ZMĚNY V SYSTÉMU VÝZKUMU, VÝVOJI A INOVACÍCH V ČR RNDr. Marek Blažka sekretář Rady pro výzkum, vývoj a inovace ředitel odboru výzkumu, vývoje a inovací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Národní program udržitelnosti I
Dopravní sektorové strategie, 2. fáze
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
OP VaVpI – Pracovní skupiny Sněm RVŠ dne 21. února 2008.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
ZMĚNY VE VÝZKUMU, VÝVOJI A INOVACÍCH V ČR RNDr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum, vývoj a inovace ředitel odboru výzkumu, vývoje a inovací Úřadu vlády.
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
Příprava Národní inovační politiky
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
Koordinace resortních politik výzkumu a vývoje Seznámení s Národní politikou výzkumu a vývoje České republiky na léta Ministerstvo školství,
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
1 ČR a její praxe v oblasti VaVaI, světové trendy Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2010.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
Technologické platformy a dopravní výzkum
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
1 Hodnocení výzkumu, vývoje a inovací - co od něj čekáme? RNDr. Marek Blažka Inovace prosince 2012.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
ZMĚNY VE VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍCH V ČR - Reforma systému VaVaI po roce Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc. Prezident AIP ČR Seminář „Ochrana průmyslovéo.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Informace o přípravě rozpočtu vysokých škol na rok 2010 Jakub Fischer Sněm RVŠ, Praha,
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Informace o stavu Reformy výzkumu, vývoje a inovací v ČR František Ježek, Vladimír Haasz Rada vysokých škol Duben 2008.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
Návrh operačního programu „Výzkum a vývoj pro inovace“ - strukturální fondy EU 2007 – 13 a Hodnocení VaV a jeho výsledků 2006 Dr. Marek Blažka Sekretář.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 19. března 2015.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Financování kapitol státního rozpočtu II
K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Akademické fórum XI – 11. březen 2010.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
… od myšlenek k aplikacím Marcel Kraus Oddělení strategií a analýz.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
79. Zasedání KHV Jiří Málek.
Výroční konference OP PIK
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Technologická agentura
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
Transkript prezentace:

ZMĚNY V SYSTÉMU VÝZKUMU, VÝVOJI A INOVACÍCH V ČR RNDr. Marek Blažka sekretář Rady pro výzkum, vývoj a inovace ředitel odboru výzkumu, vývoje a inovací Úřadu vlády ČR Inovační potenciál ČR – AIP ČR Praha 6. září 2011

2 V letech 2004 – 2009 na úrovni vlády přijato min. šest zásadních koncepcí (bez str. fondů):  Národní politika výzkumu a vývoje ČR na léta (leden 2004, v červnu 2005 a únoru 2006 výrazně aktualizována),  Národní inovační politika ČR na léta (červenec 2005),  Strategie hospodářského růstu ČR (listopad 2005),  Projekt VIVAT - Věda, Inovace, Výzkum, Aplikace a Technologie (listopad 2007),  Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v České republice (březen 2008),  Národní politika výzkumu, vývoje a inovací ČR na léta 2009 – 2015 (červen 2009) V současné době diskutována řada dalších koncepčních materiálů (Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR, Národní inovační strategie, Národní program reforem a kohezní politika ČR na l – 2020 atd.). Koncepce v oblasti výzkumu, vývoje a inovací

3 Na roky 2012, 2013 a 2014 Rada navrhla výdaje na úrovni r. 2011, tj mil. Kč Na roky 2012, 2013 a 2014 Rada navrhla výdaje na úrovni r. 2011, tj mil. Kč:     Oproti střednědobým výhledům (kdy výdaje měly klesat o cca) se výdaje nesnižují, resp. v minulých letech (mírně) vzrostly: 2008 – – – – – mil. Kč, 2009 – mil. Kč, 2010 – mil. Kč, 2011 – mil. Kč  mil. Kč  - Roste kumulovaný vnitřní dluh ve VaV (systém byl nastaven na roční růst o 8%), v letech 2010 – 2012 již činí mil. Kč  - 21,3 mld. Kč  - Ve výhledu tento „vnitřní dluh VaV“ by při pokračující stagnaci výdajů prudce rostl - v r již na 21,3 mld. Kč  - 1,5 %  - Prostor pro rozhodování je minimální ( 1,5 % objemu výdajů) Výdaje státního rozpočtu ČR na výzkum, vývoj a inovace (stav k )

4 Celková charakteristika :  Poslední dva roky významné změny při projednávání celého státního rozpočtu ČR ve vládě (v září r mil. Kč a v září mil. Kč)  I letos možné změny v září – znovu ve vládě návrh výdajů na r  Na r „konzervativní“ přístup daný zejména závazky (98,5 % rozpočtu) a stagnací výdajů SR VaVaI (na úrovni r. 2011)  Vyrovnaný poměr účelových a inst. výdajů (výrazný nárůst účelových po r – OP) Výdaje státního rozpočtu ČR na výzkum, vývoj a inovace (stav k ) 2/2

5 Od r souhrnné hodnocení programů ukončených v předminulém roce pro vládu  V letošní roce hodnocení programů MZ, MZe, MŽP a MPSV ukončených v r za téměř 3 mld. Kč (usn. vlády č. 192 ze dne )  Výsledné hodnocení ukončených programů se (bez ohledu na resort) stále zhoršuje, letos už vláda jen vzala na vědomí, ale přijala řadu opatření k průběžné kontrole programů 0,12,99 3,27 %  Jde o programy aplikovaného výzkumu a vývoje, přitom 0,1 apl. výsledku / projekt a 2,99 publikačního výsledku (3,27 % všech výsledků) 2/3  U některých programů 2/3 projektů bez hodnocených výsledků, dle poskytovatelů byla úspěšnost řešení přes 95 % (často projekty na vynikající/světové úrovni)  Jeden z důvodů stagnace výdajů na VaVaI Programy VaVaI a jejich hodnocení

Institucionální podpora – nyní celkově „měřitelně“ 4x účinnější než účelová (viz hodnocení programů) a to vč. aplikovaného VaV, ale : 1.V řadě případů nemůže plnit svůj účel = „dlouhodobý koncepční rozvoj organizace“ (70 tis. Kč/r = cca 1/7 úvazku jednoho pracovníka?) 2.Stejně jako u účelové podpory je kontrola podmínek ze strany poskytovatelů často formální, množí se případy jejich neplnění a to po řadu let nazpátek 3.Jeden poskytovatel uzná VO a jiný nikoliv (oba jsou organizační složky ČR jako právnické osoby)  Po komplikovaných jednáních s ÚOHS a EK nový postup pro posouzení toho, kdo bude VO – na podrobný postup zaslán poskytovatelům  Termín pro podklady poskytovatelů Radě  K výsledky 1. etapy (pro veřejné soutěže) Nový postup pro posuzování výzkumných organizací

Hlavní změny v Metodice 2011 (hodnocení nyní probíhá): 1.Domácí tvůrce (i studijní vztah, nutná afilace u výsledku) 2.Rozhodné stanovisko OK při konsolidaci výsledků a dalších navazujících krocích 3.Aplikace kap. V na všechny výstupy hodnocení 4.Upřesnění pro kapitoly v knize (méně než 10) 5.Možnost odstranění výsledků se sankcemi ve 2. etapě 6.Výsledek předkládá nejen vlastník výsledku, ale i tvůrce (u části ověřitelnost) 7.Renormalizace („korekce“) – jednoznačný postup v kap. V. vč. upřesnění podílů oborů 8.Výsledné hodnocení v prosinci 2011 (nikoliv v lednu 2012) Metodika na r – navržena řada zásadních změn (od hodnocení knih, přes až po hodnocení výsledků aplikovaného VaV), cca 285 připomínek poskytovatelů (často protichůdných), projednání v říjnu t.r. Metodika hodnocení výsledků VO

Důvody pro změnu:  „Priority“ od r (DZSV atd.), nyní je jich 8 (jiné země 3 – 5)  Velmi obecně/široce zaměřené  Pokrývají 95 % VaV v ČR (např. ani jeden program, ani jeden výzkumný záměr nebyl odmítnut proto, že by nepatřil do priorit)  Opakovaný nedostatek VaV v ČR ve všech analýzách, hodnoceních, auditech atd.  Praktický dopad nulový (je-li téměř vše priorita, pak se nic nezmění)  Podrobný postup do června 2012 schválen vládou (v současné době ustanovení panelů expertů) Principy pro přípravu priorit VaVaI

Základní principy – priority musí: potřebám ČR 1.odpovídat současným nebo budoucím potřebám ČR, tj. VaVaI realizovaný v rámci těchto Priorit musí směřovat k eliminaci existujících či potenciálních problémů nebo k využití budoucích příležitostí české společnosti; tvůrčí kapacity ČR 2.zohledňovat tvůrčí kapacity ČR ve VaVaI (lidské zdroje, výzkumnou infrastrukturu, dosavadní výsledky, zapojení do mezinárodního výzkumu); potenciál aplikační sféry 3.zohledňovat potenciál aplikační sféry pro úspěšnou transformaci výsledků VaVaI do inovací, včetně existujících vazeb mezi výzkumnými organizacemi a aplikační sférou; konsensu 4.odpovídat konsensu širokého spektra odborníků z různých oborů a sektorů veřejného výzkumu i aplikační sféry. Principy pro přípravu priorit VaVaI 2/2

Z hlediska závazků největší program, základní parametry pro výhled SR VaV Z hlediska závazků největší program, základní parametry pro výhled SR VaV 2014 – 2020  Doba řešení 2014 – ,6 mld. Kč  Celkové výdaje 31,2 mld. Kč, ze státního rozpočtu 15,6 mld. Kč (od r ,5 mld. Kč/r)  Určen pro VO – příjemce dotace PO 1 a 2 OP VaVpI  Uznatelné náklady – část provozní výdajů center a část reinvestic  Není automatický nárok na alikvotní část dle podílu centra v OP VaVpI (veř. soutěž) OP VaVpI a Národní program udržitelnosti

Na shledanou, děkuji za pozornost a těším se na Vaše dotazy Marek Blažka Marek Blažka