskytovatelé soc.služeb 6024 hodin Zvládání rizika v životě uživatele poskytovatelé soc.služeb 607 hodin

19 Pokračování kl.aktivity 5 Název podaktivityCílová skupinaPočet účastnických míst Časový rozsah Ochrana práv uživatelů pobytových soc.služeb zadavatelé a poskytovatelé soc.služeb 6012 hodin Poskytování služby chráněného bydlení zadavatelé a poskytovatelé soc.služeb 6016 hodin

20 KA 6 - Podpora managementu v sociálních službách Název podaktivityCílová skupinaPočet účastnických míst Časový rozsah Kurz manažerských dovedností zadavatelé a poskytovatelé soc.služeb 6024 hodin Strategické plánování, řízení změny rozvojového programu organizace poskytovatelé soc.služeb 6024 hodin

21 Předpokládané výstupy projektu účastnických míst v kurzech 1 osoba se může účastnit max. 3 jakýchkoliv kurzů = 402 podpořených osob 904 úspěšných absolventů kurzů

22 Jak je možné se do projektu zapojit ? Klíčové aktivity budou zajištěny dodavatelsky Vznikne webový portál, kde bude možné získat podrobné informace o jednotlivých vzdělávacích aktivitách – anotace kurzů, přednášející, místo a termíny kurzů, informace o přihlášení a výběru účastníků Přihlašování bude možné elektronickou cestou zasláním přihlášky Do přihlášky bude nutné vepsat pracovní pozici, délku praxe v sociální oblasti, název zaměstnavatele, rozhodovat bude i pořadí přihlášení, bude tendence uspokojit zájemce ze všech regionů kraje

23 Pokračování… U některých kurzů (zejména dlouhodobé výcviky) bude výběr probíhat ještě prostřednictvím výběrové komise na krajském úřadě tak, aby byla co nejvíce zajištěna efektivnost poskytnutého vzdělávání a také s ohledem na další nastavené podmínky v rámci akreditace (např. pohovor) Zahájení realizace vzdělávání – předpoklad červen/červenec 2011

24 Vize, aneb co by projekt ještě mohl přinést V rámci všech vzdělávacích aktivit budou účastníci kurzů vyzváni k vyjádření svých dalších vzdělávacích potřeb V rámci zajištění supervize pro úřady bude vyhodnocováno, co supervize pracovníkům přinesla, co se na úřadě zlepšilo/zhoršilo, bude zpracována analýza probíraných témat Po ukončení projektu by v kraji měli být k dispozici noví supervizoři, kterých je v současné době na území našeho kraje nedostatek Realizací projektu se možná v kraji přiblíží vzdělávání v oblastech, které je s ohledem na vzdálenost nyní špatně dostupné – bude prostor pro vznik akreditovaných kurzů na území kraje

25 Děkujeme za pozornost