POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moučníky z tvarohového těsta
Advertisements

Moučníky z kynutého těsta
Vánoční cukroví od Adély Pracovní postup
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Návod k přípravě štřůdlu
Kynuté buchty Katrin Steinvaldová A
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Pokrmy z brambor.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.15 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.13 SOU Obořiště
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Recept na perník.
 INGREDIENCE:  125 g másla (v kostce), 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry, sůl, bylinky  POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo necháme povolit,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Ročník: III.
Moje Vánoční kuchařka Jako 1.je nezapomenutelný kapřík Naporcovaného a kostí zbaveného kapra osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme alespoň.
POPIS teorie.
Tak to jsem já Velikonoční Beránek :P Teď vám řeknu jak se peču.
Velikonoční beránek Poslední snímek Další snímek.
Jak upéct perníky Klikni zde..
Příprava vánoční večeře. Kapr s pivní omáčkou. Ingredience 1,5 kilogramu kapra bez vnitřností a šupinbez 1 velkou cibuli 1 mrkev 1 lžíci másla 1 lžíci.
Moučníky z litého těsta
Příprava Vánoční večeře
VÁNOČNÍ KUCHAŘKA.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NákypyNákypy Jednoduché restaurační moučníky. Jablková žemlovka Nakrájené žemle na plátky, zvlhčíme mlékem s rozšlehanými žloutky Očištěná jablka nakrájíme.
Vanilkové rohlícky. Ingredience Na obalení: Cukr moucka 8dkg vlašské ořechy 28 dkg hladká mouka 20dkg máslo 8dkg cukr moučka.
Sněhové kokosy Z bílků ušleháme sníh, po částech do něj všleháme krupicový cukr, poté moučkový cukr a nádobu vložíme do horké vodní lázně a šleháme, až.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.17 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Ořechovo medové řezy Medovník.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Staročeský medovník Ingredience: 100 g másla 150 g krupicového cukru
Pečeme pizzu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Vanilkové Rohlíčky Co potřebuješ? Připrav si…
Kynutý koláč se švestkami
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
©Jiří Kos g hladké mouky 130 g moučkového cukru g tuku 2 celá vejce 1/2 čajové lžičky sody 1 lžička perníkového koření 3 lžíce medu.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Ingredience Brokolice 1/2 kg Brambory 4 ks Cibule střední 1 ks Česnek 2 stroužek Tavený sýr - trojúhelníček 2 ks Pomazánkové máslo velká, vrchovatá 1 lžíce.
ZAPÉKÁNÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Štědrovečerní večeře.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Lasaně zapečené se zeleninou
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Vánoční stromeček Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina
Medovník Připravte si: Na těsto 20 dkg cukru krupice,
280 g hladké mouky 140 g másla 50 g mletých ořechů 10 g droždí kávová lžička cukru 2 lžíce mléka citronová šťáva citronová kůra kávová lžička mletého.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Ročník: III.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_500 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Vánoční perníčky 1. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Babiččiny Slíváky aneb švestkové kynuté buchty
Suroviny : náplně Cukr krupice Mléko Hladká mouka Droždí + vajíčka : na další stránce.
TĚSTO KYNUTÉ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsto, kynuté, příprava, zásady, koblihy Autor:
TEST od Tescomy: jak se vyznáte v dobré kuchyni 1./ Který italský sýr se dává do dezertu Tiramisu? a) mozzarella b) mascarpone c) ricotta 2./ Aby se těsto.
TĚSTA LITÁ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsta litá, litá kynutá, lívance palačinky, trhanec.
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_29_Pracovní postup Téma: Pracovní.
CHAČAPURI SE TŘEMI DRUHY SÝRŮ (Tamara) 20/03/15 | Recept | GruzieGruzie
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
Sada 3 Práce v domácnosti MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Děti, rodiče, učitelé, prarodiče z MŠ Olbrachtova
TVAROHOVÉ TĚSTO Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsto, tvarohové, příprava, žemlovka, knedlíky.
DUM - Digitální Učební Materiál
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
OMÁČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Pospíšilová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
Transkript prezentace:

POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU

Popis Útvar slohového postupu popisného Obsahuje sled informací; vystihuje části předmětu, jejich vzájemné vztahy = celkový obraz jevu Předmět popisu: osoba, zvíře, věc, činnost, přírodní jev

Druhy popisu Prostý (úsilí o názornost, vlastnosti nápadné) x odborný (úsilí o přesnost, vlastnosti podstatné) Statický (popis předmětu) x dynamický (popis děje = pracovní postup i jako návod k činnosti) Umělecký (líčení) – umělecký styl

Popis pracovního postupu Vystihuje činnost obvyklou v některém pracovním oboru, která směřuje k předem stanovenému a přesně vytčenému cíli (např. postup při přípravě pokrmů apod.) Nejjednodušším druhem popisu pracovního postupu je pracovní návod. Slouží k tomu, aby podle něho mohl čtenář popsanou činnost sám provést.

Jazyk popisu pracovního postupu Dbáme na přesnost a určitost vyjádření. Používáme jednoznačné odborné názvy. Popis má být názorný a úplný. Podstatná jména rozvíjíme vhodnými přívlastky. Slovesa rozvíjíme vhodnými příslovečnými určeními. Důležitou funkci mají vedlejší věty, zejména účelové. Používáme slovesné tvary v 1. osobě množného čísla oznamovacího způsobu. Mohou se vyskytovat i v 2. osobě množného čísla rozkazovacího způsobu.

Kompozice popisu pracovního postupu Při popisu pracovního postupu je určující pořadí jednotlivých pracovních úkonů. Autor postupuje v časovém sledu od úkonů,kterými práce začíná, až k úkonům závěrečným.

Čím se následující popis liší od našeho moderního popisu pracovního postupu? Dej na mísu 8 lotů tlučeného prosátého cukru, vraz do něj 4 žloutky, míchej tím čtvrt hodiny, dej k tomu 4 loty strouhané prosáté čokolády, zamíchej do toho po čtyřech bílkách tuhého sněhu.

Doplňte slovesa. Sýrové mazadlo na mejdany        ……… 15 dkg ementálu a jedno krásné jablko. Všechno ………., ………šťávu z citronu, pepř, cukr a sůl. Samozřejmě podle chuti. Nakonec ………….majolku. Hezky zhusta ……....na plátky veky a ……. nakládanou kápií. Všechny dámy přítomné na mejdanu ………v mém srubu strávit příští dovolenou. Když je hluboko do kapsy, ………….smíchat s majonézou jemně krájenou cibulku s petrželovou natí nebo mladými lístky kopřiv. Na vece to také ………….báječně.

Sýrové mazadlo na mejdany        Koupil jsem 15 dkg ementálu a jedno krásné jablko. Všechno jsem nastrouhal, přidal šťávu z citronu, pepř, cukr a sůl. Samozřejmě podle chuti. Nakonec jsem vmíchal majolku. Hezky zhusta jsem mazal na plátky veky a zdobil nakládanou kápií. Všechny dámy přítomné na mejdanu chtěly v mém srubu strávit příští dovolenou. Když je hluboko do kapsy, stačí smíchat s majonézou jemně krájenou cibulku s petrželovou natí nebo mladými lístky kopřiv. Na vece to také chutná báječně.

Uspořádejte popletený popis pracovního postupu: Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Potom 1/2 těsta vyválíme, dáme na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný tukem. Po upečení posypeme cukrem a po vychladnutí nakrájíme na čtverečky. Z druhé poloviny těsta vyválíme plát a dáme ho na jablka. Poklademe plátky jablek, posypeme skořicí rozinkami a ořechy. Necháme asi 1/2 hodiny v chladu odpočinout. Zpracujeme na vále v těsto. Okraje hodně přitiskneme.

 Křehký koláč s jablky Ingredience: 300 g hladké mouky, 120 g změklé Hery nebo másla, 100 g cukru, 1 vejce, 1/2 sáčku prášku do pečiva Náplň: jablka, skořice, ořechy, rozinky   Postup přípravy:. Zpracujeme na vále v těsto. Necháme asi 1/2 hodiny v chladu odpočinout. Potom 1/2 těsta vyválíme, dáme na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný tukem. Poklademe plátky jablek, posypeme skořicí rozinkami a ořechy. Z druhé poloviny těsta vyválíme plát a dáme ho na jablka.Okraje hodně přitiskneme. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Po upečení posypeme cukrem a po vychladnutí nakrájíme na čtverečky.

Popis pracovního postupu Obsah sáčku nasypte do plastové nebo skleněné nádoby o obsahu 1 litr. Přidejte 1 litr studené vody, zamíchejte a podávejte. Srovnejte oba předchozí návody

POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU: Zadání hry: Vzpomeň si na nějaký velmi jednoduchý recept a zpracuj ho ve variantě pohádka,detektivka nebo sportovní utkání.Snaž se ale,aby bylo možné pochopit z tohoto příběhu ,jak dané jídlo uvaříme. Ukázky prací: Čarodějná pochoutka (Pohádka)      Čarodějka Smetánka a čaroděj Sýrek se šli po dlouhé zimě rozehřát na pánvičku.  Přišla jejich dcera Brokolička, aby šli na pouť a na kolotoč jménem Mixér. Kolotočem byli rozsekáni na padrť a točila se jim hlava. Potom potkali tetu Špagetku a ta jim poradila, aby si sedli na ni na talíř.      Pokud je někdo nesnědl, sedí tam dodnes a pohádky je konec.   Olympiáda v kuchyni (Sportovní utkání)      „Vítáme vás na olympiádě v kuchyni. Utkají se zde vajíčko, pažitka a máslo. Naše chlebová matrace vypadá skvěle. Tak už se rozebíhá náš první borec, máslo. Přeskočil! Italové se radují. Český závodník vajíčko také přeskočil. Publikum jásá! A už skáče německý atlet pažitka. Letos je opravdu ve formě. Také přeskočil. Gratulujeme. Všichni borci postupují do semifinále na talíři.”     Vražda vepřového řízku (Detektivka)      Tak si jednou vepřový řízek spal v chladicím boxu se svými kamarády, citróny a bílým vínem. Jednoho dne se citróny a bílé víno probudí a citróny říkají: „Hej, bílé víno, nevidělo jsi vepřový řízek?” „Ne, nevidělo. Asi ho někdo unesl a usmažil.”      Uběhne týden. Víno říká: „Měli bychom řízek zkusit najít.”      Vydají se proto k plotně. První jdou citróny, ale vezmou to zkratkou přes prkýnko. Tam na ně číhá nůž - bandita. Milé citróny ostřílí od kůry a jader. Pak hodí citróny na pánev, kde už leží vepřový řízek.