Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/02.0041 Předmět : Výchova k občanství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Německý jazyk Ročník.
Advertisements

Rostliny okolo naší školy
Pohyby Země VIDEO Země vykonává 2 základní pohyby:
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Enviromentální výchova.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Rok a jeho měsíce DUM 11/1 Čas.
VY_32_INOVACE_ 04_ Lidé a čas Kalendář (SADA ČÍSLO 2)
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
VY_32_INOVACE_ 03_ Lidé a čas Roční období (SADA ČÍSLO 2)
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Informační a komunikační.
ŘÍMSKÝ KALENDÁŘ Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Projekt Sedmikráska
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod
Ovocný strom ve všech čtyřech ročních období
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Cyklus dne, týdne a roku.
Čtvero ročních období.
Strom po celý rok Jaro Léto Podzim Zima Adam Škoda Kalendář.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Informační a komunikační.
Člověk v rytmu času 6. ročník.
LIDÉ A ČAS KALENDÁŘNÍ ROK.
Zpracovala Mgr.Jindra Chejnová,
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Název : Podzim Mgr. Iveta Honzejková.
Podzimní a zimní měsíce
Základní škola a Mateřská škola Chlebičov DUM 57. Březen 2012 Jarní a letní měsíce.
Pet Shop Pranostiky☺.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Roční období Název školy:
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 6.
Stromy po celý rok Veronika Prouzová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_50_Měsíce v roce AUTOR: Mgr. Zdeňka Buchtelová ROČNÍK, DATUM:
Výukový prográmek pro děti 2.třídy ZŠ Roční období
Anotace Materiál je vhodný ke společné práci žáků 3.třídy jako opakování učiva o kalendáři a o čase. Opakování může být motivováno některou hrou, doporučuji.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Léto Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
LÉTO. Č ERVEN je šestý měsíc v roce, má 30 dní. 21. června začíná na severní polokouli léto. Jméno červen je odvozová- no rozmanitě, např. z červenání.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO6 - 2 Datum ověření ve výuce: Téma: Cyklus přírody - kalendář Tématický okruh: Člověk v rytmu času Vzdělávací.
ROČNÍ OBDOBÍ VY_32_INOVACE_1C_11 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Rodinná a Občanská výchova Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola.
DUM I. / 10. měsíce Bc. Zdeněk Klíma.
ROČNÍ OBDOBÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Autor: Mgr. Radana Marelová
VY_52_INOVACE_07_Léto kolem nás
Název školy: ZŠ Pardubice - Spořilov
Měsíc po měsíci VY_32_INOVACE_11_03
KALENDÁŘ.
Čas Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Jaro. Jaro JARO jarní rovnodennost měsíce: březen duben květen.
NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_12_PODZIM TÉMA: PODZIM
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
S heslem roku: Dohnat a předehnat Ameriku
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření leden 2013 Ročník
DUM I. / 15. roční období Bc. Zdeněk Klíma.
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.1 ROK a ROČNÍ OBDOBÍ fotografie - vlastní.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Předmět: prvouka Ročník: 2. Tematický celek: Čas 2.část
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
PODZIM STÁTNÍ SVÁTKY.
ROČNÍ OBDOBÍ - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Jednotky času Kalendář
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Transkript prezentace:

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/02.0041 Předmět : Výchova k občanství Ročník : 6. Téma : Kalendář – měsíce v roce - 1. část Autor : Mgr. Zuzana Dosedlová, DiS

KALENDÁŘ – MĚSÍCE V ROCE

Kalendář Co je to kalendář? Kalendář je abstraktní systém pro členění času a orientaci v čase v periodách dnů a delších v odvozeném smyslu také roční rozvrh dní, týdnů a měsíců protože v tištěných kalendářích bývala i četba pro široké vrstvy, označuje se jako kalendář také žánr lidového čtení

Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec Kolik máme měsíců v roce + přiřaď barvu

Leden je podle kalendáře první měsíc v roce má 31 dní český název měsíce pochází od slova led – měsíc ledu původně byl tento měsíc ve východní Evropě označován jako měsíc vlka Pranostiky: Hojný sníh v lednu, málo vody v dubnu. Leden studený, duben zelený. Suchý leden, mokrý červen.

Únor je podle kalendáře druhý měsíc v roce má 28 dní, v přestupném roce má 29 dní třikrát v historii měl únor i 30 dní český název měsíce vysvětlují jazykovědci tím, že se v tuto dobu při tání ledu ponořují ledové kry na řekách (únor = nořiti se). Pranostiky: Únor bílý - pole sílí. V únoru sníh a led - v létě nanesou včely med. Jestli únor honí mraky, staví březen sněhuláky.

Březen je podle kalendáře třetí měsíc v roce má 31 dní český název měsíce pochází z rašení bříz a začátek březosti zvířat v období kolem 21. března nastává jarní rovnodennost slunce při svém zdánlivém ročním pohybu protíná světový rovník - přechází z jižní polokoule na severní Pranostiky: Březen – za kamna vlezem. V březnu prach a v dubnu bláto - sedlákovi roste zlato. V březnu prach - jistý hrách.

Duben je čtvrtý měsíc kalendáře v roce má 30 dní slovo pochází ze slova dub první dubnový den se nazývá apríl už od 16. století je apríl spojen s různými žertíky a drobnými zlomyslnostmi aprílové počasí označuje počastí nestálé, proměnlivé a používá se i tehdy, pokud se hovoří o proměnlivém a nestálém počasí v jiný čas. Pranostiky: Prší-li na 1. dubna, bývá mokrý máj. Je-li duben pěkný, bude květen ještě lepší. Hřmí-li v dubnu, konec mrazům.

Květen nebo také máj je pátý měsíc kalendáře v roce má 31 dní už od 13. století je měsíc květen spojen s lidovými oslavami, např. stavění máje nebo pálení čarodějnic a je považován za měsíc lásky 1. května je mezinárodní svátek práce a druhou květnovou neděli se slaví svátek matek Pranostiky: Mokrý máj - v stodole ráj. Suchý květen - mokrý červen. Když se v máji blýská, sedlák si výská.

Červen je šestý měsíc kalendáře v roce má 30 dní kolem 21. června začíná na severní polokouli léto Název je odvozován různě: viděli jeho původ v červenání ovoce a jahod v tomto měsíci, ale také od červenosti vůbec nebo od červů, kteří v tomto období dělají škody zvláště na ovoci někteří odvozují jméno měsíce od sbírání červce, hmyzu, ze kteréhož se vyrábělo barvivo. 1. června se slaví Mezinárodní den dětí Pranostiky: Červen studený - sedlák krčí rameny. Jestli červen mokrý bývá, obilí pak málo rodívá. Jak červen teplem září, takový bude i měsíc září.

Seznam použitých zdrojů http://cs.wikipedia.org [online]. [cit. 2011-04-24]. Měsíce v roce. Dostupné z WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Leden >. (únor, březen, duben, květen, červen) http://www.garten.cz [online]. [cit. 2011-04-24]. Leden-obrázek. Dostupné z WWW: < http://www.garten.cz/a/cz/4818-leden-v-zahrade-3/ >. http://sedlonov.polom.sweb.cz [online]. [cit. 2011-04-24]. Leden-obrázek. Dostupné z WWW < http://sedlonov.polom.sweb.cz/home.htm>. http://zbynkuv.blog.cz [online]. [cit. 2011-04-24]. Únor-obrázek. Dostupné z http://zbynkuv.blog.cz/1102>. http://www.svet-bydleni.cz [online]. [cit. 2011-04-24]. Únor-obrázek. Dostupné z http://www.svet-bydleni.cz/zahrada-a-kvetiny/unor-v-zahrade.aspx>. http://astracoeli.sweb.cz [online]. [cit. 2011-04-24]. Březen-obrázek. Dostupné z http://www.kampocesku.cz/view.php?cisloclanku=2008030053>. http://www.novoucestou.cz [online]. [cit. 2011-04-24]. Březen-obrázek. Dostupné z http://www.novoucestou.cz/?p=12856>. http://www.zamkovskahora.cz [online]. [cit. 2011-04-24]. Duben-obrázek. Dostupné z http://www.zamkovskahora.cz/lokalita.html >. http://www.garten.cz [online]. [cit. 2011-04-24]. Duben-obrázek. Dostupné z http://www.garten.cz/a/cz/6174-duben-okrasna-zahrada-1/ >.

Seznam použitých zdrojů http://zdendos.inted.cz [online]. [cit. 2011-04-24]. Květen-obrázek. Dostupné z WWW http://zdendos.inted.cz/?p=50>. http://www.jajanka.estranky.cz [online]. [cit. 2011-04-24]. Květen-obrázek. Dostupné z WWW WWW: < http://www.jajanka.estranky.cz/clanky/narozeni-ve-stejny-den-jako-vy/kveten.html/>. http://gresakova.blogspot.com [online]. [cit. 2011-04-24]. Červen-obrázek. Dostupné z WWW http://gresakova.blogspot.com/2010_06_01_archive.html>. http://www.garten.cz [online]. [cit. 2011-04-24]. Červen-obrázek. Dostupné z WWW http://www.garten.cz/a/cz/3846-cerven-v-zahrade/>. http://www.pranostika.cz [online]. [cit. 2011-04-24]. Pranostiky. Dostupné z WWW http://www.pranostika.cz/>.