Právní aspekty rozvoje veřejných knihovnických a informačních služeb v knihovnách Jihomoravského kraje VII. setkání starostů a místostarostů Jihomoravského.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Setkání knihovnic/knihovníků a starostek/starostů okresu Vsetín MVK Vsetín.
Advertisements

Deník veřejné knihovny na rok 2013/2014 Setkání knihovníků okresu Liberec dne
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Webové stránky pro knihovníky Podívejte se a vyzkoušejte.
Knihovny Zlínského kraje v roce 2013 Seminář pracovníků profesionálních knihoven Zlínského kraje , Kroměříž.
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
MEZIKNIHOVNÍ VÝPŮJČNÍ SLUŽBA V OKRESE ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Mgr. Libuše Foberová Pardubice 15. – 16. dubna 2003 KNIHOVNA MATĚJE JOSEFA SYCHRY VE ŽĎÁŘE NAD SÁZAVOU.
Regionální funkce knihoven, Pardubice, Meziknihovní služby: platforma pro spolupráci knihoven Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR.
Tvorba výměnných fondů, jejich cirkulace a distribuce Definice závazného standardu výkonového ukazatele pro práci s výměnnými fondy Struktura výkonového.
Regionální funkce a meziknihovní služby Jindřiška Pospíšilová a Hanuš Hemola Národní knihovna ČR.
Průzkum výkonu a struktura smluv na zajištění RF Marie Nádvorníková (Vědecká knihovna v Olomouci) Brno, 23. dubna 2002.
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
Dotační programy odboru umění, literatury a knihoven kulturní aktivity v oblasti profesionálního umění program státní podpory stálých profesionálních divadel,
Veřejné knihovny v regionu Blansko a Boskovice – proměny a srovnání Setkání starostů a knihovníků okresu Blansko
Webové stránky v knihovnách Jihomoravského kraje 2012 Porada vedoucích pracovníků regionálních oddělení pověřených knihoven JMK Moravská zemská knihovna.
Doplňování KF v číslech aneb Několik údajů k zamyšlení Akviziční seminář Havlíčkův Brod,
Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně 1 Zajištění vybraných regionálních funkcí na úrovni střediskových knihoven PhDr. Zdeňka Friedlová.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Vyhodnocení plnění standardu VKIS ve veřejných knihovnách Jihomoravského kraje za rok 2011 Analýza standardu VKIS v JMK – srovnání vývoje let 2007, 2009.
POSTAVENÍ ZÁKLADNÍ KNIHOVNY V OBCI KNIHOVNA ROKU Seminář regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín Eva.
Hledá se Kamarádka knihovna (už podruhé). Kdo jde s námi Generální partner: firma 3M Česko O záštitu nad soutěží požádáno: Ministerstvo kultury ČR Odborný.
Královéhradecký kraj Standardy VKIS v praxi Celostátní seminář knihovníků Pardubice 1. listopadu 2005 Eva Semrádová Studijní a vědecká knihovna v Hradci.
M ÍSTNÍ KNIHOVNA P ASOHLÁVKY Knihovnice Alena Kratochvílová
Spolupráce Moravské zemské knihovny s knihovnami regionu
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Výsledky činnosti knihoven okresu Brno-venkov 2009 – 2013 (neprofesionální knihovny) naše pětiletka Modřice M. Kubíková.
Partnerství Moravská brána do Evropy Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Prezentace 13. května 2010 Vzdělávací.
Evidence knihovního fondu dle vyhlášky MK ČR č. 88/2002 Sb. K provedení zákona č. 257/2001 Městská knihovna Rokycany Oddělení regionálních služeb Masarykovo.
Analýza knihovnických standardů za rok 2006 knihovny Jmk Provozní doba Nákup knihovního fondu Kč na 1 obyvatele Roční přírůstek Počet studijních míst Veřejně.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Regionální funkce 2010 Výkazy a výroční zprávy Sekce SDRUK pro RF Praha, NK ČR
Nepřizpůsobiví uživatelé knihoven. Seminář pro pracovníky služeb knihoven. Středočeská vědecká knihovna v Kladně Metodické vyjádření Ministerstva.
Čtenáři a čtení v ČR v roce 2007 Výzkum dospělé populace nad 15 let Vít Richter Národní knihovna ČR Brno
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
Výsledky činnosti neprofesionálních knihoven okresu Brno-venkov 2009 Modřice M. Kubíková.
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.
Regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů a knihovníků Zlín – PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
1 Regionální funkce v roce 2005 „ Několik“ údajů z výroční zprávy Praha, 1. června řádné zasedání sekce SDRUK pro RF.
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Čtenáři a čtení v ČR (2007) společný projekt Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., a Národní knihovny ČR s finanční podporou Ministerstva kultury.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Bc. Helena Selucká, Bc. Zdena Rousková SKIP Sekce služeb osobám se specifickými potřebami
1 Regionální funkce v roce 2004 Výchozí stav pro krajské spravování RF Pardubice, 1. listopadu 2005 Celostátní seminář.
Internet – výhoda pro znevýhodněné 29. února 2008 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Sekce veřejných knihoven SKIP Částečně úplná zpráva o činnosti sekce v roce 2013 Gabriela Jarkulišová.
Přístup k veřejnému internetu v knihovnách obcí a měst Vít Richter Knihovnický institut Národní knihovna ČR Tel ISSS 2007.
Webové stránky v roce 2010 Region Pověřená knihovna Profesionální knihovny Neprofesionální knihovny Blansko 1 (1) 6 (6) 17 (49) Boskovice 1 (1) 4 (4) 21.
POČET OBSLUHOVANÝCH KNIHOVEN POČET METODIKŮ 25,78 (PK: 23,18) 25,46 (PK: 22,06) 24,53 (PK 21,53) Počet metodických návštěv 936 (1,35;
Služby knihoven knihovnám v roce Regionální služby  Knihovna BBB v Uh. Hradišti je pověřenou knihovnou z hlediska RF  Knihovna BBB zajišťuje výkon.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Regionální funkce v Jihomoravském kraji 2005 – 2015 Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Knihovna Jiřího Mahena v Brně
Výkon regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v roce 2014 v celostátním srovnání Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Městská knihovna.
Standard pro dobrou knihovnu Metodický pokyn MK k vymezení standardu veřejných knihovnických a informačních služeb poskytovaných knihovnami zřizovanýminebo.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Výroční zpráva o plnění regionálních funkcí krajských knihoven na území ČR za rok 2015 Vícezdrojové financování – možný trend regionálních funkcí… PORADA.
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Výroční zpráva o plnění regionálních funkcí krajských knihoven na území ČR za rok 2015 Vícezdrojové financování – možný trend regionálních funkcí… PORADA.
PORADA RF Holasovice
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Školní knihovny součástí krajského systému knihoven (?)
Transkript prezentace:

Právní aspekty rozvoje veřejných knihovnických a informačních služeb v knihovnách Jihomoravského kraje VII. setkání starostů a místostarostů Jihomoravského kraje

Moravská zemská knihovna v Brně největší knihovna v ČR -k : registrovaných čtenářů 4, knihovních jednotek návštěvníků (fyzických) Plní funkci krajské knihovny (zřizovatel Ministerstvo kultury ČR). Poskytuje veřejné knihovnické a informační služby, od roku 2009 výzkumná organizace. Na území Jihomoravského kraje plní regionální funkce, je metodickým pracovištěm pro veřejné knihovny Jihomoravského kraje.

Časopis Duha -vydává MZK -podtitul: Informace o knihách a knihovnách z Moravy -4 x ročně elektronické číslo: -2 x ročně tištěné dvojčíslo (v PDF dostupné on-line) -vychází s podporou dotace Jihomoravského kraje v rámci metodické a poradenské činnosti MZK pro všechny veřejné knihovny kraje -platforma pro sdílení trendů a příkladů dobré praxe -archiv všech čísel od roku 1987 dostupný on-line

Veřejné knihovny v Jihomoravském kraji Počet registrovaných uživatelů knihoven: (tj. 13,71 % z počtu obyvatel JMK – 1, ), -z toho čtenářů do 15 let: (tj. 24,2 % z celkového počtu čtenářů) Počet veřejných knihoven v JMK (včetně poboček):  MZK  8 pověřených knihoven  75 profesionálních knihoven  611 neprofesionálních knihoven Celkem k v JMK 694 veřejných knihoven.

Legislativa veřejných knihovnických a informačních služeb ZÁKON č. 257/2001 Sb. ze dne 29. června 2001 o knihovnách a podmínkách provozování veřejných knihovnických a informačních služeb (knihovní zákon) Vyhláška Ministerstva kultury k provedení zákona č. 257/2001 Sb., o knihovnách a podmínkách provozování veřejných knihovnických a informačních služeb Metodický pokyn Ministerstva kultury k vymezení standardu veřejných knihovnických a informačních služeb poskytovaných knihovnami zřizovanými a/nebo provozovanými obcemi a kraji na území České republiky Metodický pokyn Ministerstva kultury k zajištění výkonu regionálních funkcí knihoven a jejich koordinaci na území České republiky Metodické vyjádření Ministerstva kultury k problematice poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb způsobem zaručujícím rovný přístup všem bez rozdílu

Metodický pokyn Ministerstva kultury k vymezení standardu veřejných knihovnických a informačních služeb poskytovaných knihovnami zřizovanými a/nebo provozovanými obcemi a kraji na území České republiky Kategorie a indikátory a)Provozní doba knihovny pro veřejnost b)Tvorba knihovního fondu a informačních zdrojů c)Umístění knihovny v obci d)Plocha knihovny určená pro uživatele e)Studijní místa f)Přístup k internetu a informačním technologiím g)Webová prezentace knihovny h)Elektronický katalog knihovny na internetu i)Pracovníci knihovny a jejich vzdělávání j)Měření spokojenosti uživatelů knihovny

Regionální funkce ZÁKON č. 257/2001 Sb. ze dne 29. června 2001 o knihovnách a podmínkách provozování veřejných knihovnických a informačních služeb (knihovní zákon) § 2 Vymezení základních pojmů Regionální funkce = „funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další jí pověřené knihovny poskytují základním knihovnám v kraji především poradenské, vzdělávací a koordinační služby, budují výměnné fondy a zapůjčují výměnné soubory knihovních dokumentů a vykonávají další nezbytné činnosti napomáhající rozvoji knihoven a jejich veřejných knihovnických a informačních služeb“.

Základní dokumenty RF Program podpory zajištění regionálních funkcí knihoven v Jihomoravském kraji (2005) Metodický pokyn Ministerstva kultury k zajištění výkonu regionálních funkcí knihoven a jejich koordinaci na území České republiky (2005) Koncepce rozvoje knihoven v České republice Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji na období let 2011 – 2014

Výměnné fondy v pověřených knihovnách Jihomoravského kraje Nákup z prostředku dotace JMK na regionální funkce Požadavek Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji – 30 % z částky dotace RF na nákup VF K v JMK knih ve výměnných fondech Na jednu obecní knihovnu připadá cca 364 knih

Nákup knihovního fondu z prostředků obcí Region0 Kč na nákup - počet obcí Počet obecních knihoven celkem % knihoven bez nákupu KF Blansko Boskovice64413,6 Brno-venkov111268,7 Břeclav65411,1 Hodonín3634,7 Vyškov4685,8 Znojmo ,7 Celkem JMK/ % ,8

Aktivity MZK na podporu rozvoje regionálních funkcí v JMK Koordinační porada profesionálních knihoven Jihomoravského kraje a jejich zřizovatelů Slavnostní setkání knihoven obcí Jihomoravského kraje spojené s oceněním nejlépe pracujících obecních knihoven

Soutěž Vesnice roku a oceňování knihoven 1999 spolupráce Sekce veřejných knihoven SKIP a Spolku pro obnovu venkova Začlenění hodnocení knihoven mezi kritéria soutěže Vesnice roku Vítěz krajského kola získá Diplom za vzorné vedení obecní knihovny Státní cena MK ČR Knihovna rok Knihovna roku 2011 Místní knihovna Veselice, okr. Blansko Diplom za vzorné vedení obecní knihovny 2012 Obecní knihovna Ratíškovice, okr. Hodonín

Obecní knihovna Ratíškovice – Diplom za vzorné vedení obecní knihovny v soutěži Vesnice roku 2012

Knihovna roku 2011 Místní knihovna Veselice (obec Vavřinec, okr. Blansko)

Soutěž BIBLIOWEB 2012 se konal již 13. ročník soutěže o nejlepší webové stránky knihoven organizuje každoročně SKIP ve spolupráci s Asociací krajů České republiky Cena veřejnosti 2012 – Místní knihovna Veselice (984 hlasů) slavnostní předání cen na konferenci ISSS v Hradci Králové Podmínkou účasti v soutěži je registrace akcí knihovny k Březnu-měsíci čtenářů.

Čteme? Reprezentativní průzkumy čtenářství: Trávníček, Jiří. Čteme? Obyvatelé České republiky a jejich vztah ke knize. Brno: Host s. ISBN Trávníček, Jiří. Čtenáři a internauti. Obyvatelé České republiky a jejich vztah ke čtení. Brno: Host, s. ISBN

Čtenáři a internauti Internaut = pravidelný uživatel internetu, pro kterého se užívání internetu stalo civilizační samozřejmostí 79 % obyvatel starších 15 let přečte za rok aspoň jednu knihu (2007 – 83 %) V průměru přečtou čtenáři za rok 17,3 knih ( ,1, lidé nad 65 let 22 knih) Čtení knih se denně věnujeme 38 minut ( minut) 46 % obyvatel starších 15 let nakoupilo za rok aspoň jednu knihu ( %!) V domácích knihovnách máme průměrně 245 knih ( ), jen 2 % obyvatel nemá doma žádné knihy 38 % obyvatel navštívilo alespoň jednou veřejnou knihovnu ( %) Třetina populace NIKDY nenavštívila knihovnu V průměru si téměř každý druhý občan nakoupil 5 knih a utratil za ně 1213,- Kč. Více než polovina obyvatel neutratila za knihy NIC. Sociodemografický profil vášnivého čtenáře: 65 a více let, VŠ vzdělání, spíše ekonomicky neaktivní, z velkoměsta

A na závěr: Máme mít obecní knihovny? Knihovna – to není pouze místo pro půjčování knih. Je to především: -MÍSTO – PROSTOR (neutrální, přátelský, vstřícný) k setkávání, aktivitám, jen tak-pobýt -KULTURNÍ BOHATSTVÍ -SKRYTÝ POTENCIÁL ROZVOJE OBCE -PŘÍLEŽITOST -NADĚJE pro utváření lepších vzájemných vztahů, pro budování komunit, lepší vzdělanost.

Děkuji za pozornost. Mgr. et Mgr. Monika Kratochvílová Kontakt: Moravská zemská knihovna v Brně Kounicova 65a Brno Úsek výkonu regionálních funkcí: Tel.: www: knihovnyhttp:// knihovny Časopis Duha: