Etika ctností? Jiří Šimek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Advertisements

Hodnocení žáků a vlastní hodnocení školy V této kapitole škola popisuje, jak a na základě čeho jsou žáci hodnoceni a které oblasti jsou součástmi vlastního.
Etická hlediska péče o staré občany
Jak ovlivňuje můj život současná technika
3. Co jsou to hodnoty? významný termín používaný zvláště v etice 20. století axiologie – disciplína zkoumající hodnoty hlavní představitelé: Max Scheler,
Takhle může vypadat ráj. Hlavní ideou tvůrců projektu byl pokus o syntézu současných nároků na bydlení se vším komfortem v neporušeném a jedinečném.
Informavý souhlas v nemocnici – teorie a praxe Marta Sýkorová Jiří Šimek Katedra filosofie a etiky v pomáhajících profesích ZSF JU.
Existuje odbornost v etice? Jiří Šimek. Existuje odbornost v etice? Elliott, C.: The ethics of bioethics London Review of Books, Diary 2002, 24, 23: 40.
Metodologie historického výzkumu volného času
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Seminář etika a etiketa V tlumočnické profesi Šárka Valverde
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Psychický stav,
Koncepce pracovníka a pracovní skupiny v řídicích strategiích Borek Bernard.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
KFI/NFILE 4 kredity Zkouška (písemná + ústní dozkoušení)
Myšlenkové základy skautingu
6. Je dobro dáno povinností?
Etika Mgr. Blanka Chocová.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Právo jako filozofický pojem
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
o hospodářské soběstačnosti a o samofinancování církve“
ARISTOTELES OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-M 
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Jak se stát dobrým právníkem?
Volitelné SPZ – návrh Prahy
Rodina jako vzor a příklad
MEDIÁLNÍ KOMUNIKACE.
Úvod do učiva občanské výchovy
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Zpracovala: Simona Hyková
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Etika v práci s lidmi.
Epikurejská a stoická etika
Politika Pavel Šuranský.
Působení psychologa jako člena týmu odborných pracovníků projektu AVC
Albert Camus Barbora Vaňková.
Uvedení do etiky Zuzana Svobodová.
Sociální role Petr Machala.
DOBRO A ZLO – etické kategorie
Německá historická škola
Profese a etika Regulace a samoregulace. Etika = oblast, ve které se uskutečňují individuální dobrovolné volby a rozhodnutí, a to jak v záležitostech.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
DOPIS PRO TEBE.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Tomáš Garrigue Masaryk Jiřina Sedláčková, C4A
Biometrie prezentace v předmětu X33BMI Filip Kroupa 2006.
Právní řád ČR 7.ročník. Proč potřebujeme právo Lidé žijí ve společnosti a vstupují mezi sebou do vzájemných vztahů. Většinou se chováme podle toho, co.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Moderní etika Mgr. Marie Mikulcová.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
ESTETIKA V PROJEVU. VYMEZENÍ POJMŮ ESTETIKA ETIKA ETIKETA.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Etika Literatura: Kohák, E. Svoboda, svědomí, soužití. Praha: Slon, 2009 MacIntyre, A. Ztráta ctnosti. Praha: Oikoymenh, Robinson, D. – Garratt C.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
Zážitková pedagogika ve výuce Etiky
Etika dnes více rozdíl mezi etickou x sociální, právní sférou
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
DOPIS PRO TEBE.
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Proč by se měl podnik chovat na trhu eticky?
Jana Chrásková, Ivana Lamková
SOCIÁLNĚ PSYCHOLOGICKÁ PODMÍNĚNOST
Transkript prezentace:

Etika ctností? Jiří Šimek

Obtížné téma Aristoteles Etika Nikomachova Alasdair McIntyre: Ztráta ctnosti. Oikoymenh Praha, 2004 Jde-li o lidské záležitosti, zobecnění platí epi to poly - většinou

Proč oživovat ctnosti? Univerzalistická morálka – Kant, Tugendhat Jak by se měl zachovat každý Zlaté pravidlo morálky

Proč oživovat ctnosti? Univerzalistická morálka není dostatečnou oporou v konkrétních situacích Současný slovník morálky vypadá jako zbytky ztraceného slovníku Debaty vycházejí z neodůvodnitelných premis – východiska určují debatu

Jenomže, co je to ctnost? V různých dobách existují jiné výčty ctností Herojská doba – Athény doby Aristotela – křesťanské ctnosti u Tomáše Akvinského – ctnosti rozvíjejícího se kapitalismu Existuje jednotící hledisko?

Aristoteles Ctnost je střed mezi dvěma extrémy Praxe může být spojena s vnějšími a vnitřními dobry Ctnost vede k získání vnitřních dober spojených s praxí Základní praxe: dobrý život   Když už se nějaké pravidlo osvědčí přes staletí, není dobré je ze dne na den opustit. Proti odedávné lidské „hybris“ zajišťuje rovnováhu posvátno, posvěcení z lidské vertikály

Aristoteles Ctnosti jsou výsledkem vlohy, informací, nácviku Proto lze ctnostem učit – nejdůležitější je nácvik Výčet ctností je ale podmíněn dobou a místem

Co s ctnostmi dnes? Není shoda, co je dobrý život Každá profese by mohla mít svůj výčet ctností (sestra) Ctnost jako střed mezi několika extrémy

Co s ctnostmi dnes? Narativní jednota lidského života Historické pojetí člověka – život jako příběh Ctnost vede k uskutečnění takového života, jaký jsem zvolil Je středem mezi extrémy Různí lidé mohou mít střed jinde

Děkuji za pozornost