PRIMÁRNÍ SYSTÉM DOHLEDU Z POHLEDU MANAŽERA Eva Janoušková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zavedení vnitřního kontrolního systému v příspěvkových organizacích zřizovaných krajem Vysočina Pravidla kraje Vysočina.
Advertisements

KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ. Organizace projektu  Jedná se o optimální uspořádání lidí, věcí a nehmotných složek aktivit do struktur  Jednotlivé složky se uspořádají.
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)

Hodnocení škol a školských zařízení
Uznatelné výdaje v projektech podpořených ze strukturálních fondů EU v administraci NROS Vyúčtování globálních grantů.
Řízení rizik ve veřejné správě legislativní rámec
Řízení lidských zdrojů a interní audit Eva Janoušková ředitelka Sekce ekonomiky a podpory Krajský úřad Kraje Vysočina.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
Řízení a kontrola hospodaření v ekonomických agendách
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejný zadavatel a vnitřní předpisy aneb kontrola předcházejí kontrole ÚOHS Brno, 27. listopadu 2007 Mgr.
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Soustava veřejných rozpočtů II.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Audit systému jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Systém managementu jakosti
Účetní reforma v druhém roce
Finanční kontrola prováděcí vyhláška 416/2004Sb., aplikace v praxi
2008/2009 REPORTING Tereza Mulačová Česká zemědělská univerzita v Praze Tereza Řezníčková Provozně ekonomická fakulta Marek Tláskal obor Veřejná správa.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Jako součást informačního systému podniku
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Reporting.
Ing Jiří Krump, UOOU, náměstek předsedy pro ekonomiku a provoz
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
Finanční kontrola prováděcí vyhláška 416/2004Sb., aplikace v praxi Kurz právního minima Jihlava 26. – Ing. Libuše Nivnická.
Ekonomické aspekty veřejné správy
FINANČNÍ ŘÍZENÍ NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ
Ekonomická a správní funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Přednáška č. 3 JUDr. Martin Landa
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Hospodaření nepodnikateských organizací 1 Finance a řízení - rozpočty.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
Systém managementu jakosti
Rozkrývání vlastnických struktur a skutečných majitelů
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Systém managementu jakosti 3
Veřejné Finance.
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Finanční účetnictví RADNICE
Systém kontroly ÚSC Šumperk
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Ekonomické aspekty veřejné správy
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

PRIMÁRNÍ SYSTÉM DOHLEDU Z POHLEDU MANAŽERA Eva Janoušková

O kraji Vysočina

Trochu statistiky Vysočina je pátým největším regionem České republiky, její rozloha je m2. Zabírá devět procent celkové plochy státu. Nejvyšším vrcholem v kraji je Javořice u Telče (837 m. n. m.). Jen čtyři města kraje mají více než obyvatel a jen v jednom městě žije více než obyvatel. Celkově je v kraji 704 obcí, což je druhý nejvyšší počet mezi regiony. Celkem má Vysočina obyvatel (k ). Na jednom čtverečním kilometru žije v průměru 75 lidí, což je třetí nejnižší číslo mezi českými a moravskými kraji. Více:

Vysočina – dobré místo pro život…

Obsah: 1.Cesta k definici 1.Primární systém dohledu x primární systém kontrol 2.Primární systém dohledu x vnitřní kontrolní systém 3.Primární systém dohledu x FM & C 2.Finanční řízení a kontrola 1.Okruh stanovování cílů a rozpočty 2.Okruh řídící kontrola 3.Okruh dokumentace 4.Okruh informační systém 3.Teorie a praxe aneb pohled manažera a interního auditora

Cesta k definici PRIMÁRNÍ SYSTÉM DOHLEDU PRIMÁRNÍ SYSTÉM KONTROL  ?

Primární systém kontrol Primární systém kontrol = Ověřování 1. stupně (Management Verification) →pojem z prostředí čerpání prostředků z EU fondů Definice: Řídící nebo zprostředkující subjekty musí ověřovat, že: – produkty a služby byly dodány, – výdaje jsou skutečné a oprávněné a – projekty jsou v souladu se zákony a pravidly EU. Dva hlavní typy: –administrativní ověřování (100% operací) –ověřování na místě (vzorek operací) Legislativní rámec: –v minulém období článek č. 4 Nařízení EK(ES) č. 438/2001 –Nyní článek 60(b) nařízení Rady (ES) 1083/2006 a článek 13(2-5) nařízení EK (ES) č.1828/2006 –Zákon č. 320/2001 Sb. o finanční kontrole (řídící kontrola) –Metodika finančních toků MF

Cesta k definici PRIMÁRNÍ SYSTÉM DOHLEDU PRIMÁRNÍ SYSTÉM KONTROL ≠

Cesta k definici PRIMÁRNÍ SYSTÉM DOHLEDU VNITŘNÍ KONTROLNÍ SYSTÉM  ?

Vnitřní řídící a kontrolní systém Vnitřní řídicí a kontrolní systém → proces, uskutečňovaný představenstvem a dozorčí radou společnosti, managementem i ostatními zaměstnanci s cílem poskytnout přiměřené ujištění o plnění cílů organizace v následujících kategoriích: efektivnost a účinnost operací spolehlivost finančního výkaznictví soulad s legislativou a ostatními platnými předpisy Výchozí rámec: Internal Control – Integral Framweork z roku 1994, vydáno profesním neziskovým sdružením soukromého a odborného sektoru COSO I.

Cesta k definici PRIMÁRNÍ SYSTÉM DOHLEDU VNITŘNÍ KONTROLNÍ SYSTÉM 

Další otázky a odpovědi  Není tedy ten „primární systém dohledu“ něco, co jako manažer potřebuji?  Není „primární systém dohledu“ nástroj, který „místo mne“ a nebo „spolu se mnou“ kontroluje, dohlíží?  Není „primární systém dohledu“ proces, který si mohu v rámci svých pravomocí nastavit a v rámci svých odpovědností využívat?  Pokud ano, tak „primární systém dohledu“ kontroluje, dohlíží:  systémově  primárně (v první linii.., na prvním místě) a  na všechno, za co jako manažer zodpovídám

Vnitřní kontrola Primární systém dohledu PIFC Centrální harmonizace Interní audit FM & C

A závěr ? … tedy vlastně začátek SYSTÉM PRIMÁRNÍHO DOHLEDU → SYSTÉM FINANČNÍHO ŘÍZENÍ A KONTROLY (FM&C), který tvoří administrativní a finanční řídící a kontrolní mechanismy zavedené a provozované v odpovědnosti managementu.

A závěr ? … tedy vlastně začátek Důraz je přitom kladen na kritéria hospodárnosti, efektivnosti a účelnosti administrativního rozhodování při přijímání cílů a jejich vlastní realizaci v procesu zajišťování veřejné správy. Důvodem je to, že ve svém konečném důsledku jsou tato administrativní rozhodnutí vždy spojena s nároky na použitelné zdroje.

Pojem FM & C “za velkou louží“ aneb funguje to v praxi ? Např. v Armádě USA existuje útvar FM & C, jehož úkolem je: sestavit, předložit a obhájit rozpočet armády v Kongresu a před americkým lidem, dohlížet na správné a efektivní využití zdrojů pro dosažení cílů, které byly Armádě přiděleny, poskytovat aktuální, přesné a spolehlivé finanční informace k tomu, aby manažeři začlenili tyto úvahy do svých rozhodnutí, poskytovat transparentní zprávy Kongresu a americkému lidu o využívání odpovídajících zdrojů a dosahování obecných cílů, stanovených Armádě i o dosahování výkonnostních cílů řídit a koordinovat programy pro výběr, vzdělávání a profesní rozvoj personálních zdrojů Armády

Finanční řízení a kontrola - východiska Plánovací procesy, cíle Rozhodovací procesy Analýza rizik Vznik veřejného výdaje Dokumentace Informační systém Veřejná služba v požadované kvalitě

Strana 18 Do systému FM&C spadají řídící a kontrolní mechanismy:  pro plánování a schvalování veřejných rozpočtů, programů, projektů a smluv nebo jiných rozhodnutí o nakládání s veřejnými prostředky,  včetně mechanismu pro zjišťování, vyhodnocování a přijímání opatření k minimalizaci provozních, finančních, právních a jiných rizik vznikajících v souvislosti s plněním schválených záměrů a cílů veřejné správy  a zahrnuje organizační strukturu rozdělení odpovědností a oddělení neslučitelných pravomocí  výkon správy veřejných příjmů, řízení, veřejných výdajů, nakládání s aktivy a pasivy, provádění pokladních operací, vedení veřejného účetnictví Finanční řízení a kontrola - náplň

Finanční řízení a kontrola – náplň Do systému FM&C spadají řídící a kontrolní mechanismy pro:  provádění předběžných kontrol při nakládání s veřejnými prostředky,  průběžné sledování uskutečňovaných programů, projektů a smluv (objednávek) nebo jiných rozhodnutí o nakládání s veřejnými prostředky  do jejich vypořádání a vyúčtování,  postupy k přípravě, zpracování a ukládání finančních a dalších dokumentů za účelem zajištění transparentnosti, efektivnosti a přezkoumatelnosti uvedených procesů

Strana 20 Finanční řízení a kontrola – náplň Do systému FM&C spadají řídící a kontrolní mechanismy pro:  Inspekci negativních jevů realizovanou na základě vnitřních a vnějších podnětů jako součást manažerské odpovědnosti k zajištění ochrany veřejných prostředků proti rizikům, nesrovnalostem nebo jiným nedostatkům způsobeným zejména porušením právních předpisů, nehospodárným, neúčelným a neefektivním nakládáním s veřejnými prostředky nebo trestnou činností,  informační systém (zpravodajství, výkaznictví a statistika) o výsledcích při zajišťování schválených záměrů a cílů, včetně hospodaření v rámci rozpočtu (cash-flow management), následných kontrol a vyhodnocení důsledku na celkovou finanční a majetkovou situaci na všech úrovních veřejné správy v reálném čase,  realizaci politiky zlepšování kvality veřejných služeb (např. CAF).

Prvky FM & C Management kvality Cíle Rozpočtový výhled Roční rozpočet Rozpočet Projektu, programu, operace Výkonnostní cíle (kritéria) Rozhodnutí o veřejném výdaji I.Okruh ROZPOČET CÍLE

Rozpočet, cíle: teorie x praxe Organizace má vizi, rozpadající se na strategické cíle, akční plány Střednědobý výhled vychází ze strategických cílů Roční rozpočet navazuje na střednědobý výhled a vychází ze strategických cílů a akčních plánů V případě, že vedení uskuteční nové strategické rozhodnutí, reaguje střednědobý výhled a roční rozpočet změnou Pravidelně je ověřováno a hodnoceno plnění cílů a naplňování hodnot ve vizi

Rozpočet, cíle: teorie x praxe Pravidelně je vyhodnocováno a ověřováno plnění střednědobého výhledu a rozpočtu Cíle, výhled a rozpočty včas reagují na vnější změny Jsou aplikovány principy managementu kvality Jednotlivé veřejné výdaje vedou k naplnění cílů (provozních, integrity informací a souladu činnosti orgánu veřejné správy s vnitřní a vnější legislativou)

Prvky FM & C Rozhodnutí o veřejném výdaji Rozdělení pravomocí a odpovědností Analýza rizik Předběžná kontrola Průběžná kontrola Následná kontrola Inspekce negativních jevů II. Okruh ŘÍDÍCÍ KONTROLA

Řídící kontrola: teorie x praxe Jsou jasně definovány pravomoci a odpovědnosti Je zaveden princip čtyř očí a dvou podpisů Je zaveden systém schvalujícího úředníka a hlavní účetní Veřejné výdaje a příjmy jsou pod trvalou kontrolou odpovědných osob a to jako kontrola předběžná, průběžná i následná se správnou frekvencí Řízení rizik naplňuje principy integrovaného systému řízení rizik Analýza rizik je aplikována při rozhodování o veřejném výdaji nebo veřejném příjmu

Řídící kontrola: teorie x praxe Existuje správně zavedený systém vnitřní legislativy Existují popisy pracovních činností Pro všechny operace jsou nastavena kritéria 3 E, která jsou průběžně vyhodnocována Ve všech procesech jsou nastaveny odpovídající kontroly Kontroly jsou zdokumentovány Systém kontrol je pravidelně monitorován

Prvky FM & C Rozhodnutí o veřejném výdaji Příprava, dokumentů Zpracování dokumentů Uchování dokumentů Informační systém III. Okruh DOKUMENTACE

Dokumentace: teorie a praxe Ke každé operaci (tedy veřejnému výdaji nebo veřejnému příjmu) existuje příslušná dokumentace (auditní stopa) pro všechny fáze: rozhodnutí o veřejném výdaji nebo příjmu vznik veřejného výdaje/příjmu finanční realizace veřejného výdaje/příjmu vypořádání veřejného výdaje/příjmu Dokumenty jsou zpracovány a zaznamenány v příslušných informačních systémech Dokumenty jsou archivovány Informace, obsažené v dokumentech jsou zachyceny v databázích

Prvky FM & C Rozhodnutí o veřejném výdaji Účetnictví Rozpočetnictví Výkaznictví Cash-flow management Zpravodajství IV. Okruh INFORMAČNÍ SYSTÉM

Informační systém: teorie a praxe Manažerský informační systém zpracovává nesetříděné údaje z databází podle požadavků uživatelů a přispívá ke zkvalitnění plnění cílů. Výsledky dotazů se zobrazují v grafech, tabulkách, reportech. Rozpočetnictví eviduje střednědobý výhled, roční rozpočet, rozpočtové změny a poskytuje údaje pro sledování a vyhodnocování plnění rozpočtu až po úroveň jednotlivých operací

Informační systém: teorie a praxe Účetnictví je správné, úplné, průkazné, srozumitelné, přehledné a vedené způsobem zaručujícím trvalost účetních záznamů a poskytuje pravdivé informace pro výkaznictví a pro sledování vývoje pokladní hotovosti Výkazy jsou správně interpretovány a využívány Jsou zavedeny postupy pro řízení zadluženosti a likvidity Jsou zavedeny postupy k zabezpečení platebního styku Jsou zavedeny postupy pro předávání zpráv o výsledcích kontrol, o plnění střednědobého výhledu, ročního rozpočtu a cílů.

Zásady V celém systému FM & C jsou uplatňovány tyto zásady: Zásada zdravého finančního řízení a přiměřenosti = zásada transparentnosti, efektivnosti, účelnosti a hospodárnosti Zásada oddělení výkonných povinností a pravomocí od kontrolních, analytických a hodnotících funkcí Zásada legality – systém musí odpovídat platným právním předpisům, zejména ustanovením obsaženým v rozpočtových pravidlech Komplexnost – systém musí zahrnovat opatření pro řízení a kontrolu všech příjmů (výnosů), výdajů (nákladů) a aktiv a pasiv

Zamyšlení na závěr ? FM & C Interní auditor versus FM & C Manažer versus FM & C