INGREDIENCE: 125 g másla (v kostce), 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry, sůl, bylinky POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo necháme povolit, přidáme citrónovou šťávu, nastrouhanou kůru a směs bylinek (já dávám sušené "polévkové bylinky" - dá se koupit v obchodě mezi běžným kořením), osolíme dle chutí a zpracujeme. Toto máslo mažu na nakrájenou batetku, kterou ozdobím na jedné straně zamotanou rolkou dětské šunky a na druhou polovinu dám plátek papriky a vše posypu sezamovým semínkem. Tyto chuťovky nemají chybu - jsou výtečné !!!! Určitě je vyzkoušejte!!!
INGREDIENCE: brambory, mrkev, celer, kořenová petržel, máslo, sladká paprika, pepř, zelená petržel, cibule POSTUP PŘÍPRAVY: Velkou cibuli nakrájíme najemno a na másle zpěníme. Přidáme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu (dávám mraženou směs pod svíčkovou) a osmažíme. Přidádáme brambory nakrájené na kostičky, zasypeme asi 2 lžičkama papriky a rozmícháme. Zalijeme vroucí vodou, osolíme, opepříme a uvaříme doměkka. Nakonec přidáme nasekanou petrželku. Nemusíme dochucovat žádným polévkovým kořením. Polévka je sama o sobě voňavá a zdravá.
INGREDIENCE: telecí kýta,tvrdý sýr,kečup,česnek,sůl,mletý pepř,olej, petrželová nať,pažitka a jako příloha vařené brambory POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na řízky, okraje nařízneme, naklepeme, potřeme po obou stranách česnekem utřeným se solí a opepříme. Na rozpáleném oleji řízky opečeme z obou stran. Potom zmírníme oheň a řízky dopečeme doměkka. Až jsou řízky měkké, uložíme je na teplou mísu, posypeme strouhaným tvrdým sýrem, pokapeme kečupem, ochutíme utřeným česnekem a petrželovou natí nebo pažitkou.
Ingredience: 1 listové těsto, 1 vejce, 150 g šunkového salámu, 200 g sýru eidam, 1 paprika, kmín,koření na pizzu na posypání Postup přípravy: Těsto rozdělíme na 3 díly, z každého vyválíme oválnou placku. Tu poklademe proužky salámu, papriky a posypeme stouhaným sýrem, opatrně zabalíme. Položíme na suchý plech, potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme kořením na pizzu a kmínem a zbytkem sýra. Krájíme až po vychladnutí.
INGREDIENCE: 300 g jablek, 1 lžička másla, 1 skořice, 1/2 l mléka, 4 lžíce ovocného sirupu, citrónová šťáva POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupaná jablka zbavíme jadřinců. Potom je nakrájíme na kousky a vložíme do hrnce. Posypeme cukrem, přidáme máslo a opláchnutou skořici. Nalijeme několik lžic vody a dusíme do změknutí. Z vychladlých jablek odstraním skořici a jablka umixujeme s vychlazeným mlékem, citronovou šťávou a sirupem. Podle chuti osladíme.
STŘECHOVSKÁ,VRANKOVÁ 8.C