GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_10 Datum vytvoření 29.8.2013 Druh učebního materiálu Prezentace Ročník 4.ročník VG Anotace Výklad o přírodních látkách – lipidech (úvod) Klíčová slova Lipidy, vyšší mastné kyseliny, glycerol, dělení lipidů Vzdělávací oblast chemie Očekávaný výstup Přehled o základních složkách lipidů, funkcích lipidů a jejich výskytu Zdroje a citace STREBLOVÁ, Eva. Souhrnné texty z chemie pro přípravu k přijímacím zkouškám 2.díl. Praha: Karolinum, 1998. ISBN 382-84-98
Zdroje a citace dodatek: MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia 3.díl. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2000. ISBN 80-7182-057-1. VACÍK, Jiří a kol. Přehled středoškolské chemie. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1999, ISBN 80-7235-108-7. Obr. 1: AUTOR NEUVEDEN. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Slune%C4%8Dnice.jpg Obr. 2: JAEGER, Franz. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rapsfeld_bei_Wilsdruff-Grumbach.JPG Obr. 3: SELVAS, Victor M. Vicente. http://en.wikipedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Oliva_hojiblanca.JPG Obr. 4: COMET, Renee. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NCI_butter.jpg Obr. 5: MADE20RDER555. http://en.wikipedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Made20bacon.png Obr. 6: AUTOR NEUVEDEN. http://commons.wikimedia.org/wiki [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:1,2,3_Propantriol.png
Přírodní látky Lipidy - úvod
Rostlinné tuky (oleje) Pojmenujte rostliny, ze kterých se získávají oleje: Obr. 1 Obr. 3 Obr. 2 Znáte ještě jiné zdroje rostlinných olejů?
Živočišné tuky Které živočišné tuky jsou na obrázcích? Dokážete vyjmenovat ještě jiné? Obr. 4 Obr. 5
estery vyšších karboxylových (mastných) kyselin a alkoholu Co jsou to lipidy? Název lipidy vznikl z řeckého slova „lipos“ = tuk Lipidy jsou přírodní látky rostlinného, živočišného i mikrobiálního původu. Z chemického hlediska jsou lipidy: estery vyšších karboxylových (mastných) kyselin a alkoholu
Vyšší mastné kyseliny v lipidech Rozdělují se na: Nasycené mastné kyseliny (palmitová, stearová) Nenasycené mastné kyseliny (olejová, linolová, linolenová) => pro obě skupiny platí, že řetězce kyselin jsou nerozvětvené a mají sudý počet atomů uhlíku
Vyšší mastné kyseliny v lipidech Kyselina palmitová (hexadekanová) CH3(CH2)14COOH Kyselina stearová (oktadekanová) CH3(CH2)16COOH Kyselina olejová (cis-9-oktadecenová) CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7COOH Kyselina linolová (cis, cis-9,12-oktadekadienová) CH3(CH2)4CH=CHCH2CH=CH(CH2)7COOH Kyselina linolenová (cis, cis, cis-9,12,15-oktadekatrienová) CH3CH2CH=CHCH2CH=CHCH2CH=CH(CH2)7COOH
Alkoholy v lipidech U lipidů se nejčastěji vyskytuje trojsytný alkohol glycerol (propan-1,2,3-triol) U vosků se vyskytují vyšší jednosytné alkoholy (cetylalkohol, stearylalkohol, myricylalkohol) U složitých lipidů se můžeme setkat také s aminoalkoholem sfingosinem Obr. 6 - GLYCEROL
Funkce lipidů v organismech 1. strukturní - součást biomembrán 2. rezervní - zdroj a zásoba energie 3. ochranná – tukové obaly orgánů, tepelná izolace, kutikula u rostlin 4. vstřebávání vitamínů – A, D, E, K
Klasifikace lipidů Podle složení je dělíme na: 1. Jednoduché lipidy – obsahují jen vyšší mastné kyseliny a alkohol 2. Složené lipidy – obsahují kromě vyšších mastných kyselin a alkoholu ještě jinou složku
Klasifikace lipidů 1. Jednoduché lipidy a) Acylglyceroly (tuky a oleje) = estery vyšších mastných kyselin a glycerolu b) Vosky = estery vyšších mastných kyselin a vyšších jednosytných alkoholů
Klasifikace lipidů 2. Složené lipidy a) Fosfolipidy = mají navíc esterově vázanou kyselinu H3PO4 b) Glykolipidy = mají navíc vázanou cukernou složku (nejčastěji glukosa nebo galaktosa)
Opakování Vyjmenujte 3 rostlinné a 3 živočišné tuky. Jaké vitamíny se rozpouští v tucích? Jaký je triviální název pro propan-1,2,3-triol? Které nasycené mastné kyseliny znáte? S jakým zástupcem aminoalkoholů jste se seznámili? Jak se jmenují lipidy, které obsahují navíc cukernou složku?
Zdroje STREBLOVÁ, Eva. Souhrnné texty z chemie pro přípravu k přijímacím zkouškám 2.díl. Praha: Karolinum, 1998. ISBN 382-84-98. MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia 3.díl. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2000. ISBN 80-7182-057-1. VACÍK, Jiří a kol. Přehled středoškolské chemie. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1999, ISBN 80-7235-108-7. Obr. 1: AUTOR NEUVEDEN. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Slune%C4%8Dnice.jpg Obr. 2: JAEGER, Franz. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rapsfeld_bei_Wilsdruff-Grumbach.JPG Obr. 3: SELVAS, Victor M. Vicente. http://en.wikipedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Oliva_hojiblanca.JPG Obr. 4: COMET, Renee. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NCI_butter.jpg Obr. 5: MADE20RDER555. http://en.wikipedia.org [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Made20bacon.png Obr. 6: AUTOR NEUVEDEN. http://commons.wikimedia.org/wiki [online]. [cit. 29.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:1,2,3_Propantriol.png