GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vlastnosti lipidů CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 15
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Lipidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lipidy.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
LIPIDY.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_6_2_7 Ing. Jan Voříšek  Opakování: co je hlavním zdrojem alkanů a cykloalkanů?  Hlavními zdroji alkanů a cykloalkanů jsou ropa a zemní.
biomembrány a membránový transport
VY_32_INOVACE_13_2_7 Ing. Jan Voříšek  Alkyny jsou uhlovodíky, které ve své molekule obsahují trojnou vazbu mezi atomy uhlíku. -C C-  Trojná vazba.
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Lipidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_175.
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Klasifikace karboxylových kyselin Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Číslo šablony: Číslo.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LIPIDY 1.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LIPIDY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_174.
Chemická stavba tuků Mgr. Lenka Fasorová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Lipidy - struktura, rozdělení, vlastnosti
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Lipidy obecný popis.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_10 Datum vytvoření 29.8.2013 Druh učebního materiálu Prezentace Ročník 4.ročník VG Anotace Výklad o přírodních látkách – lipidech (úvod) Klíčová slova Lipidy, vyšší mastné kyseliny, glycerol, dělení lipidů Vzdělávací oblast chemie Očekávaný výstup Přehled o základních složkách lipidů, funkcích lipidů a jejich výskytu Zdroje a citace STREBLOVÁ, Eva. Souhrnné texty z chemie pro přípravu k přijímacím zkouškám 2.díl. Praha: Karolinum, 1998. ISBN 382-84-98

Zdroje a citace dodatek: MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia 3.díl. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2000. ISBN 80-7182-057-1. VACÍK, Jiří a kol. Přehled středoškolské chemie. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1999, ISBN 80-7235-108-7. Obr. 1: AUTOR NEUVEDEN. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Slune%C4%8Dnice.jpg Obr. 2: JAEGER, Franz. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rapsfeld_bei_Wilsdruff-Grumbach.JPG Obr. 3: SELVAS, Victor M. Vicente. http://en.wikipedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Oliva_hojiblanca.JPG Obr. 4: COMET, Renee. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NCI_butter.jpg Obr. 5: MADE20RDER555. http://en.wikipedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Made20bacon.png Obr. 6: AUTOR NEUVEDEN. http://commons.wikimedia.org/wiki [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:1,2,3_Propantriol.png

Přírodní látky Lipidy - úvod

Rostlinné tuky (oleje) Pojmenujte rostliny, ze kterých se získávají oleje: Obr. 1 Obr. 3 Obr. 2 Znáte ještě jiné zdroje rostlinných olejů?

Živočišné tuky Které živočišné tuky jsou na obrázcích? Dokážete vyjmenovat ještě jiné? Obr. 4 Obr. 5

estery vyšších karboxylových (mastných) kyselin a alkoholu Co jsou to lipidy? Název lipidy vznikl z řeckého slova „lipos“ = tuk Lipidy jsou přírodní látky rostlinného, živočišného i mikrobiálního původu. Z chemického hlediska jsou lipidy: estery vyšších karboxylových (mastných) kyselin a alkoholu

Vyšší mastné kyseliny v lipidech Rozdělují se na: Nasycené mastné kyseliny (palmitová, stearová) Nenasycené mastné kyseliny (olejová, linolová, linolenová) => pro obě skupiny platí, že řetězce kyselin jsou nerozvětvené a mají sudý počet atomů uhlíku

Vyšší mastné kyseliny v lipidech Kyselina palmitová (hexadekanová) CH3(CH2)14COOH Kyselina stearová (oktadekanová) CH3(CH2)16COOH Kyselina olejová (cis-9-oktadecenová) CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7COOH Kyselina linolová (cis, cis-9,12-oktadekadienová) CH3(CH2)4CH=CHCH2CH=CH(CH2)7COOH Kyselina linolenová (cis, cis, cis-9,12,15-oktadekatrienová) CH3CH2CH=CHCH2CH=CHCH2CH=CH(CH2)7COOH

Alkoholy v lipidech U lipidů se nejčastěji vyskytuje trojsytný alkohol glycerol (propan-1,2,3-triol) U vosků se vyskytují vyšší jednosytné alkoholy (cetylalkohol, stearylalkohol, myricylalkohol) U složitých lipidů se můžeme setkat také s aminoalkoholem sfingosinem Obr. 6 - GLYCEROL

Funkce lipidů v organismech 1. strukturní - součást biomembrán 2. rezervní - zdroj a zásoba energie 3. ochranná – tukové obaly orgánů, tepelná izolace, kutikula u rostlin 4. vstřebávání vitamínů – A, D, E, K

Klasifikace lipidů Podle složení je dělíme na: 1. Jednoduché lipidy – obsahují jen vyšší mastné kyseliny a alkohol 2. Složené lipidy – obsahují kromě vyšších mastných kyselin a alkoholu ještě jinou složku

Klasifikace lipidů 1. Jednoduché lipidy a) Acylglyceroly (tuky a oleje) = estery vyšších mastných kyselin a glycerolu b) Vosky = estery vyšších mastných kyselin a vyšších jednosytných alkoholů

Klasifikace lipidů 2. Složené lipidy a) Fosfolipidy = mají navíc esterově vázanou kyselinu H3PO4 b) Glykolipidy = mají navíc vázanou cukernou složku (nejčastěji glukosa nebo galaktosa)

Opakování Vyjmenujte 3 rostlinné a 3 živočišné tuky. Jaké vitamíny se rozpouští v tucích? Jaký je triviální název pro propan-1,2,3-triol? Které nasycené mastné kyseliny znáte? S jakým zástupcem aminoalkoholů jste se seznámili? Jak se jmenují lipidy, které obsahují navíc cukernou složku?

Zdroje STREBLOVÁ, Eva. Souhrnné texty z chemie pro přípravu k přijímacím zkouškám 2.díl. Praha: Karolinum, 1998. ISBN 382-84-98. MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia 3.díl. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2000. ISBN 80-7182-057-1. VACÍK, Jiří a kol. Přehled středoškolské chemie. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1999, ISBN 80-7235-108-7. Obr. 1: AUTOR NEUVEDEN. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Slune%C4%8Dnice.jpg Obr. 2: JAEGER, Franz. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rapsfeld_bei_Wilsdruff-Grumbach.JPG Obr. 3: SELVAS, Victor M. Vicente. http://en.wikipedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Oliva_hojiblanca.JPG Obr. 4: COMET, Renee. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NCI_butter.jpg Obr. 5: MADE20RDER555. http://en.wikipedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Made20bacon.png Obr. 6: AUTOR NEUVEDEN. http://commons.wikimedia.org/wiki [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:1,2,3_Propantriol.png