Ministr práce a sociálních věcí Petr NEČAS 14. července 2008 Sociální reformy aktuální stav.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Systém sociálního zabezpečení (pojištění) v České republice
Advertisements

Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
– – Očekávané změny v oblasti zákoníku práce, občanského zákoníku a v důchodovém systému 1.
Reformy v sociální oblasti Změny ve financování sociálních služeb Ing. Ondřej Mátl.
Sociální správa - prosinec
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Analýza Centra ProEquality
Mateřská a rodičovská dovolená
Petr NEČAS ministr práce a sociálních věcí 9. dubna 2008 Bilance dopadů sociálních reforem za rok 2008.
Radim Vysloužil Michal Babák. PŘÍSPĚVEK NA PÉČI - sociální dávka určená osobám závislým na pomoci druhých osob a to zejm. z důvodu nepříznivého zdravotního.
Životní úroveň (II. část)
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Modelové příjmové situace rodin s malými dětmi při vstupu pečujícího rodiče na trh práce Robert Jahoda VUPSV, v.v.i.
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
Petr NEČAS místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 8. května 2009 Sociální reformy Bilance jejich dopadů za rok 2008.
Příležitost dělá(t) zaměstnance
OSVČ v evidenci úřadu práce
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
– – Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Ministr práce a sociálních věcí Petr NEČAS 17. července 2008 Dopady sociálních reforem leden - květen.
Studijní obor: Sociální činnost
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Podpora v nezaměstnanosti
Úsporná opatření v působnosti MPSV a daních z příjmů.
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Organizace sociální správy
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Petr Nečas Sociální reformy. Hlavní cíl – zastavení tempa zadlužování země  Hlavní problém – prudké tempo zadlužování státu růstem mandatorních výdajů.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Návrh zákona o podpoře rodin s dětmi
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Revitalizace panelových domů Porovnání spotřeby tepla.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Petr NEČAS ministr práce a sociálních věcí 17. dubna 2009 Bilance reformních změn za rok 2008  Nemocenské pojištění  Čisté mzdy zaměstnanců  Zaměstnávání.
Dva roky sociálních reforem Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 4. prosince 2008.
Hmotná nouze 29. června 2010 Bc. Ivana Šťastná vedoucí OSV
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
PŘEDNÁŠKA NEMOCENSKÉ POJIŠTĚNÍ II.. Osnova přednášky Výše dávek nemocenského pojištění  denní vyměřovací základ  rozhodné období  redukční.
Ministr práce a sociálních věcí Petr NEČAS 4. září 2008 Valorizace důchodů od 1. ledna 2009.
V zaměstnání I. Petr Machala. zajdete na personální oddělení podepíšete pracovní smlouvu seznámíte se s pracovním řádem Víte co následuje po úspěšném.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s. Mgr. Ilona Kostadinovová.
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi – veřejná služba Alena Zieglerová Praha, Úřad vlády, Setkání ASZ s NNO působících v oblasti sociálního.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
1.1. Vývoj dávek nemocenského pojištění v ČR v letech 1993 – 2010 v kontextu hospodářského cyklu Ing. Yvona Legierská.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Sekce sociálně pojistných systémů
Organizace a řízení v sociálním zabezpečení
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ministr práce a sociálních věcí
ministr práce a sociálních věcí
ministr práce a sociálních věcí
Transkript prezentace:

ministr práce a sociálních věcí Petr NEČAS 14. července 2008 Sociální reformy aktuální stav

Vývoj sociálních výdajů NEMOCENSKÉ  Poklesly výdaje - za období únor – květen 2008 (vyplácí se měsíc zpětně) meziročně o 1,9 mld. Kč na 8,5 mld. Kč (o 18 %)  Počet prostonaných dnů se snížil - za období leden – duben 2008 meziročně ze 37,7 mil. dnů na 33,4 mil. dnů, tj. o 11,4 %.  Poklesla pracovní neschopnost - za období leden – duben 2008 se proti stejnému období roku 2007 snížil počet ukončených případů pracovní neschopnosti z tis. na 863 tis., tj. o 25,7 %.

Vývoj výdajů na nemocenské

Vývoj sociálních výdajů STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA Celkový počet vyplacených dávek poklesl (období leden – květen)  ,5 miliónu  ,5 miliónu  ,5 miliónu (meziročně pokles o 4 mil., tj. o 32,1 %) Celkové výdaje poklesly (období leden – květen)  mld. Kč  ,5 mld. Kč  ,97 Kč (meziročně pokles o 1,56 mld. Kč, tj. o 8 %)

Vývoj výdajů na dávky státní sociální podpory v letech 2006 až 2008

Relace čistých příjmů zaměstnanců s dětmi a zaměstnanců bez dětí ,4 % ,2 % ,0 % ,1 % ,7 % ,2 % 1Q ,3 % Zdroj: ČSÚ

Relace mezi čistými peněžními příjmy důchodců a zaměstnanců ,9 % ,8 % ,8 % ,6 % ,2 % ,3 % 1Q ,4 %

Relace čistých peněžních vydání na zdraví (léčiva, ambulantní a ústavní péče) k celkovým čistým peněžním vydáním u důchodců ,1 % (257 Kč) ,4 % (296 Kč) 1Q 20084,4 % (383 Kč) Zdroj: ČSÚ

Vývoj sociálních výdajů DÁVKY HMOTNÉ NOUZE Celkové výdaje na dávky hmotné nouze poklesly (leden – květen)  ,2 mld. Kč  ,15 mld. Kč (pokles o 50 mil. Kč, tj. o 4,1 %) PŘÍSPĚVEK NA PÉČI Počet dávek a celkové výdaje na příspěvek na péči stouply (leden – květen)  ,12 mil. dávek, 4,89 mil.Kč  ,50 mil. dávek, 7,68 mld. Kč (nárůst 2,79 mld. Kč, tj. o 57 %)

Aktuálně v Senátu I. ETAPA DŮCHODOVÉ REFORMY  Parametrické změny důchodového systému vytvářející prostor pro další úpravy ZMĚNY V NEMOCENSKÉM Od  25 % za první 3 kalendářní dny Od  Snížení nemocenského pojištění u zaměstnanců a OSVČ z 1,1 % na 1,0 %  Podle platného zákona 3 denní karenční doba

Aktuálně v Poslanecké sněmovně (3. čtení) ZÁKON O ZAMĚSTNANOSTI  Cílem motivující sociální systém bonifikující aktivitu, znevýhodňující pasivitu a penalizující zneužívání systému ZÁKON O POMOCI V HMOTNÉ NOUZI  Zvýhodnění aktivity nezaměstnaných, pravidla pro volbu formy sociálních dávek ZELENÉ KARTY  Administrativní zjednodušení zaměstnávání cizinců

Aktuálně v Poslanecké sněmovně (1. čtení) LÉKAŘSKÁ POSUDKOVÁ SLUŽBA  Převod kompetencí k posuzování zdravotního stavu pro účely rozhodování v prvním stupni správního řízení z úřadů práce zpět na ČSSZ (OSSZ) tak, jako tomu bylo před  Cílem sloučení prvoinstanční posudkové služby je zvládnutí současných kapacitních nároků na lékařskou posudkovou službu

Co připravujeme II. ETAPA DŮCHODOVÉ REFORMY (září 2008 teze)  Vytvoření rezervy pro důchodovou reformu  Změny v oblasti soukromých důchodů III. ETAPA DŮCHODOVÉ REFORMY (konec roku 2008 koncepce)  Vytvoření druhého pilíře na bázi částečného vyvázání ze základního systému (tzv. opt out)

Co připravujeme PRORODINNÝ BALÍČEK (podzim 2008)  Vzájemná rodičovská výpomoc  Motivace k vytváření částečných pracovních úvazků ve prospěch znevýhodněných skupin slevou na sociálním pojištění a zrušením minimální platby zdravotního pojištění  Motivace zaměstnavatelů pro vytváření podmínek pro hlídání dětí zaměstnanců, které by doplnilo nedostatečnou kapacitu předškolních zařízení  Otcovská týdenní dovolená

Co připravujeme ZÁKON O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH (podzim 2008) Výdaje na sociální služby jsou nejdramatičtěji rostoucím mandatorním výdajem Připravované změny  Zaměření na větší efektivitu vynaložených peněz  Zamezení úniku peněz ze systému  Nasměrování dotací do služeb, které jsou bezplatné – tj. do rané péče, sociální prevence a poradenství

Co připravujeme ZÁKONÍK PRÁCE (podzim 2008) Změny budou vycházet mj. z rozhodnutí Ústavního soudu Cílem je větší liberalizace pracovně právních vztahů zejména v těchto oblastech:  Délka a průběh zkušební doby  Pracovní poměr na dobu určitou  Rozvázání pracovního poměru výpovědí ze strany zaměstnavatele  Zákonná délka výpovědní doby  Úprava pracovní doby

Co připravujeme PÉČE O OHROŽENÉ DĚTI (koncepce prosinec 2008) Hlavní problém - roztříštěnost agendy péče o ohrožené děti, a to na úrovni vertikální i horizontální Rámcové kroky:  Vytvoření mezirezortní koordinační skupiny složené ze zástupců všech odpovědných rezortů, která bude ze své činnosti odpovědna ministrovi práce a sociálních věcí  Zpracování Návrhu opatření k transformaci a sjednocení systému péče o ohrožené děti do  Na jeho základě bude vypracován zákon ke sjednocení a transformaci systému péče o ohrožené děti

Děkuji za pozornost